ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ :

Το αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου, η νομιμότητα και η ένοχη σιωπή

Το αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου, η νομιμότητα και η ένοχη σιωπή

Ο Βασίλης Μάστορας αρθρογραφεί για την πιθανή πραξικοπηματική αύξηση των ομάδων της Σούπερ Λιγκ που όλους τους βολεύει

 

Η προσπάθεια του υφυπουργού Αθλητισμού Γιώργου Βασιλειάδη να καταφέρει να περάσει την πρόταση «γέφυρα» που έχει ως στόχο το νέο Πρωτάθλημα της Super League να διεξαχθεί με 20 ομάδες και το μεθεπόμενο (2019-’20) με τρεις επαγγελματικές κατηγορίες, σέρνεται εδώ και περίπου έναν μήνα.

 

Η όποια πρόταση, η οποία σύμφωνα με τα όσα προκύπτουν από το ρεπορτάζ συναντά δυσκολίες από πολλές πλευρές, δεν συμπεριλαμβάνεται στα θέματα της ημερήσιας διάταξης της Γ. Συνέλευσης της ΕΠΟ (29/6). Με δεδομένο μάλιστα ότι έχουν παρέλθει όλες οι προβλεπόμενος από τον Κανονισμό ημερομηνίες θα ήταν παράτυπο να εισαχθεί το θέμα, οπότε στην περίπτωση που επιχειρηθεί κάτι τέτοιο δεν αποκλείεται να υπάρξουν ενστάσεις. Πάντα όμως υπάρχει το ενδεχόμενο να τεθεί παρατύπως το θέμα απλώς προς συζήτηση και να αποφασισθεί η σύγκλιση έκτακτης Γ. Συνέλευσης με αποκλειστικό θέμα την αυξομείωση των ομάδων των επαγγελματικών κατηγοριών.

 

Η προσπάθεια του υφυπουργού που είναι ολοφάνερο ότι υποκρύπτει και ψηφοθηρικά κίνητρα, συναντά και αντιδράσεις από τους αξιωματούχους της UEFΑ. Αυτό προέκυψε και κατά τη συνάντηση του κ. Βασιλειάδη με τους  Ζόραν Λάκοβιτς και Αντζελο Ρηγόπουλο.

 

Ο υφυπουργός που εκφράζει τη βούληση της Κυβέρνησης αναπτύσσει τις δικές του δράσεις για πολιτικούς λόγους. Εχω καταθέσει την άποψη μου ότι το πλάνο της δημιουργίας τριών επαγγελματικών κατηγοριών, με το οικονομικό bonus  των τηλεοπτικών συμβολαίων είναι εξαιρετικός πυλώνας για τη σωτηρία του ποδοσφαίρου.

 

Η βίαιη όμως αναδιάρθρωση και κατά παράβαση του ΚΑΠ ο οποίος στο άρθρο 5 (2α) αναφέρει ότι «διαρκούσης της αγωνιστικής περιόδου απαγορεύεται η τροποποίηση διατάξεων του παρόντος Κανονισμού. Οποιαδήποτε τροποποίηση κατά τη διάρκεια αυτή, ισχύει από την επόμενη περίοδο, εκτός εάν πρόκειται για αυξομείωση των ομάδων κάθε κατηγορίας οπότε ισχύει από την μεθεπόμενη», είναι παρά φύσιν.

 

Απ’ όλη όμως τη διαδικασία προκύπτουν άλλα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την Εκτελεστική Επιτροπή της Ε.Π.Ο. και τα μέλη της Ομοσπονδίας, δηλαδή τις Ενώσεις. Οι κινήσεις του υφυπουργού Αθλητισμού δεν προκάλεσαν καμία απολύτως αντίδραση γεγονός που ερμηνεύεται ότι το κυρίαρχο όργανο τού ποδοσφαίρου και τα μέλη του παραιτήθηκαν από την τήρηση τού αυτοδιοίκητου. Θεωρώ περίπου αυτονόητο ότι ο πρόεδρος της Ε.Π.Ο. έπρεπε να καταθέσει δημοσίως τις ενστάσεις του στις πρωτοβουλίες του υφυπουργού, να ξέκοβε οποιαδήποτε συζήτηση για 20 ομάδες και αν πίστευε ότι κάτι πρέπει να αλλάξει να έκανε ο ίδιος τις «ζυμώσεις», αλλά με ορίζοντα την περίοδο 2019-’20.

 

Προφανώς όμως όλοι βολεύονται από μία πιθανή πραξικοπηματική αύξηση των ομάδων της Super League. H Κυβέρνηση για ψηφοθηρικούς λόγους, ο Βαγγέλης Γραμμένος για να μη διαταράξει τις σχέσεις τους με τον υφυπουργό και οι ομάδες γιατί κάποιες θα ενισχύσουν το ταμείο τους και κάποιες άλλες θα προβιβαστούν στη Super League χωρίς κόπο. Αλλωστε δεν θα είναι η πρώτη φορά που θα βιαστούν οι κανονισμοί του ποδοσφαίρου. Και αυτό είναι ιδιαιτέρως δυσάρεστο όταν θύτες είναι αυτοί που έπρεπε θεσμικά να προστατεύουν τη νομιμότητα.

 

Αν κάποιοι έχουν αντίθετη γνώμη, εξακολουθούν να σέβονται τους κανονισμούς και δεν θέλουν να σπείρουν θύελλες έχουν τη λύση: η Ε.Ε. και τα μέλη της Ε.Π.Ο. να κρατήσουν μία αξιοπρεπή θέση στη Γενική Συνέλευση και οι ιδιοκτήτες των ομάδων της Super League να συμφωνήσουν ότι οι όποιες αλλαγές θα ισχύσουν από το νέο Πρωτάθλημα. 

 

Διαφορετικά όλοι θα είναι συνένοχοι.

  

Focus

Ενας άνθρωπος σύμβολο του αθλητικού παραγοντισμού, ο Παύλος Γιαννακόπουλος έφυγε από τη ζωή. Ατομο παρορμητικό, με τις ιδιαιτερότητες του, αλλά με σεβασμό στους συνεργάτες και τους αντιπάλους του. Η ελληνική αθλητική κοινωνία θα τον θυμάται όσα χρόνια κι αν περάσουν γιατί έβαλε ανεξίτηλα τη σφραγίδα του στον εγχώριο αθλητισμό.

 

*Από την έντυπη έκδοση της Metrosport (11/6/18)

X