Στόχο να ενισχυθεί ο τομέας των τυροκομικών προϊόντων έχει θέσει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Οι φορείς και οι εταιρείες παραγωγής τυροκομικών συναντήθηκαν στο Κιλκίς για να συζητήσουν για τα προβλήματα του κλάδου αλλά και τους τρόπους με τους οποίους θα ενισχυθεί η γεωγραφική τους ταυτότητα.
Η πρωτοβουλία εντάσσεται στο πρόγραμμα HORIZON 2020 | NEXTFOOD : Εκπαίδευση της επόμενης γενιάς επαγγελματιών του Αγροδιατροφικού Τομέα, μέλος του οποίου είναι και η Αγροδιατροφική Σύμπραξη της Π.Κ.Μ.
Πρωταρχικός στόχος είναι η παραγωγή νέου τυροκομικού προϊόντος γεωγραφικής ταυτότητας και παράδοσης αλλά και η αναζήτηση των δεξιοτήτων που απαιτούνται για την ενδυνάμωση της μεταποιητικής επιχειρηματικότητας και ανταγωνιστικότητας καθώς και την διασφάλιση της υγιεινής και ασφάλειας.
Η πλειοψηφία συμφώνησε ότι το νέο αυτό προϊόν θα πρέπει να στηρίζεται στην προσφυγική παράδοση, κυρίως την ποντιακή, από αγελαδινό γάλα αλλά και στην δημιουργία ενός δεύτερου προϊόντος από γίδινο γάλα, όπως παλαιότερα έκαναν οι Βλάχοι και οι Σαρακατσαναίοι.
Ο Πρόεδρος της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης κ. Κωνσταντίνος Κιλτίδης, τόνισε ότι η δυναμική της κτηνοτροφίας του Ν. Κιλκίς επιβάλει να δοθεί το στίγμα στα τυροκομικά προϊόντα του Νομού με ιδιαίτερα και αυθεντικά προϊόντα που θα ταυτοποιούν το σύνολο της παραγωγής.
Φυσικά για την υλοποίηση του σχεδίου θα υπάρξουν και νέες συναντήσεις μεταξύ των αρμόδιων παραγόντων ώστε να βρεθούν και οι απαραίτητες μέθοδοι και κατάλληλες δεξιότητες για να παραχθεί το νέο αυτό τυροκομικό προϊόν.
ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΕΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Ιστοσελίδα: http://www.pkm.gov.gr/
facebook: https://www.facebook.com/pkmakedonias
twitter: https://twitter.com/PKMakedonias