ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ :

Τα εκλογικά αποτελέσματα και η ανάγκη για έργο ουσίας

Τα εκλογικά αποτελέσματα και η ανάγκη για έργο ουσίας

Οι εκλογές είναι το υπέρτατο αγαθό της δημοκρατίας, αλλά τα αποτελέσματα δεν είμαι σίγουρο ότι αποτυπώνουν τα πραγματικά συναισθήματα της κοινωνίας

Ο Ναπολέων Βοναπάρτης (1769-1821) θεωρείται στρατηγική και κυβερνητική μεγαλοφυΐα (επικληθείς και ως Μέγας), καταλύτης αλλά και θεμελιωτής ευρωπαϊκών Βασιλειών και χωρών στα οποία άφησε βαθιά χαραγμένη τη σφραγίδα της προσωπικότητας του. Αναφερόμενος σ’ εκείνα που δε συναντάς στους πολιτικούς είπε ότι δεν παραδέχονται τα λάθη τους.

 

Το βράδυ της περασμένης Κυριακής επιβεβαιώθηκε για μία ακόμη φορά η ρήση του Ναπολέοντα, όπως και σ’ όλες τις μετεκλογικές βραδιές. Ουδείς αισθάνεται την ανάγκη της ευθείας παραδοχής της ήττας κι όλοι μασάνε τα λόγια τους ή αναλύουν το εκλογικό αποτέλεσμα όπως τους συμφέρει.

 

Παραδοσιακά οι ίδιες συμπεριφορές και αναγνώσεις των αποτελεσμάτων. Ισως γιατί πιστεύουν ότι έτσι θα συνεχίσουν να επενδύουν στο φανατικό κομμάτι ψηφοφόρων, το οποίο το έχουν ανάγκη για την επόμενη εκλογική προσπάθεια. Ή γιατί η ομολογία της ήττας είναι δύσκολη υπόθεση δεν ακούμε ξεκάθαρες κουβέντες από τους πολιτικούς.

 

Οι εκλογές είναι το υπέρτατο αγαθό της δημοκρατίας, αλλά τα αποτελέσματα δεν είμαι σίγουρο ότι πάντα αποτυπώνουν τα πραγματικά συναισθήματα της κοινωνίας. Είτε γιατί η ψήφος πολλές φορές είναι προϊόν του θυμικού, της πολιτικής πόλωσης και δυστυχώς της ιδιοτέλειας.

 

Ταπεινή μου άποψη είναι ότι αξία δεν έχει τόσο το όποιο εκλογικό αποτέλεσμα, αλλά η αποτελεσματικότητα των ανθρώπων που εκλέγονται είτε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, είτε στην κεντρική πολιτική σκηνή. Πέρα από τα επικοινωνιακά τρικ, τις βαρύγδουπες τηλεοπτικές τοποθετήσεις, υπάρχουν η δράση και το αποτέλεσμα.

 

Ομελέτα χωρίς να σπάσεις αβγά δεν γίνεται. Και παραγωγή έργου με τον πολιτικό ηγέτη εγκλωβισμένο σε συντεχνιακά παιχνίδια, πολιτικές ισορροπίες και ψηφοθηρικά οφέλη δεν μπορεί να υπάρξει.

 

Εχω την άποψη ότι όσο οι Ελληνες εξακολουθούν να ψηφίζουν με κοντόφθαλμες λογικές δύσκολα θα έχουμε θεαματικές αποτελεσματικές αλλαγές, τόσο στην κεντρική πολιτική σκηνή, όσο και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Εκτός κι αν πρέπει να αρκούμαστε όταν καλύπτεται εκλογικά η πολιτική μας ιδεολογία και όχι η ποιότητα ζωής μας.

 

focus

 

Ενιωσα ξεχωριστά συναισθήματα χθες το απόγευμα στο γήπεδο των Αμπελοκήπων για την τιμή που μου έκανε ο Σύλλογος Εκτελωνιστών που συμπλήρωσε 100 δημιουργικά χρόνια ζωής. Τις θερμές μου ευχαριστίες στη διοίκηση του Σ.Ε.Θ και στον ιδρυτή της ποδοσφαιρικής ομάδας Νίκο Φιλιππιάδη.

 

Από την έντυπη έκδοση της Metrosport

X