ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ :

Πώς ο Λουτσέσκου αξιοποιεί το μπάσκετ

Πώς ο Λουτσέσκου αξιοποιεί το μπάσκετ

Ο Γιώργος Μπούζος αρθρογραφεί για τις τεχνικές του μπάσκετ που εμπνέουν τον Λουτσέσκου να τις εφαρμόσει και στο ποδόσφαιρο

Η στατιστική στο ποδόσφαιρο λέει (σχεδόν) πάντα την αλήθεια. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν δει τη δημοσιότητα, στους ομίλους του παγκοσμίου κυπέλλου της Ρωσίας, το 43% των γκολ που σημειώθηκαν, προήρθαν από στημένες φάσεις. Δηλαδή περίπου τα μισά, προέρχονται από εκτέλεση κόρνερ ή φάουλ. Κάπου εκεί βρίσκονται και τα ποσοστά του ΠΑΟΚ.

 

Στον αγώνα κόντρα στον Απόλλωνα, ο ΠΑΟΚ πέτυχε δύο γκολ από ισάριθμες εκτελέσεις κόρνερ. Συνολικά, το ποσοστό από τις στημένες μπάλες φθάνει το 40% προσεγγίζοντας το ποσοστό του παγκοσμίου κυπέλλου της Ρωσίας. Το γεγονός από μόνο του είναι πολύ καλό γιατί αποδεικνύει ότι ο ΠΑΟΚ ακολουθεί το ρεύμα του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, έχει σύγχρονο τρόπο παιχνιδιού και αξιοποιεί στο έπακρο την τακτική και τα οφέλη της.

 

Μόνο που αυτό δεν αποτελεί προϊόν τύχης αλλά προϋποθέτει σκληρή δουλειά και οργάνωση, ιδιαίτερα στην προπόνηση, πέρα από το ποιοτικό έμψυχο υλικό. Με τον Απόλλωνα η φάση του πρώτου γκολ θυμίζει φάση από παιχνίδι μπάσκετ. Ο Κρέσπο στήνει σκριν μακριά από την μπάλα, ο Μαουρίτσιο βγαίνει από τα σκριν, υποδέχεται την μπάλα μετά το κόρνερ του Πέλκα και την στέλνει στην μπάλα.

 

Είναι κομπίνα που απαιτεί την συμμετοχή τουλάχιστον τριών παικτών και θα πρέπει να επαναληφθεί πολλές φορές μέχρι να πιάσει ιδανικά. Η επιτυχία της ήρθε να δείξει ότι ο Λουτσέσκου και οι συνεργάτες του δουλεύουν πραγματικά στις προπονήσεις και η δουλειά γίνεται σε βάθος. Το επιστέγασμα ήταν τα δύο γκολ από ισάριθμα κόρνερ.

 

Τώρα, εδώ και πολλά χρόνια, τουλάχιστον τρεις δεκαετίες πίσω, το μπάσκετ αποτελεί μια πολύ καλή δεξαμενή για τους προπονητές του ποδοσφαίρου, που αντιγράφουν κομπίνες και τεχνικές για να τις μεταφέρουν από το παρκέ στο χόρτο.

 

Ο Λουτσέσκου και οι συνεργάτες του ακολούθησαν κι εδώ την τελευταία μόδα. Έτσι το γκολ του ΠΑΟΚ είχε σφραγίδα τακτικής δανεισμένης από το μπάσκετ. Και δεν είναι μόνο οι στημένες φάσεις αλλά κι άλλες κινήσεις, ιδιαίτερα από τα άκρα. Το μπάσκετ είναι εδώ κι ο Λουτσέσκου το αξιοποιεί.

 

*Από την έντυπη έκδοση της Metrosport (9/10)

X