ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ :

Τα επικίνδυνα παιχνίδια των «διαμεσολαβητών» στον ΠΑΟΚ

Τα επικίνδυνα παιχνίδια των «διαμεσολαβητών» στον ΠΑΟΚ

Άπειρος ο αριθμός των νεαρών ταλαντούχων παικτών που υπήρξαν θύματα της ασυνειδησίας των… «εκπροσώπων» τους - Αρθρογραφεί ο Δ.Μπούζας

Η στήλη αρκετές φορές έχει ασχοληθεί και έχει αναφερθεί στο «νεκροταφείο ταλέντων» στο οποίο έχουν ενταφιαστεί εκατοντάδες χαρισματικών νερών Ελλήνων παικτών, εξαιτίας της άγριας εκμετάλλευσης τους, από ασυνείδητους «διαμεσολαβητές» (κοινούς μανατζαρέους). Εξαιρούμε βέβαια από αυτή τη «χαλασμένη φάρα» όπως συνηθίζω εδώ και χρόνια να την αποκαλώ, τους σοβαρούς κι έντιμους που ασφαλώς και υπάρχουν, αλλά και επιτελούν συνειδητά και με αξιοπρέπεια τα καθήκοντα τους και το χρέος τους, υπερασπιζόμενοι όπως επιβάλλεται τους νεαρούς και ως εκ τούτου ανώριμους πελάτες τους.

 

Δυστυχώς είμαστε υποχρεωμένοι να σταθούμε στο θλιβερό φαινόμενο αρκετών οι οποίοι αποτελούν το όνειδος του επαγγέλματος, συγχρόνως όμως και το θανάσιμο κίνδυνο για τα ανυποψίαστα νεαρά θύματα τους. Το σχόλιο το σημερινό συμπληρώνει προηγούμενα για το ίδιο θέμα και ασφαλώς δεν έχει σχέση με την περίπτωση Σιαμπάνη, που όπως όλα δείχνουν αποτελεί μια ιδιόρρυθμη και συγκεχυμένη κατάσταση, για την οποία κάποια στιγμή ασφαλώς θα πρέπει να δοθούν διευκρινήσεις. Χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι θα πρέπει να της δώσουμε τις διαστάσεις που επιθυμούν, ή και αποσκοπούν, όσοι για ευνόητους λόγους την εκλαμβάνουν σαν επικοινωνιακή υποχώρηση του ΠΑΟΚ.

 

Στο θέμα και με αφορμή τα όσα συμβαίνουν αυτή τη στιγμή στον Παναθηναϊκό με την υπόθεση Μπουζούκη, τοποθετήθηκαν αρκετοί συνάδελφοι. Θαρρώ πως η αναδημοσίευση ενός ιδιαίτερα εμπεριστατωμένου σχολίου, αξίζει να φιλοξενηθεί σήμερα στις «Ελεύθερες Σκέψεις». Με τίτλο «το λάθος με τους ατζέντηδες» ο Αθηναίος συνάδελφος γράφει: «Το να διαπραγματεύεται ένας ποδοσφαιριστής το μέλλον του, ασφαλώς και είναι θεμιτό. Πρέπει να το κάνει ώστε να διασφαλίσει την επόμενη μέρα της καριέρας του και ίσως της ζωής του. Αυτό δεν είναι κατ ανάγκη κακό. Ωστόσο, είναι άσχημο κάποιος να άγεται και να φέρεται από τους ατζέντηδες. Τους μάνατζερ. Όλοι ανέμεναν την έκβαση των συζητήσεων ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και τον Μπουζούκη και ξαφνικά υπήρξε ενημέρωση από τους ατζέντηδες πως δεν υφίστανται καν επαφές για νέο συμβόλαιο.

 

Το ζήτημα δεν είναι μόνο ποια ακριβώς είναι η αλήθεια, αλλά κάτι πολύ περισσότερο: στην τρυφερή ηλικία των 20 ή 21 ετών, ναι μεν στην Ευρώπη ένας ποδοσφαιριστής μπορεί να θεωρείται φτασμένος, αλλά στην Ελλάδα επιδιώκει να απαλλαγεί από τη συγκεκριμένη ταμπέλα και να γίνει ένας ολοκληρωμένος παίκτης. Μπορεί να το καταφέρει μόνος του; Δίχως την μέγγενη ενός ολόκληρου μηχανισμού που στήνεται κοντά του με στόχο το κέρδος, δίχως το σφικτό εναγκαλισμό ενός ατζέντη; Ένας πιτσιρικάς όμως οφείλει να βλέπει μόνο μπροστά. Να είναι απαλλαγμένος από τις όποιες σκέψεις και να ασχολείται αποκλειστικά με το πως θα γίνει καλύτερος. Σαφώς και ορισμένοι δεν μπορούν να διαχειριστούν τη δημοσιότητα ή έχουν την ανάγκη ενός έμπειρου στους συγκεκριμένους τομείς, κάποιου που θα μιλά για αυτούς και θα κινείται αντ αυτών.

 

Όλα ωστόσο έχουν ένα μέτρο. Για τον κάθε Μπουζούκη του καιρού μας, για κάθε παίκτη με διάθεση να προχωρήσει μπροστά υπάρχει μια φωνή. Αλλά όχι η δική τους. Υπαγορευμένα λόγια. Θα πρέπει να μιλούν οι ίδιοι. Να χτίσουν την δική τους προσωπικότητα. Να μην κρύβονται πίσω από τις πλάτες άλλων. Και τότε θα κάνουν το βήμα προς την εξέλιξη που τόσο επιθυμούν. Κυρίως να αφήσουν στην άκρη τις υπέρογκες απαιτήσεις για χρυσά συμβόλαια και χλιδή. Αυτά θα έρθουν στην ώρα τους, όπως συμβαίνουν τα περισσότερα πράγματα σε μια φυσιολογική ζωή. Πρέπει να αγγίξουν το όνειρο τους. Να παίξουν. Να δείξουν. Να πείσουν το ευρύ κοινό. Πρώτα κατακτάς τον κόσμο και μετά αυγατίζεις τον τραπεζικό σου λογαριασμό. Είναι ο ορθός δρόμος. Ώστε τα ταλέντα να μην μείνουν ταλέντα και να μην απολέσουν το μυαλό τους. Διαφορετικά ελλοχεύει ο κίνδυνος να χαθούν στο δρόμο, όπως συνέβη πολλές φορές στο παρελθόν».

 


Είναι αλήθεια και μάλιστα σκληρή και πικρή, ότι η λίστα με τα ενταφιασμένα στο «νεκροταφείο ταλέντων» χαρισματικά ελληνόπουλα είναι μακροσκελέστατη και μακάβρια. Καιρός είναι να αφυπνιστούν οι υπεύθυνοι (ιδιαίτερα η Πολιτεία και οι γονείς), αλλά και τα ίδια τα παιδιά θα πρέπει να μείνουν προσγειωμένα και να μην πετούν στα σύννεφα.

 

ΥΓ: Η μεταγραφική δραστηριότητα του ΠΑΟΚ βρίσκεται σε εξέλιξη. Η προσέγγιση των στόχων και η ανίχνευση των δυνατοτήτων συγκεκριμένων δανεικών αν μπορούν να βοηθήσουν, εξετάζεται με ιδιαίτερη προσοχή.

 

*Από την έντυπη έκδοση της Metrosport (6/6)

X