ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ :

Τι θα γίνει με την κάρτα υγείας

Τι θα γίνει με την κάρτα υγείας

Ο Κυριάκος Θωμαΐδης αρθρογραφεί για την κάρτα υγείας του αθλητή και για τις εξελίξεις που υπάρχουν στο σχετικό ζήτημα

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΘΩΜΑΙΔΗΣ

 

Δεν μπορεί κανείς να μη συμφωνήσει με την κοινή υπουργική απόφαση για την κάρτα υγείας αθλητή. Μάλιστα η κυβέρνηση άργησε να φέρει το μέτρο που ενδεχομένως να σώσει ζωές.

 

Η κάρτα υγεία απασχολεί αυτή την εποχή τα ελληνικά δικαστήρια με κατηγορούμενους παράγοντες της ΕΠΟ. Όπως ομολόγησε ο πρώην πρόεδρος της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας Βασίλης Γκαγκάτσης, η μη εφαρμογή της κόστισε στη ζωή σε δέκα ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές.

 

Το ερώτημα που προκύπτει είναι αν ο ελληνικός αθλητισμός  βρίσκεται σε τέτοια ετοιμότητα ώστε να μπορεί να εφαρμόσει τις επιταγές της κοινής υπουργικής απόφασης, η οποία καθορίζει ότι από τη Δευτέρα είναι υποχρεωτικό μέτρο για κάθε αθλητή. 

 

Στο ποδόσφαιρο είναι προφανές ότι πιαστήκαμε αδιάβαστοι. Τόσο που κινδυνεύουν πάρα πολλοί ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές να μην αγωνιστούν την επόμενη Κυριακή, καθώς ο διαιτητής είναι υποχρεωμένος να ελέγξει αν ο παίκτης έχει μαζί του την κάρτα υγείας, το οποίο αποτελεί ατομικό έγγραφο.

 

Και η σπουδή της Πολιτείας είναι προβληματική. Η κάρτα υγείας εκδίδεται από καρδιολόγο ή από πιστοποιημένο γιατρό που έχει παρακολουθήσει ειδικά σεμινάρια του ΕΚΑΕ (Εθνικό Κέντρο Αθλητικών Ερευνών). Τα σχετικά σεμινάρια δεν έχουν αρχίσει ακόμα, ενώ η κάρτα ήδη εφαρμόζεται!

 

Είναι τόσο αυστηρή η εφαρμογή του μέτρου που ο αθλητής πρέπει να κουβαλάει μαζί του την κάρτα και στις προπονήσεις. Διαφορετικά οι ελεγκτικοί μηχανισμοί οφείλουν να τον αποβάλλουν!

 

Όπως το συνηθίζουμε ως χώρα φτάσαμε και πάλι από το ένα άκρο στο άλλο. Τόσα χρόνια αφήναμε τα παιδιά να πεθάνουν στο γήπεδο και τώρα κάνουμε την τρίχα, τριχιά.

 

Η στήλη είναι υπέρ της αυστηρής εφαρμογής του μέτρου, αλλά θεωρεί ότι απαιτείται προπαρασκευαστική διαδικασία. Ο αιφνιδιασμός που έχουν υποστεί αθλητικές ομοσπονδίες, ομάδες και αθλητές είναι πρωτόγνωρος. 

 

Δεν προτείνουμε νέα παράταση ισχύος της κάρτας υγείας, αλλά ένα μεταβατικό στάδιο που θα δώσει τη δυνατότητα σε όλους να κατανοήσουν ότι αυτό το μέτρο είναι το πιο σημαντικό που έχει ληφθεί στον ελληνικό αθλητισμό.      

 

Από την έντυπυ έκδοση της Metrosport (7/10)

 

 

X