ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ :

Η ψυχολογία των φιναλίστ πριν τον τελικό

Η ψυχολογία των φιναλίστ πριν τον τελικό

Ο Γιώργος Μπούζος αρθρογραφεί και αναλύει τη ψυχολογία του ΠΑΟΚ που είναι πεισμωμένος, αλλά και της ΑΕΚ που δείχνει να είναι... αλλού

Στο ποδόσφαιρο, όπως και στη ζωή γενικότερα, η ψυχολογία παίζει πρωταρχικό ρόλο. Πάνω από το 90% της επιτυχίας είναι δικό της. Ένας ποδοσφαιριστής ή προπονητής με ηθικό στα ύψη μπορεί να κάνει θαύματα! Αν είναι στα… τάρταρα είναι καταδικασμένος να αποτύχει. Και καθώς ο τελικός είναι προ των πυλών, ας προσεγγίσουμε ποιος από τους δύο φιναλίστ έχει σήμερα το πάνω χέρι…

 

Πρώτα η ΑΕΚ. Αναμφισβήτητα βρίσκεται στον έβδομο ουρανό. Κατέκτησε το πρωτάθλημα, το πανηγύρισε, ξενύχτισε στα μπουζούκια, ο κόσμος της γέμισε δρόμους, γήπεδα και πλατείες για να δώσει τον τόνο της επιτυχίας. Αυτό σημαίνει ότι έχει ηθικό που χτυπάει… ταβάνι! Πιο πάνω δεν πάει, ποτέ ο Χιμένεθ και οι παίκτες του δεν βρισκόταν σε καλύτερη στιγμή.

 

Εδώ όμως υπάρχει και μια παγίδα. Αν πιστέψουν ότι όλα βρίσκονται στα πόδια τους και το κύπελλο στην τσέπη τους μπορεί να προσγειωθούν άσχημα. Αν δηλαδή η πανηγυρική ατμόσφαιρα οδηγήσει στην χαλάρωση, τότε η ΑΕΚ είναι χαμένη από χέρι.

 

Είναι αυτό που εύχεται ο ΠΑΟΚ. Και τα σημάδια μέχρι στιγμής δείχνουν, χωρίς να είναι απόλυτο, ότι η ΑΕΚ βρίσκεται ακόμα αλλου… Μακάρι, γιατί έτσι τα πράγματα θα πάρουν μια άλλην τροπή, όπως πιστεύουν στην Τούμπα. Ένα πράγμα είναι σίγουρο. Ο ΠΑΟΚ το θέλει περισσότερο κι έχει περισσότερους από έναν λόγους να το διεκδικήσει μέχρι το τέλος.

 

Πρώτα είναι η δίψα για έναν τίτλο- η ΑΕΚ την έχει κορέσει με την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Και αμέσως μετά ο αγώνας της δικαίωσης για να αποδείξει ότι είναι καλύτερη ομάδα, θύμα της κλοπής του πρωταθλήματος στις αίθουσες των δικαστηρίων και ενίοτε των νοσοκομείων.

 

Ο ΠΑΟΚ λοιπόν το θέλει και θα κάνει τα πάντα για να το κατακτήσει. Η πίεση πάνω στους παίκτες του σαφώς και θα είναι μεγαλύτερη από αυτή που θα βαραίνει τους ώμους των παικτών της ΑΕΚ. Εδώ το ζήτημα είναι να μην λυγίσουν. Κι όσοι παρακολούθησαν τις τελευταίες προπονήσεις του ΠΑΟΚ διαβεβαιώνουν ότι οι παίκτες και ο Λουτσέσκου όχι μόνο δεν λυγίζουν αλλά είναι αποφασισμένοι να φέρουν την αποστολή σε πέρας.

X