ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ :

Οι τέσσερις νέες τεχνολογίες που θα «εκτοξεύσουν» την αγροδιατροφή

Οι τέσσερις νέες τεχνολογίες που θα «εκτοξεύσουν» την αγροδιατροφή

Η εκμετάλλευση των τεχνολογικών επιτευγμάτων του καιρού μας προς όφελος του αγροδιατροφικού τομέα είναι κλειδί για το μέλλον

Στα τελευταία Παγκόσμια Οικονομικά Φόρουμ υπήρξαν εντυπωσιακές καινοτόμες προτάσεις που θα μπορούσαν να φέρουν σαφώς καλύτερα αποτελέσματα.

 

1. Ευφυής Γεωργία

 

Ναι, υπάρχει και αυτή και η αλήθεια είναι πως θα μπορούσε να ωφελήσει από 80-150 εκατομμύρια αγρότες να παράγουν, περισσότερα και ποιοτικότερα προϊόντα συνδυασμένα με μειωμένο κόστος.


Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ υπολογίζει πως ο αγροτικός τομέας θα είναι σε θέση να παράγει 100-300 εκατ. τόνους περισσότερα προϊόντα, μειώνοντας παράλληλα το κόστος παραγωγής από 40 έως 100 δισ. δολάρια.


Η χρήση νερού μπορεί να μειωθεί κατά 50-180 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα.

 

Βέβαια για να κερδίσουν από αυτή την τεχνολογία και οι μικροί παραγωγοί, οι εταιρείες και οι κυβερνήσεις θα πρέπει να αναπτύξουν συστήματα γεωργίας ακριβείας, που θα είναι κατάλληλα για τις συνθήκες της χώρας και την οικονομική κατάσταση των αγροτών.

 

 

2. Η κινητή τεχνολογία


Υπάρχουν ήδη εκατοντάδες apps και θα προκύψουν ακόμα περισσότερα στο άμεσο μέλλον που είναι πολύ χρήσιμα για τον αγρότη. Προσφέρουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν πληροφορίες από την επιλογή σπότων, τις εισροές, τις καλλιέργιές τους και φυσικά πιο ακριβείς καιρικές προβλέψεις.

 

Εάν αποκτήσουν πρόσβαση 275-350 εκατομμύρια εκμεταλλεύσεις περίπου στις υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας μέχρι το 2030, θα μπορούσαν να παραχθούν 250-500 εκατομμύρια περισσότεροι τόνοι τροφής, με το εισόδημα των αγροτών να αυξάνεται κατά 100-200 δισ. δολάρια, αύξηση κατά 3%-6% του συνόλου αξίας παραγωγής.

 

3. Το διαδίκτυο των πραγμάτων

 

Το διαδίκτυο των πραγμάτων βασίζεται στην επικοινωνία μεταξύ των συσκευών και καθιστά δυνατή την ανίχνευση των προϊόντων κατά μήκος της εφοδιαστικής αλυσίδας, καθώς και το περιβάλλον μεταφοράς και αποθήκευσης σε πραγματικό χρόνο.

 

Αν το διαδίκτυο των πραγμάτων χρησιμοποιηθεί σε ποσοστό 50% έως 75%, θα περιοριστούν οι απώλειες κατά τη διαδικασία μεταφοράς και παράδοσης. Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί σε 10-50 εκατ. ευρώ λιγότερους τόνους τροφίμων.

  

4. Βιολογική προστασία καλλιεργειών

 

Η καινοτομία της χρήσης ωφέλιμων εντόμων για τη βιολογική καταπολέμηση φυτοφάγων εντόμων και ασθενειών μπορεί να μειώσει τη χρήση εισροών, δίνοντας την ευκαιρία στο έδαφος να αφομοιώσει τα θρεπτικά συστατικά πιο αποτελεσματικά.

 

Εάν 15-50 εκατομμύρια αγρότες χρησιμοποιήσουν τη συγκεκριμένη μέθοδο έως το 2030, θα μπορούσαν να παραχθούν 10-50 εκατομμύρια περισσότεροι τόνοι τρόφιμα.

 

ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΕΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Ιστοσελίδα: http://www.pkm.gov.gr/
facebook: https://www.facebook.com/pkmakedonias
twitter: https://twitter.com/PKMakedonias

X