ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ :

Τι έκανε ο Ερέρα και τι θα κάνει... ο επόμενος

Τι έκανε ο Ερέρα και τι θα κάνει... ο επόμενος

Η Metrosport αναλύει όσα έκανε ο Ισπανός και καταγράφει αυτά που καλείται να… διορθώσει ο αντικαταστάτης του

Η απόφαση για τον «εκλεκτό», στην άκρη του κιτρινόμαυρου πάγκου, βρίσκεται από προχθές σε πρώτο πλάνο, με τους ιθύνοντες του Αρη να… ξεψαχνίζουν -σε μία δύσκολη χρονικά συγκυρία- την αγορά και αναζητούν την καλύτερη δυνατή επιλογή, πάντα με βάση τα «θέλω» τους για την ομάδα.

 

Τα δεδομένα για τον αντικαταστάτη τού Πάκο Ερέρα είναι συγκεκριμένα, όπως και τα χαρακτηριστικά του. Βασική επιθυμία του Θόδωρου Καρυπίδη είναι ο νέος προπονητής να γνωρίζει την ελληνική πραγματικότητα, τις ιδιαιτερότητες της ομάδας και του πρωταθλήματος. Προφανώς στην πράξη η επιλογή θα πρέπει να αποδειχθεί ορθότερη της προχθεσινής τους απόφασης.  Με αφορμή όμως την αναζήτηση προπονητή στον Αρη, η «Μ» αναλύει όσα έκανε Ερέρα και καταγράφει αυτά που καλείται να… διορθώσει ο αντικαταστάτης του.

 

 

ΕΡΕΡΑ

 

  1. Από τον μεταγραφικό σχεδιασμό της ομάδας, το καλοκαίρι στην προετοιμασία και εν συνεχεία στους πρώτους επίσημους αγώνες, ο Πάκο Ερέρα έχτισε την ομάδα πάνω στο 4-2-3-1. Από ένα σημείο και μετά, όταν δηλαδή ξεκίνησαν οι έντονοι πειραματισμοί του με το ρόστερ, άλλαζε σχεδόν κάθε αγωνιστική διάταξη. Υπήρξαν και αγώνες που κατά τη διάρκειά τους άλλαζε τον σχηματισμό και κατέληξε σε εννέα ματς να παίξει με πέντε διαφορά συστήματα! Δείγμα του εγκλωβισμού τ στο ρόστερ και στις σκέψεις του, αφού τελευταία έμοιαζε να βρίσκεται σε σύγχυση.
  1. Ο Πάκο Ερέρα δεν έκανε κάποιον ελιγμό προκειμένου να ανακατέψει την τράπουλα και να σώσει την παρτίδα, όταν έβλεπε ότι το αρχικό του πλάνο δεν απέδιδε ή δεν «κολλούσε» στις ιδιαιτερότητες των εκάστοτε αγώνων. Δεν έδειξε δηλαδή να έχει το plan B, είτε για να πάρει αποτέλεσμα είτε για να δώσει διαφορετικούς ρόλους μέσα στην ομάδα. Ουδέποτε προσαρμόστηκε στην ελληνική πραγματικότητα και στάθηκε κυρίως στο κυριαρχικό ποδόσφαιρο που έπαιζε η ομάδα του και στην κατοχή που είχε να επιδείξει έναντι των αντιπάλων. Ισως το μεγαλύτερο πρόβλημα στον Αρη με τον Πάκο Ερέρα στο «τιμόνι» της ομάδας ήταν ότι δεν μπόρεσε να αντιληφθεί τις συνολικές απαιτήσεις του κλαμπ.
  1. Στον Αρη δεν έχουν να καταλογίσουν στον Ερέρα θέμα «αποδυτηρίων». Παρόλο αυτά, όπως παραδέχονται και ποδοσφαιριστές της ομάδας, το τελευταίο διάστημα φάνηκε πως είχαν αρχίσει να χάνονται κάποιες ισορροπίες. Χωρίς απαραίτητα να ευθύνεται μόνο ο Ερέρα. Ισως ήταν απόρροια των εμμονών που είχε, των αρνητικών αποτελεσμάτων, ακόμα και της καθημερινότητες της ομάδας. Δεν είναι τυχαίο ότι στο τελευταίο group therapy, μετά την ήττα από την ΑΕΚ, τέθηκε ζήτησαν «ειδικής μεταχείρισης» στα αποδυτήρια. Δεν ήθελε και πολύ δηλαδή να… χαθεί η μπάλα. Παρότι σε γενικά πλαίσια οι πάντες έχουν να λένε για το ποιόν του ανθρώπου Ερέρα.

 

 

ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΗΣ

 

1.Βασικό μέλημα της διοίκησης είναι ο αντικαταστάτης να έχει γνώση της ελληνικής πραγματικότητας. Με απλά λόγια αυτό το οποίο δεν είδαν οι κιτρινόμαυροι από τον Ερέρα, είναι ένα σχέδιο… διαφυγής στα δύσκολα. Οταν η ομάδα δεν μπορεί να κερδίσει, τουλάχιστον να μην χάνει. Εστω κι αν πρέπει να θυσιαστεί το «ωραίο ποδόσφαιρο».   

2.Η πρώτη αλλαγή που θα κληθεί να κάνει άμεσα ο νέος προπονητής είναι να δώσει στην ομάδα ένα ξεκάθαρο πλάνο, πάντα με βάση το ρόστερ που θα βρει και ανάλογα με την εκτίμηση την οποία θα κάνει ξεχωριστά για τον κάθε ποδοσφαιριστή θα καταλήξει και σε συγκεκριμένους σχηματισμούς. Το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή εμφανίζεται στους ρόλους και στο πώς ο Αρης, με την ποιότητα που διαθέτει σαν σύνολο, θα γίνει περισσότερο επικίνδυνος από τη μέση και μπροστά. Υπάρχει αδυναμία τόσο στο κράτημα της μπάλας, όσο και στην αναχαίτιση των αντιπάλων, αλλά και τη δημιουργία-παραγωγή φάσεων. Είναι ξεκάθαρο ότι μέχρι τώρα η ομάδα βασίζεται στις ατομικές ενέργειες δύο ποδοσφαιριστών (Γκάμα, Ματέο).

3.Ισως ακόμα μία ευεργετική κίνηση που θα πρέπει να κάνει με το… καλημέρα ο νέος κόουτς είναι με ορισμένες τροποποιήσεις κι αλλαγές ρόλων να κρύψει τις όποιες αδυναμίες και να αναδείξει τα προτερήματα της ομάδας με γνώμονα το έμψυχο δυναμικό της. Οσον αφορά την ψυχολογία των παικτών και το κλίμα στα αποδυτήρια, οι κιτρινόμαυροι χρειάζονται το… ηλεκτροσόκ προκειμένου να σηκώσουν και οι ίδιοι κεφάλι. Αφού πρώτα βέβαια κάνουν και αυτοί την αυτοκριτική τους. Επιπλέον, είναι σημαντικό ο κόουτς που θα αναλάβει να εμπνεύσει με την παρουσία του ένα ρόστερ που αποτελείται περισσότερο από ξένους ποδοσφαιριστές και διαφορετικές προσωπικότητες. Να τους βάλει στο ίδιο «καλούπι» και να τους δώσει να καταλάβουν το πού βρίσκονται. Αν καταφέρει το «να παίξω και για τον προπονητή μου», τόσο το καλύτερο, για τον ίδιο και για την ομάδα.

 

*Από την έντυπη έκδοση της Metrosport (7/11)

X