ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ :

«Στην ζωή μου πάντοτε πίστευα στην... ενότητα των Ελλήνων»

«Στην ζωή μου πάντοτε πίστευα στην... ενότητα των Ελλήνων»

Ο μεγάλος συνθέτης στη συναυλία του στο Καλλιμάρμαρο, προσέδωσε το συμβολικό τίτλο «είσαι Ελληνας, αυτό που ήσουν, κάποτε θα γίνεις ξανά».

 

Ελεύθερο πνεύμα, μπροστάρης και πάντοτε όρθιος απέναντι σε ότι απειλεί τον ελληνικό λαό, ο μεγάλος Μίκης Θεοδωράκης, με αφορμή τη συναυλία που πραγματοποιήθηκε στο Καλλιμάρμαρο και τα έσοδα της οποίας θα διατεθούν στο σωματείο «Ελπίδα σύλλογος φίλων παιδιών με καρκίνο» είχε παραχωρήσει μια συνέντευξη μέρος της οποίας αναδημοσιεύω σήμερα στη στήλη μου, θεωρώντας πως αξίζει (και επιβάλλεται) να σκύψουμε όλοι με σεβασμό πάνω στα μηνύματα που εξέπεμψε, σε αυτές τις δύσκολες στιγμές της πατρίδας μας: «Θα ήθελα όλοι οι Έλληνες τραγουδιστές που θα συμμετάσχουν και οι χιλιάδες πολίτες που θα παρακολουθήσουν αυτή τη συναυλία – σύμβολο στο Καλλιμάρμαρο, να βάλουν την υπογραφή τους για ένα καινούργιο ξεκίνημα. «Αυτό που ήσουν κάποτε, θα γίνεις ξανά. Πρέπει να γίνεις. Πρέπει να κλάψεις. Είσαι Ελληνας. Πίνεις την προδοσία με το γάλα. Πίνεις την προδοσία με το κρασί. Πρέπει να δεις, πρέπει να γίνεις». Ρωτάτε την άποψη μου για τις προσεχείς εκλογές και για το μέλλον. Δεν θα ήθελα να επεκταθώ αυτή τη στιγμή. Το μόνο που θα ήθελα να πω είναι ότι δεν με ενδιαφέρουν τα πρόσωπα, αλλά οι πολιτικές.

 

Η δική μου πεποίθηση είναι μία: «Εθνική ενότητα. Είμαστε πολύ μικρός λαός για να συνεχίσουμε να κάνουμε συνεχώς μεγάλα λάθη. Ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θεωρώ τη συναυλία αυτή σαν ένα ακόμα αφιέρωμα προς εμένα, αλλά σαν ένα προσκλητήριο σε ότι πίστεψα περισσότερο: στην ενότητα των Ελλήνων. Απορώ ειλικρινά, πως υπάρχουν ακόμη Ελληνες που δεν έχουν κατανοήσει ότι στις κορυφαίες στιγμές της ιστορίας μας, οι Ελληνες ήταν ενωμένοι.

 

Οπως και ότι ο εθνικός διχασμός ήταν υπαίτιος για όλα τα δεινά που έζησε ο λαός μας. Αυτό δεν είναι άποψη ενός ρομαντικού καλλιτέχνη, αλλά η καθαρή ιστορική αλήθεια. Ειδικά με τα μνημόνια, μας χρειάζεται μια μακρά περίοδος ανάκαμψης, προόδου και αναγέννησης. Πιστεύω όμως ότι η πιο μεγάλη ίσως απώλεια, υψίστης εθνικής σημασίας, είναι το γεγονός ότι χάθηκε ο ανθός του έθνους, οι εκατοντάδες χιλιάδες νέοι και νέες, μορφωμένοι κι επιστήμονες οι πιο πολλοί, με άλλα λόγια η ατμομηχανή που θα μας οδηγούσε προς το μέλλον.

 

Με σφιγμένη καρδιά θα ήθελα με τα τραγούδια μου να βοηθήσω όλους τους συμπατριώτες μου να ενωθούν γύρω από αυτόν τον μέγιστο στόχο: να ξαναφέρουμε τα παιδιά μας στην πατρίδα. Ομως ποια πατρίδα; Σε μια πατρίδα όπου οι μισοί θέλουν να εξαφανίσουν τους άλλους μισούς την ώρα που η χώρα μας βγαίνει αργά και βασανιστικά από την κρίση, ενώ παράλληλα τα απειλητικά σύννεφα στη γειτονιά γίνονται κάθε μέρα πιο μαύρα; ΕΝΩΘΕΙΤΕ! Βάλτε την αμαξοστοιχία «Ελλάς» πάνω από τις ράγες της συνεργασίας, της δημιουργίας και της προόδου. Φέρτε ξανά την ανοχή και την ευγένεια στην πολιτική αλλά και στην καθημερινότητα μας. Βοηθήστε το λαό μας να ξαναγίνει αυτός που με τη λάμψη του κάποτε κέρδισε τον παγκόσμιο θαυμασμό. Ξαναφέρτε πίσω τα φωτεινά μυαλά της νέας γενιάς. Αυτό είναι το μήνυμα που με έκανε να δεχθώ να ξανασηκωθώ από το βάρος των αμέτρητων χρόνων που μάταια θέλουν να με γονατίσουν. Μόνο και μόνο για να βοηθήσω με τις μικρές μου δυνάμεις να μπορέσει η συναυλία αυτή να βροντοφωνάξει με βεβαιότητα: «Είσαι Ελληνας! Αυτό που ήσουν κάποτε, θα γίνεις ξανά».

 

Θεωρώ και πιστεύω πως η αναδημοσίευση κειμένων με απόψεις Ελλήνων του διαμετρήματος του μεγάλο Μίκη σας βρίσκει σύμφωνους κι επιπρόσθετα θέλω να δηλώσω προσωπικά ότι διαβάζοντας αυτή τη συνέντευξη συγκλονιστικά, αλλά και προβληματίστηκα σαν Ελληνας.

 

ΥΓ1: Ευχαριστώ θερμά όσους έσπευσαν με έναν καλό λόγο να συνταχθούν μαζί μου στην αντιπαράθεση που είχα με τον καθηγητή Ζουράρι, ο οποίος επιχείρησε να «πιστώσει» τον νταμπλ του ΠΑΟΚ… εκεί που τον βόλευε ψηφοθηρικά. Η προσβλητική και ασεβής δήλωση του εξόργισε τον κόσμο του ΠΑΟΚ, όμως εκείνοι που έπρεπε πρώτοι να αντιδράσουν ούτε καν ενοχλήθηκαν! Βλέπετε στο σινάφι μας κάποιοι νεότεροι μπερδεύουν πολύ εύκολα τη δημοσιογραφία με τις προσωπικές τους δημόσιες σχέσεις.

 

ΥΓ2: Ετοιμαστείτε για εντυπωσιακές εξελίξεις ενόψει των αλλεπάλληλων συσκέψεων και συνεντεύξεων που αφορούν τις δραστηριότητες της ΕΠΟ. Οι «πεμπτοφαλαγγίτες» οργανώνονται και η εύθραυστη πλειοψηφία που διαθέτει η παράταξη Γραμμένου, κινδυνεύει άμεσα.

 

Από την έντυπη έκδοση της Metrosport

X