ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ :

Οι προτάσεις του κ. Βασιλειάδη     και η αγωνία των μικρομεσαίων

Οι προτάσεις του κ. Βασιλειάδη     και η αγωνία των μικρομεσαίων

Ο Βασίλης Μάστορας αρθρογραφεί για τις προτάσεις του υφυπουργού Αθλητισμού και την ουσιαστική μεταρρύθμιση για το επαγγελματικό ποδόσφαιρο

Tις προτάσεις που κατέθεσε χθες ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης στις ΠΑΕ της Super League, λίγο πολύ τις είχα προαναφέρει από τούτη εδώ τη στήλη τις προηγούμενες ημέρες. Επισήμανα μάλιστα ότι η στόχευση του υφυπουργού ήταν να δοθεί η οικονομική ασφάλεια στις ΠΑΕ για τα επόμενα χρόνια, αλλάζοντας όμως και το status που ισχύει στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο.

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου θα υπάρχει «θέσπιση επιβραβεύσεων για τα ορθά αθλητικά και επιχειρηματικά μοντέλα. Πιο συγκεκριμένα επιβράβευση για την αύξηση των θεατών, για την παραμονή στην κατηγορία, για την ανάδειξη Ελλήνων παικτών μικρότερης ηλικίας, για τη συνολική συγκομιδή βαθμών, για τη μη δημιουργία περιστατικών βίας». Και συγχρόνως «θέσπιση ρητρών για τα αρνητικά φαινόμενα. Με έλεγχο ανά τρίμηνο από ελεγκτική εταιρία της οικονομικής υγείας κάθε ΠΑΕ και με ρήτρα για την επιδείνωση της οικονομικής της κατάστασης, με ρήτρες για επεισόδια, για δυσφήμιση του αθλήματος και για τη χειραγώγηση αγώνων».

 

Καθαρές προτάσεις με στόχευση τις θεαματικές αλλαγές στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Όπως φαίνεται ο κ. Βασιλειάδης εγκατέλειψε την αναδιάρθρωση-«γέφυρα» των 20 ομάδων για την περίοδο 2018-’19 η οποία ενείχε τον κίνδυνο να χαρακτηρισθεί πραξικοπηματική, καθώς θα γινόταν κατά παράβαση του ΚΑΠ και υιοθέτησε το πλάνο με τρεις επαγγελματικές κατηγορίες.

 

Εχω την άποψη ότι οι προτάσεις είναι προς την  ουσιαστική μεταρρύθμιση της λειτουργίας του επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Γιατί βάζει επιτέλους μία τάξη. Δημιουργεί απαιτήσεις από τις ΠΑΕ αλλά προσφέρει σ’ αυτούς που θα σεβαστούν τους κανόνες, οικονομικά μπόνους. Η λογική των ΠΑΕ «τα δικά σου δικά μου και τα δικά μου δικά μου» θα πρέπει να εξαφανιστεί και να αλλάξουν τη φιλοσοφία τους. Δεν ξέρω αν τελικώς οι ιδιοκτήτες των ΠΑΕ υιοθετήσουν την πρόταση του υφυπουργού Αθλητισμού. Αν υπάρξουν αντιδράσεις, αυτές θα προέρχονται από τις ομάδες που θεωρητικά θα παλέψουν για τη σωτηρία τους. Χρειάζεται κάποιος να έχει όραμα για το ποδόσφαιρο και να μην το αντιμετωπίζει κοντόφθαλμα για να βάλει τις μεταρρυθμίσεις πάνω από τα πρόσκαιρα συμφέροντα της ομάδας του. Το δεύτερο ζητούμενο είναι η εφαρμογή των αυστηρών κριτηρίων του νέου πλαισίου για το επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Γιατί αν γίνει… κουρελόχαρτο θα χαθεί ακόμη ένα στοίχημα για το επαγγελματικό ποδόσφαιρο. 

 

 

Focus

Ιστορικά οι μεταγραφές καθυστερούν για δύο λόγους: είτε γιατί οι ποδοσφαιριστές είναι σκληροί διαπραγματευτές, είτε γιατί οι παράγοντες δεν έχουν… ψιλά για προκαταβολές. Τρίτος λόγος δεν υπάρχει, όταν μάλιστα οι συζητήσεις έχουν φτάσει στο όριο της προφορικής συμφωνίας. 

 

*Από την έντυπη έκδοση της Metrosport (28/6/2018)

X