ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ :

Ταφόπλακά τους (θα) είναι το VAR…

Ταφόπλακά τους (θα) είναι το VAR…

Οι διαιτητές θα εκτίθενται. Κι οι ουκ ολίγοι ανίκανοι θα εκθέτουν δημόσια και με ατράνταχτες αποδείξεις κι όσους τους ορίζουν…

Δηλαδή, εσείς θεωρείτε τυχαία … Συμπτωματική θεωρείτε εσείς τη φιλοξενία της Τούμπας στην πρώτη δοκιμασία για το VAR; Δε λέει κάτι σε εσάς το γεγονός καθώς προτιμήθηκε η έδρα του ΠΑΟΚ; Ο ΠΑΟΚ – βλέπετε – ήταν η μοναδική ομάδα της Α΄ Εθνικής η οποία διερρήγνυε τα ιμάτια της κραυγάζοντας με τόσο πάθος για τη χρησιμότητα του VAR.

 

Σε αυτό πρόσβλεπε ο Πρωταθλητής και Κυπελλούχος για την αποκατάσταση του δικαίου – ήταν καθεστώς η αδικία – στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Ένα ολόκληρο Πρωτάθλημα του στέρησε το... καθεστώς!

 

Δε σας φαίνεται λοιπόν, σα να δικαιώθηκε κομματάκι αυτό το τόσο πάθος του ΠΑΟΚ; Τι λέτε;

 

Είδατε ή μάθατε τι έγινε στο Γουέστ Χαμ – Μαν. Σίτι 0-5! Έσωσε την αξιοπιστία της διαιτησίας - και που, στην Αγγλία - το VAR. Δίχως αυτό θα θριάμβευε η αναξιοπιστία! Για να λένε ουκ ολίγοι στην Ελλάδα: «Δεν γίνονται μόνον εδώ… λάθη»

 

«Ο διαιτητής σφυρίζει ό,τι βλέπει», λένε οι αυτόκλητοι (;) συνήγοροι των «αποφασίζομεν και διατάσσομεν» με το στραγάλι στο στόμα. Ε, αυτό και το θέμα. Ό,τι βλέπει (όταν κι εάν κι εφ’ όσον θέλει ή δε θέλει να …δει) σφυρίζει. Κι έρχεται στη ζωή μας το VAR, για να τελειώνουμε (και) με αυτό το παραμύθι τους.

 

Στο Ολυμπιακό Στάδιο του Λονδίνου (έδρα πλέον, της ιστορικής Γουέστ Χαμ η οποία μετακόμισε στο Στράτφορντ από το Άπτον Παρκ) το VAR άλλαξε τρεις αποφάσεις του διαιτητή. Κι έσωσε – δίχως στάλα υπερβολής τούτο έπραξε - το ποδόσφαιρο από διαιτητικά κακουργήματα.

 

Όλα αυτά στην Αγγλία και δη στην Πρέμιερ Λιγκ όπου οι διαιτητές δεν αποτελούν εν δυνάμει εχθρούς του αθλήματος όπως στην Ελλάδα. Εχθρούς; Ναι, εχθρούς επειδή με τα κατά συρροή λάθη τους διώχνουν τον κόσμο από τα γήπεδα. Δεν τιμωρούνται. Παράδειγμα ο περίφημος ως διαιτητής (;) Γιώργος Κομίνης, τον οποίο προκλητικά ορίζει η ΚΕΔ στην Α΄ Εθνική. Με τα κατά συρροή λάθη τους επίσης, καθιστούν ανυπόληπτο το ποδόσφαιρο μας. Και δεν έχουν τη λεβεντιά (κατά κανόνα…) να ζητήσουν «συγνώμη» από τις ομάδες τις οποίες «κατακρεούργησαν» με το …στραγάλι τους!

 

Το VAR λοιπόν, θα σώσει το ελληνικό ποδόσφαιρο από τους …εχθρούς του. Τους διαιτητές του. Κι όλους, όσους υποστηρίζουν μία κατάσταση η οποία δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των καιρών. Ίσως μάλιστα – λέμε: Ίσως – θεραπεύσει και μία πληγή η οποία χρόνια (από καταβολής Α΄ Εθνικής, ήτοι επίσης διοργάνωσης ποδοσφαίρου στον τόπο μας) πυορροεί!

 

Ελάτε όμως, που το VAR χαλά και τη… σούπα, όσων συνήθισαν να τη μαγειρεύουν και να τη σερβίρουν ανάλογα με τις ορέξεις τους. Προέβαλαν σθεναρή αντίσταση – τουλάχιστον, παρασκηνιακά – για να αναβάλλεται επ’ αόριστον η εγκατάσταση. Έλεγαν και πως ο ΠΑΟΚ δεν το ήθελε ενώ ο ΠΑΟΚ ήταν η σημαιοφόρος για το VAR στην Α΄ Εθνική. Εδώ μέχρι και το κόστος της εγκατάστασης και της λειτουργίας είχε πρόθεση, να αναλάβει ο Ιβάν Σαββίδης.

 

Η αλήθεια είναι πως το καθυστέρησαν, όσο μπόρεσαν. Οι εξελίξεις όμως, με το VAR είναι οδοστρωτήρας. Τους… τσαλάκωσε. Το VAR ήρθε. Το πρώτο βήμα έγινε.

 

Με βαθύ και πλατύ νόημα το VAR έκανε την πρώτη ανεπίσημη εμφάνιση του στην έδρα του ΠΑΟΚ. Κι άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για τον εξοβελισμό όσων κινούσαν τα νήματα επί σκηνής διαιτησίας σε πολλές περιόδους.

 

Οι διαιτητές δεν θα μπορούν, να κρύβονται. Θα εκτίθενται. Κι οι ουκ ολίγοι ανίκανοι θα εκθέτουν δημόσια και με ατράνταχτες αποδείξεις κι όσους τους ορίζουν…

 

Εντάξει δε γίναμε Αγγλία αλλά... Παύουμε να είμαστε τόσο…Ελλάδα με VAR, όσο δίχως VAR!

 

Από την έντυπη έκδοση της Metrosport

X