ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ :

Τι σημαίνει «comfortable satisfaction»

Τι σημαίνει «comfortable satisfaction»

Ο Κυριάκος Θωμαϊδης αρθρογραφεί για τους περιβόητους φακέλους της Sportradar και για τον νέο πειθαρχικό κώδικα της ΕΠΟ

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΘΩΜΑΪΔΗΣ

 

Μεγάλη συζήτηση έχει γίνει για τους περιβόητους φακέλους της Sportrandar, της Εταιρείας Ανίχνευσης Στοιχηματικής Απάτης που συνεργάζεται με την UEFA και την ΕΠΟ. Ο πυρήνας της κριτικής που δέχονται τα πειθαρχικά όργανα του ελληνικού ποδοσφαίρου είναι ότι οι φάκελοι μένουν αναξιοποίητοι, τουλάχιστον την τελευταία τριετία.

 

Ο νέος πειθαρχικός κώδικας της ΕΠΟ κάνει μία προσπάθεια να δημιουργήσει συνθήκες κυρώσεων για τα χειραγωγημένα ματς. Όμως η διερεύνησή τους μπορεί να γίνει μόνο με δύο τρόπους:

 

1)    Δύο αθλητικοί εισαγγελείς στην Αθήνα, ο Γιάννης Παναγόπουλος και ο Σωτήρης Μπουγιούκος, επεδίωξαν να δώσουν τη λύση, ακολουθώντας το δρόμο του χρήματος. Συγκέντρωσαν όλους τους ύποπτους ποδοσφαιρικούς αγώνες και τους έστειλαν στην Οικονομική Αστυνομία. Είναι η μόνη αρμόδια για να βρει που και πότε στοιχηματίστηκαν και πόσα χρήματα παίχτηκαν. Στις εύλογες αιτιάσεις ότι πολλοί από τους μπουκ ποντάρουν είτε χέρι - χέρι είτε μέσω Ασίας, η απάντηση είναι ότι αυτοί δεν θα βρεθούν ποτέ. Τουλάχιστον ας βρεθούν οι άλλοι.  

 

2)    Το Ανώτατο Αθλητικό Δικαστήριο της Λοζάνης (CAS) εξέδωσε μία πολύ σημαντική απόφαση, όταν η αλβανική ομάδα Σκεντέρμπεου έστειλε στη δικαιοσύνη την UEFA γιατί την τιμώρησε για στημένα παιχνίδια στο Champions League. Στην σελίδα 108 της απόφασης του CAS δημιουργείται ένα εντυπωσιακό δεδικασμένο, καθώς νομολογεί με τη φράση «comfortable satisfaction». Τι σημαίνει αυτό; Λέει η απόφαση: «Προκειμένου να υπάρξει απόφαση καταδίκης για τα αδικήματα χειραγώγησης ή απόπειρας χειραγώγησης αγώνα ή άλλης δραστηριότητας σχετιζόμενης με τη χειραγώγηση αγώνα, ο βαθμός απόδειξης που απαιτείται είναι αυτός του comfortable satisfaction (όπως η έννοια αυτού έχει διαμορφωθεί σύμφωνα με τη νομολογία του C.A.S.), δηλαδή μεγαλύτερος από την απλή  πιθανολόγηση και μικρότερος από την απόδειξη πέραν πάσης αμφιβολίας».

 

Είναι προφανές ότι ο ποδοσφαιρικός εισαγγελέας, η Επιτροπή Δεοντολογίας της ΕΠΟ και η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού οφείλουν να προχωρήσουν με βάση αυτές τις δύο πρακτικές. Οσοι έλεγαν μέχρι τώρα ότι είναι αδύνατη η απόδειξη ενός στημένου παιχνιδιού οφείλουν να διαβάσουν όχι μόνο την απόφαση του CAS, αλλά και την αγόρευση της εισαγγελέως εφετών Αθηνών Βιργινίας Σακελλαροπούλου στο μικρό Koriopolis. 

 

Από την έντυπη έκδοση της Metrosport (9/9)

 

 

X