ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ :

O ποδοσφαιρικός πολιτισμός δεν χρειάζεται… χωροφύλακες

O ποδοσφαιρικός πολιτισμός δεν χρειάζεται… χωροφύλακες

Ο Βασίλης Μάστορας αρθρογραφεί τα αντανακλαστικά που έδειξε η Βιγιαρεάλ στη διαχείριση εντός γεγονότος χουλιγκανισμού

Τον Φεβρουάριο του 2014 η Βιγιαρεάλ αντιμετώπιζε την Μπέτις στο Ελ Μαδριγάλ. Στο 86ο λεπτό της συνάντησης κάποιος πέταξε ένα καπνογόνο μέσα στο γήπεδο. Ο διαιτητής αποφάσισε την προσωρινή διακοπή του αγώνα. Στη συνέχεια ζητήθηκε από τον κόσμο να εγκαταλείψει τις κερκίδες του γηπέδου. Οι σεκιούριτι βοήθησαν μα μη δημιουργηθεί πανικός μεταξύ των φιλάθλων στην εκκένωση του.

 

Μετά από 25 λεπτά ο αγώνας συνεχίστηκε. Μέχρι εδώ δεν υπάρχει κάτι το εντυπωσιακό. Εχει όμως αξία η συνέχεια. Η Αστυνομία και η άνθρωποι της Βιγιαρεάλ «ξεσκόνισαν» το οπτικό υλικό από τις κάμερες του γηπέδου. Εντόπισαν την περιοχή των κερκίδων στην οποία καθόταν ο δράστης, χωρίς όμως να έχουν ευκρινή εικόνα του πρόσωπο του. Πήραν καταθέσεις απ’ όλους τους σεκιούριτι, αλλά πάλι δεν οδηγήθηκαν στον άνθρωπο που πέταξε το καπνογόνο. Στη συνέχεια σε αγαστή συνεργασία Αστυνομία και Βιγιαρεάλ εξέτασαν το υλικό του καπνογόνου και ανακάλυψαν ότι πρόκειται για στρατιωτικής χρήσης το οποίο δεν πωλείται στην Ισπανία.

 

Στο επόμενο βήμα της έρευνας διαπίστωσαν ότι παρόμοιο προϊόν πωλείται από site των Η.Π.Α. Εστειλαν τον υλικό σε εξειδικευμένο εργαστήριο της Μαδρίτης και βρήκαν τον συριακό αριθμό της φωτοβολίδας. Από εκείνη τη στιγμή άρχισε έναν μεγάλος αγώνας προκειμένου να εντοπισθεί η πηγή αγοράς του προϊόντος από τον χούλιγκαν. Η κινητοποίηση της  Βιγιαρεάλ για την ανακάλυψη τού δράση έμοιαζε μ’ ένα μεγάλο στοίχημα, όλης της ομάδας.

 

Η LFP βράβευσε τους Συνδέσμους Φιλάθλων της Βιγιαρεάλ για τα αντανακλαστικά που έδειξαν στην εκκένωση του γηπέδου. Η διοίκηση της ομάδας χάρισε από ένα εισιτήριο σε κάθε κάτοχο διαρκείας για την ψυχραιμία που επέδειξαν στις κρίσιμες στιγμές. Ο λόγος; Η Πειθαρχική Επιτροπή της Λίγκας, με δεδομένο ότι κύλησαν όλα εξαιρετικά στην εκκένωση του γηπέδου, επέβαλε στην  ισπανική ομάδα, χρηματικό πρόστιμο και όχι αποκλεισμό της έδρας!

 

Το αν τελικώς εντοπίσθηκε ή όχι ο δράστης έχει δευτερεύουσα σημασία.  

 

Το ζήτημα είναι τα αντανακλαστικά που έδειξε ο οργανισμός της ισπανικής ομάδας στη διαχείριση ενός γεγονότος χουλιγκανισμού.  Παρόμοιο που ποτέ δεν θα δείξει ελληνική ομάδα, για τους λόγους που όλοι ξέρουμε.        

 

FOCUS

Ραδιοφωνική δήλωση του βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης της Ν.Δ Κωνσταντίνου Γκιουλέκα, για ψηφοθηρικούς προφανώς λόγους, με θέμα την ΚΑΕ Αρης: «Οτι ισχύει και στις άλλες ομάδες αυτό ζητούμε και εμείς οι Θεσσαλονικείς να ισχύσει και για την ιστορική ομάδα του Άρη». Από την πόλη έρχομαι και στην κορφή κανέλα.

X