ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ :

Ρεκόρ 28 δισ. ευρώ στα έσοδα της ευρωπαϊκής αγοράς!

Ρεκόρ 28 δισ. ευρώ στα έσοδα της ευρωπαϊκής αγοράς!

Στα 5,6 δισ. ευρώ τα συνολικά έσοδα των πέντε μεγάλων ευρωπαϊκών Πρωταθλημάτων

Tα έσοδα της ευρωπαϊκής αγοράς ποδοσφαίρου αυξήθηκαν κατά 11%, στα 28 δισ. ευρώ, σύμφωνα με το 28ο Annual Review of Football Finance του Sports Business Group της Deloitte.To ρεκόρ ετήσιων εσόδων προήλθε κυρίως από τα πέντε μεγαλύτερα» στην κατάταξη ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, τα οποία αύξησαν τα συνολικά τους έσοδα κατά 6% την περίοδο 2017/18, καθώς και από το Παγκόσμιο Κύπελλο που διεξήχθη στη Ρωσία.

 

Παρά την αύξηση των εσόδων, τα συνολικά λειτουργικά κέρδη των «πέντε μεγάλων» ευρωπαϊκών διοργανώσεων μειώθηκαν το 2017/18, καθώς οι μισθολογικές δαπάνες υπερκάλυψαν τις σημαντικές αυξήσεις των εσόδων από τις αγγλικές και τις ισπανικές τοπικές τηλεοπτικές συμφωνίες το 2016/17. Ταυτόχρονα, η Bundesliga και η Serie A σημείωσαν αύξηση λειτουργικών κερδών 9% και 8% αντίστοιχα.

 

Η Premier League συνέχισε να διατηρεί σημαντικό πλεονέκτημα σε επίπεδο εσόδων, έναντι των πλησιέστερων ανταγωνιστών της το 2017/18, παράγοντας συνολικά €5,4 δισ., από €5,3 δισ. την περίοδο 2016/17. Αναφορικά με τα έσοδα, το ρεκόρ εσόδων για το Αγγλικό Πρωτάθλημα είναι 72% μεγαλύτερο από τη γερμανική Bundesliga. Την ίδια στιγμή ωστόσο, ο δείκτης μισθών/εσόδων της Premier League επιδεινώθηκε κατά την περίοδο 2017/18 σε 59%, σε συνέχεια αύξησης του μισθολογικού κόστους κατά 15%.

 

Η έναρξη της νέας συμφωνίας τηλεοπτικών μεταδόσεων της γερμανικής Bundesliga συνέβαλε τα μέγιστα στην άνοδο των εσόδων κατά €290 εκατ. και κατ’ επέκταση στην επικράτησή της επί της ισπανικής La Liga, λαμβάνοντας τη δεύτερη θέση στον παγκόσμιο ποδοσφαιρικό χάρτη εσόδων.

 

Τα έσοδα των συλλόγων της La Liga έσπασαν το φράγμα των 3 δισ. ευρώ για πρώτη φορά, καταγράφοντας αύξηση ύψους 7%. Η άνοδος οφείλεται εν μέρει στην τρίτη συνεχόμενη κατάκτηση του UEFA Champions League από την Ρεάλ, την περίοδο 2017/18, σε συνδυασμό με την εμπορική ανάπτυξη της Barcelona, η οποία απέσπασε μια νέα τετραετή χορηγία με την Rakuten. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δύο δυνατότερες ομάδες του ισπανικού ποδοσφαίρου, ήταν αυτές που κατέκτησαν και τις δύο πρώτες θέσεις στο 2019 Deloitte Football Money League.

 

Η Serie A εξακολουθεί να δυσκολεύεται να ακολουθήσει την αύξηση των εσόδων που παρατηρήθηκε σε Αγγλία, τη Γερμανία και την Ισπανία. Παρότι τα έσοδά της αυξήθηκαν κατά 8%, στα 2,2 δισ. ευρώ, αυτό δεν ήταν αρκετό για να μειώσει το διαρκώς αυξανόμενο χάσμα. Οι αυξήσεις του μισθολογικού κόστους του πρωταθλήματος ήταν μικρότερες συγκριτικά με αυτές των υπολοίπων πρωταθλημάτων του “big five” και αυτό οδήγησε στη χαμηλότερη αναλογία μισθών/εσόδων (66%) από την περίοδο 2005/06. Παρόλα αυτά, η απόκτηση του Cristiano Ronaldo από τη Juventus, καθώς και άλλες μεταγραφές στις αρχές του καλοκαιριού του 2018, είναι πιθανό να οδηγήσουν στην αύξηση του μισθολογικού κόστους, την περίοδο 2018/19.

 

Η γαλλική Ligue 1 συνέχισε να αποφέρει τα λιγότερα έσοδα από τα πέντε μεγάλα πρωταθλήματα της Ευρώπης (€1.7 δισ.), με τις μειώσεις των εσόδων από τις αναμεταδόσεις και τις χορηγίες να αντισταθμίζονται από τις αυξήσεις των εσόδων από αγώνες και άλλες εμπορικές συμφωνίες. Η συγκεκριμένη διοργάνωση θα πρέπει να περιμένει μέχρι το 2020/21, οπότε και αναμένεται η επόμενη τηλεοπτική συμφωνία, με την αξία της να αναμένεται να αυξηθεί κατά 55%, σε περίπου 1,2 δισ. ευρώ ανά σεζόν, αξία μεγαλύτερη από αυτή της Serie A (€1 δισ.) και παρόμοια με τα τηλεοπτικά έσοδα που εισπράττει σήμερα η La Liga.

 

Πέρα από τα μεγάλα πέντε ευρωπαϊκά πρωταθλήματα ποδοσφαίρου, η ρωσική Premier League (813 εκατ. ευρώ) ξεπέρασε την τουρκική Süper Lig (731 εκατ. ευρώ) παίρνοντας τη θέση της ως η έκτη υψηλότερη σε έσοδα διοργάνωση στην Ευρώπη, χάρη στη νέα συμφωνία τηλεοπτικών δικαιωμάτων και στα αυξημένα έσοδα που προκύπτουν από την αναβάθμιση των σταδίων για το 2018 FIFA World Cup.

 

Ο Sam Boor, senior manager του Sports Business Group πρόσθεσε ότι «το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018 στη Ρωσία έφερε περισσότερα άμεσα και έμμεσα έσοδα στην ευρωπαϊκή αγορά ποδοσφαίρου. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση του αντίκτυπου της FIFA, της UEFA και των Εθνικών Ενώσεων στο μέγεθος της ευρωπαϊκή αγορά ποδοσφαίρου κατά 75%, από 2,4 δισ. ευρώ το 2016/17 σε 4,2 δισ. ευρώ το 2017/18».

 

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως μια νέα τηλεοπτική συμφωνία για την τουρκική Süper Lig αναμένεται να της δώσει τη δυνατότητα να ξανά-διεκδικήσει τη θέση της ως η έκτη σε έσοδα διοργάνωση στην Ευρώπη, στην έκδοση του Annual Review of Football Finance για το 2020.

 

sport24.gr

X