ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ :

Η πιο… ζουμερή υπόθεση    στην αθλητική δικαιοσύνη

Η πιο… ζουμερή υπόθεση    στην αθλητική δικαιοσύνη

Ο Δημήτρης Κανελλάκης αρθρογραφεί για το τεράστιο ενδιαφέρον που έχει η κλήση του Ολυμπιακού από την πειθαρχική επιτροπή της ΕΠΟ

Ομολογώ ότι παρουσιάζει τεράστιο ενδιαφέρον το θέμα της κλήσης του Ολυμπιακού από την πειθαρχική επιτροπή της ΕΠΟ.

 

Και στέκομαι σε αυτή την κλήση και όχι σε εκείνη του ποδοσφαιρικού εισαγγελέα που προηγήθηκε, διότι στη μία περίπτωση ο κίνδυνος που διατρέχουν οι «ερυθρόλευκοι» είναι ποινή αποκλεισμού της έδρας και χρηματικό πρόστιμο, ενώ σε αυτή του δικαιοδοτικού οργάνου της ομοσπονδίας, έως και αφαίρεσης βαθμών.

 

Ο θόρυβος που ήδη γίνεται, είναι τεράστιος. Μέρος στην συζήτηση παίρνουν όχι μόνο οι οπαδοί του Ολυμπιακού, όχι μόνο οι οπαδοί των ανταγωνιστών του, αλλά, όλοι οι Ελληνες που ασχολούνται με το ποδόσφαιρο.

 

Λογικό, καθώς δεν ξέρω αν υπάρχει κάποιος που να μπορεί να θυμηθεί πότε ήταν η προηγούμενη φορά που ο Ολυμπιακός κινδύνευε με τόσο βαριά τιμωρία, που στο τραπέζι υπήρχε –έστω- σενάριο, σύμφωνα με το οποίο απειλείται ακόμη και να χάσει το πρωτάθλημα, εφόσον του αφαιρεθούν έξι βαθμοί.

 

Το ζήτημα, βέβαια, είναι να δούμε αν αυτός ο θόρυβος δικαιολογείται, υπό την έννοια ότι αξία έχει ποια θα είναι η προσέγγιση των τακτικών δικαστών που θα ασχοληθούν με την υπόθεση, η εκ μέρους τους αξιολόγηση των στοιχείων και η ερμηνεία σχετικά με την βαρύτητα του παραπτώματος.

 

Για όσους δεν το γνωρίζουν, το άρθρο 29, για παράβαση του οποίου, όπως και για άλλα άρθρα, ελέγχεται ο Ολυμπιακός, εξετάζει, αρχικά, αν υπάρχει υπαιτιότητα ομάδας για άσκηση βίας σε βάρος αξιωματούχου (ων) του αγώνα, κι εφόσον αποδειχθεί (η υπαιτιότητα) τότε επιβάλλεται μία από τις τέσσερις (ανάλογα με την βαρύτητα που λέγαμε παραπάνω) ποινές που προβλέπονται, εκ των οποίων η αφαίρεση βαθμών είναι η πιο βαριά μετά τον υποβιβασμό.

 

Αρα, το βασικότερο, ίσως, ερώτημα στο οποίο περιμένουμε να δώσουν απάντηση τα μέλη της πειθαρχικής επιτροπής της ΕΠΟ, είναι αν «η επίθεση που εδέχθη ο βοηθός παρατηρητής από άτομα της γηπεδούχου ομάδος οι οποίοι τον εξύβρισαν και τον απώθησαν» και η «παρεμπόδιση και ο λεκτικός προπηλακισμός που δέχτηκαν μετά τη λήξη του αγώνα, κατά την είσοδό τους στα αποδυτήρια, οι διαιτητές, από άτομα χωρίς διακριτικά και χρειάστηκε η επέμβαση της αστυνομίας», όπως γράφει στην έκθεσή του ο πρώτος παρατηρητής, συνιστούν παράβαση που πρέπει να τιμωρηθεί με υποβιβασμό, με αφαίρεση έξι βαθμών, με τιμωρία της έδρας, ή με ποινή διεξαγωγής αγώνα σε ουδέτερη έδρα.

 

Το δεύτερο σημαντικότερο ερώτημα που περιμένουμε να απαντηθεί και το οποίο ενδέχεται να επηρεάσει την κρίση των δικαστών, είναι αν υπάρχουν στο κατηγορητήριο περισσότερα στοιχεία από αυτά που ήδη έχουν δημοσιοποιηθεί.

 

Όπως και να ‘χει, πάντως, πρόκειται για την πιο… ζουμερή υπόθεση που έχει απασχολήσει εδώ και χρόνια την αθλητική δικαιοσύνη…     

 

 

X