ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ :

Τα προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

Τα προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

Τι παράγεται στους κόλπους της ΠΚΜ; Τι ακριβώς σημαίνει αυτό να είσαι προϊόν ΠΟΠ ή ΠΓΕ;

Πολλές φορές έχει τύχει να δούμε στην ετικέτα ενός προϊόντος την ένδειξη ΠΟΠ ή ΠΓΕ. Χωρίς να αναρωτηθούμε τι μπορεί να σημαίνει αυτό, το βάζουμε στο καλάθι μας. Τι είναι πληροφορία δίνουν για το προϊόν αυτά τα γράμματα όμως;

 

ΠΟΠ είναι τα προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης. Ουσιαστικά η ένδειξη αυτή ταυτοποιεί το προϊόν, το οποίο κατάγεται από έναν τόπο ή μια περιοχή και του οποίου τα χαρακτηριστικά οφείλονται κυρίως ή αποκλειστικά στο γεωγραφικό περιβάλλον που περιλαμβάνει τους εγγενείς φυσικούς και ανθρώπινους παράγοντες και του οποίου η παραγωγή σε όλες τις φάσεις της έγινε εντός μιας οριοθετημένης περιοχής.

 

Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας προϊόντα ΠΟΠ είναι τα ροδάκινα Νάουσας, τα κεράσια Ροδοχωρίου, η φέτα, το κασέρι, ο μπάτζος, το μανούρι, οι πράσινες ελιές Χαλκιδικής, η πάστα από πράσινες ελιές Χαλκιδικής, το αγουρέλαιο χαλκιδικής, το ελαιόλαδο «Γαλανό Χαλκιδικής», το κατσικίσιο τυρί Χαλκιδικής, το κατσικίσιο κρέας Χαλκιδικής και οι μαύρες σταφιδάτες ελιές Χαλκιδικής.

 

ΠΓΕ σημαίνει Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη. Είναι η ονομασία που ταυτοποιεί ένα προϊόν, το οποίο κατάγεται από έναν τόπο ή μια περιοχή και του οποίου ένα συγκεκριμένο χαρακτηριστικό μπορεί να αποδοθεί στη γεωγραφική του προέλευση και του οποίου τουλάχιστον ένα από τα στάδια της παραγωγής λαμβάνει χώρα εντός του πλαισίου της περιοχής.

 

Αντίστοιχα, προϊόντα ΠΓΕ στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι το ακτινίδιο Πιερίας, το τσίπουρο Μακεδονίας, το ούζο Μακεδονίας, η Μουντοβίνα Β. Χαλκιδικής.

 

ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΕΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

 

Ιστοσελίδα: http://www.pkm.gov.gr/

facebook: https://www.facebook.com/pkmakedonias

twitter: https://twitter.com/PKMakedonias

X