ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ :

Σέρρες, ξεχωρίζουν σε γεύση και ποιότητα

Σέρρες, ξεχωρίζουν σε γεύση και ποιότητα

Ο πλούτος της Περιφερειακής Ενότητας των Σερρών

 Η σερραική γη είναι πλούσια σε πρώτες ύλες, που ξεχωρίζουν για τη γεύση και την ποιότητα τους. Τα φασόλια Ορεινής, το ρύζι, οι ντομάτες και οι πατάτες Βροντούς, όπως και η Σπιρουλίνια που παράγεται στη Νιγρίτα είναι φημισμένα σε όλη την Ελλάδα.

 

Ονομαστά είναι, επίσης, τα ντόπια κρεατικά, όπως και τα αλλαντικά Σερρών, τα λουκάνικα Ηράκλειας ή Τζουμαγιάς και ο καβουρμάς Κερκίνης, που παρασκευάζεται από κρέας βουβαλιού και μοσχαριού. Οι νεροβούβαλοι εκτρέφονται στην περιοχή εδώ και αιώνες και το βουβαλίσιο κρέας μαγειρεύεται με διάφορους τρόπους.

 

Η οινοπαραγωγή στην περιοχή είναι, επίσης, σημαντική και πολλά από τα κρασιά που παράγονται είναι βιολογικής καλλιέργειας. Το τσίπουρο Σερρών και το σερραϊκό ούζο φημίζονται για το λεπτό άρωμα και την απαλή τους γεύση.

 

Ιδιαιτερότητα εμφανίζει και ο τρόπος που σερβίρονται, αναμεμειγμένα με χυμό πορτοκαλιού ή με πιπέρι και χυμό ντομάτας.

 

Τοπικές νοστιμιές: αγριογούρουνο με κυδώνι, ρεβίθια με μελιτζάνες, βουβάλι στη γάστρα, γριβάδι πλακί, πέστροφα στα κάρβουνα, ελάφι με μανιτάρια, κότσι χοιρινό.

 

Τα σερραϊκά γλυκά, έχουν ιδιαίτερη σημασία στην τοπική κουζίνα. Ιδιαίτερης φήμης είναι οι Ακανές Λαϊλιά Σερρών, το τουλουμπάκι, η σερραϊκή μπουγάτσα, τα ξακουστά γλυκά «πονηρά» Νιγρίτας και τα γλυκίσματα από βουβαλίσιο γάλα.

 

ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΕΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Ιστοσελίδα: http://www.pkm.gov.gr/
facebook: https://www.facebook.com/pkmakedonias
twitter: https://twitter.com/PKMakedonias

X