ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ :

Θα σπάσει ο Αυγενάκης τα δεσμά της επιτροπείας;

Θα σπάσει ο Αυγενάκης τα δεσμά της επιτροπείας;

Ο Δημήτρης Κανελλάκης γράφει για το αν η νέα πολιτική ηγεσία του Αθλητισμού θα επιχειρήσει να σπάσει τα δεσμά της επιτροπείας στο ελληνικό ποδόσφαιρο

Η περίοδος των 4,5 χρόνων κατά την οποία στην πολιτική ηγεσία του Αθλητισμού βρέθηκαν ο Σταύρος Κοντονής και ο Γιώργος Βασιλειάδης, θα μείνει στην ιστορία ως αυτή που μια κυβέρνηση επιχείρησε, και σε μεγάλο βαθμό το πέτυχε, να ελέγξει το ποδόσφαιρο όσο καμία άλλη στο παρελθόν.

 

Η παρέμβαση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στο ποδόσφαιρο ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. Φτάσαμε στο σημείο η πολιτική ηγεσία του Αθλητισμού να ορίζει στελέχη στην ΕΠΟ (επί Προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής), τα περισσότερα εκ των οποίων παρέμειναν και αφότου εξελέγη η διοίκηση Γραμμένου, ο Κοντονής να φέρνει την ΟΥΕΦΑ και την ΦΙΦΑ για να εγκαθιδρυθεί το καθεστώς της Επιτροπείας, οι υφυπουργοί Αθλητισμοί να είναι οι καλύτεροι συνομιλητές των ξένων.

 

Το περίφημο αυτοδιοίκητο όχι μόνο καταργήθηκε στην πράξη, αλλά έπαψε να υφίσταται με την ανοχή, την αποδοχή θα μπορούσε να πει κάποιος, της ίδιας της ομοσπονδίας.
Τα προηγούμενα 4,5 χρόνια, το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα σταμάτησε να αποφασίζει για τα του οίκου του. Εκχώρησε αυτό το δικαίωμα στον Κοντονή, τον Βασιλειάδη, την ΟΥΕΦΑ και την ΦΙΦΑ.

 

Ο ρόλος της ΕΠΟ ήταν, και εξακολουθεί να είναι, διακοσμητικός.

 

Εχει ενδιαφέρον, λοιπόν, να δούμε αν και η νέα πολιτική ηγεσία του Αθλητισμού σκοπεύει να ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο, ή αν θα επιχειρήσει να σπάσει τα δεσμά της επιτροπείας και να ξαναδώσει στην ΕΠΟ την ελευθερία της.

 

Είναι στοίχημα αυτό για τον Λευτέρη Αυγενάκη. Οπως στοίχημα για να το νέο υφυπουργό Αθλητισμού είναι να νομοθετήσει για την αντιμετώπιση της διαφθοράς, της χειραγώγησης και την βία.

 

Ο κ. Αυγενάκης έχει στο περιβάλλον του έναν άνθρωπο, τον πρόεδρο της ΕΠΣ Ηρακλείου, Νίκο Τζώρτζογλου, ο οποίος ξέρει πολύ καλά τα της ΕΠΟ και των ισορροπιών στο ποδόσφαιρο. Είναι γνωστό, μάλιστα, καθώς δεν το έκρυβε και υπάρχουν καταγεγραμμένες σχετικές δηλώσεις του, ότι ο Νίκος Τζώρτζογλου έβγαζε… σπυριά όλο το προηγούμενο διάστημα με την επιτροπεία στην ομοσπονδία και τους μισθούς-πρόκληση κάποιων στελεχών της.

 

Είναι πολύ σημαντικό, επίσης, ότι έγινε και μία εξαιρετική επιλογή γενικού γραμματέα Αθλητισμού από την κυβέρνηση, καθώς ο Γιώργος Μαυρωτάς είναι άριστος γνώστης του χώρου, χαμηλών τόνων άνθρωπος και μπορεί να βοηθήσει πάρα πολύ τον υφυπουργό.

 

Από δω και πέρα, συνεπώς, θα πρέπει να αρχίσει να μπαίνει σε εφαρμογή το πρόγραμμα της νέας κυβέρνησης για τον αθλητισμό. Κι όχι μόνο για τον επαγγελματικό αθλητισμό...

X