ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ :

Τεχνοκρατικά δομημένες οι σοβαρές προτάσεις

Τεχνοκρατικά δομημένες οι σοβαρές προτάσεις

Πολύτιμη προίκα για τον Αρη, Τομ Παπαδόπουλος και Σακιεβιτς να παραμείνουν εν δυνάμει αγοραστές της ΠΑΕ Αρης

Αρκετές εγχώριες ΠΑΕ έχουν βιώσει ποικιλόμορφες περιπέτειες από την μετοχική εμπλοκή ανθρώπων αμφιβόλου προέλευσης, οικονομικής ποιότητας και προθέσεων. Είτε γιατί πάνω στον κίνδυνο της διάλυσης ανοίγουν εύκολα οι πόρτες των ομάδων στον πρώτο που θα εκδηλώσει ενδιαφέρον για να γίνει ιδιοκτήτης τους, είτε γιατί οι ελεγκτικοί μηχανισμοί έχουν κενά. Προσφάτως αναφέρθηκα στη διαδικασία που ακολουθήθηκε ώστε ο Παπαθανασάκης να αναλάβει με τη βούλα μάλιστα της Ε.Ε.Α τις τύχες της ΠΑΕ Ηρακλής. Ο άνθρωπος δηλαδή που είχε δηλώσει ότι «ούτε η μάνα μου γνωρίζει τι δουλειά κάνω».

 

Αρα το πρόβλημα είναι σύνθετο. Αν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί λειτουργούσαν έχοντας στα χέρια τους σημαντικά εργαλεία και είχαν τη δυνατότητα να εντοπίζουν τους υποψήφιους μεγαλομετόχους που κινούνται στα όρια της παρανομίας, αυτό θα απέτρεπε τα λαμόγια. Όταν όμως το σύστημα είναι διάτρητο (τουλάχιστον αυτό δείχνουν τα αποτελέσματα) ανοίγει η όρεξη στον οποιοδήποτε να φλερτάρει με την εισδοχή του σε μία ΠΑΕ. Το αποτέλεσμα; Συνήθως ο κόσμος τον υποδέχεται μετά κλάδων και βαΐων και στο τέλος φεύγει σχεδόν κυνηγημένος και αφηνώνοντας πίσω του μία πελώρια μαύρη τρύπα η οποία μοιάζει με ταφόπλακα για τις ΠΑΕ. Το ελληνικό ποδόσφαιρο είναι γεμάτο από παρόμοιες θλιβερές για τις ομάδες ιστορίες οι οποίες τις στοίχησαν ακριβά.

 

Ο Αρης δεν αποτελεί εξαίρεση. Bίωσε στο παρελθόν στιγμές απείρου κάλους από επενδυτές-σωτήρες οι οποίοι έφυγαν νύχτα αφήνοντας πίσω τους μόνο αποκαΐδια.

 

Παρακολουθώ με ιδιαίτερη προσοχή τον τρόπο που διαχειρίζονται την πιθανή εμπλοκή τους με την ΠΑΕ Αρης ο Τομ Παπαδόπουλος και ο Νικ Σακίεβιτς. Ξεκίνησαν με διερευνητικές κινήσεις, προχώρησαν σε ανάλυση των οικονομικών στοιχείων και στο τέλος έφτασαν στην κατάθεση μίας ρεαλιστικής πρότασης.

 

Κατ’ αρχάς δεν έδειξαν ιδιαίτερη αγωνία για την ολοκλήρωση του deal. Eκαναν μεθοδικές κινήσεις, ξεκαθάρισαν ότι δεν θα αποφασίσουν με γνώμονα το θυμικό και ότι στόχος τους είναι το κέρδος. Επαγγελματική προσέγγιση, χωρίς θεατρινισμούς, λαϊκισμούς και υπερβολές. Λίγα λόγια και ξεκάθαρα. Τι έδειξαν μέχρι τώρα Παπαδόπουλος και Σακίεβιτς. Ότι ξέρουν μέχρι που πρέπει να απλώσουν τα πόδια τους. Εκτίμησαν την αξία του προϊόντος το οποίο τους ενδιαφέρει και έβαλαν κάτω τα οικονομικά στοιχεία. Υπολόγισαν το pick των εσόδων και έτσι διαμόρφωσαν την πρόταση τους, βάζοντας μάλιστα και bonus για τη σημερινή ιδιοκτησία στην περίπτωση που η ομάδα θα κερδίσει συμμετοχή σε ευρωπαϊκή διοργάνωση. Ο λόγος αυτονόητος: γιατί θα αυξηθούν τα προβλεπόμενα έσοδα τους.

 

Τι φανερώνουν όλα αυτά; Ότι το διοικητικό σχήμα Τομ-Σακίεβιτς φλερτάρει την ΠΑΕ Αρης με σοβαρό επενδυτικό πλάνο και όχι με όρους εντυπωσιασμού. Παίζει με ξεκάθαρους όρους και δεν χρησιμοποιεί πλάγιους τρόπους για να δημιουργήσει τεχνητή πίεση στον πρόεδρο της ΠΑΕ Αρης. Οπότε ακόμη κι αν τελικώς δεν υπάρξει συμφωνία με τον κ. Καρυπίδη θα ήταν πολύτιμη προίκα για τον Αρη, οι «Αμερικανοί» να παραμείνουν εν δυνάμει αγοραστές της ΠΑΕ.

 

FOCUS

Aανεξαρτήτως από την κατάληξη των συζητήσεων μεταξύ του Καρυπίδη και των «Αμερικανών» το σίγουρο είναι ότι ο πρόεδρος του Αρη κατάφερε να γυρίσει από τις Η.Π.Α. με μία χορηγική συμφωνία. Μάλιστα την ίδια στιγμή που για τον Τομ Παπαδόπουλο θα μπορούσε να ήταν ένα εξαιρετικό διαπραγματευτικό όπλο η οικονομική «ασφυξία» του Καρυπίδη.

X