ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ :

«Πηγαίνουν ασθενείς από τη Φλώρινα στα Σκόπια για νοσηλεία»

«Πηγαίνουν ασθενείς από τη Φλώρινα στα Σκόπια για νοσηλεία»

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννακός μίλησε στο Metropolis 95.5 για τα προβλήματα στον χώρο της δημόσιας υγείας.

Στο Metropolis 95.5 και την εκπομπή «Παρέμβαση» με τον Κώστα Παπαζαφειρίου φιλοξενήθηκε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννακός και αναφέρθηκε στα προβλήματα που επικρατούν στον χώρο της δημόσιας υγείας, αλλά και στις ανεκπλήρωτες υποσχέσεις της κυβέρνησης.

 

Αναλυτικά όσα είπε:

 

Για τα προβλήματα και τις ελλείψεις στη δημόσια υγεία: «Κάναμε τις προηγούμενες ημέρες το καραβάνι υγείας στη Νάουσα. Στη Νάουσα είναι ένα περιφερειακό νοσοκομείο που εφημερεύει καθημερινά χωρίς βασικές ειδικότητες γιατρών και χωρίς βασικά μηχανήματα διάγνωσης. Στην απεργία μας συμμετείχε πολύς κόσμος, πάνω από πέντε χιλιάδες άνθρωποι. Αυτό που ισχυρίζεται η κυβέρνηση ότι λύνει τα προβλήματα της υγείας και προσλαμβάνεται νέο προσωπικό είναι ψέμα. Την ίδια μέρα που κάναμε το καραβάνι υγείας ο διοικητής του νοσοκομείου της Νάουσας έκλεινε την παθολογική κλινική για οκτώ μέρες και τη χειρουργική για έξι μέρες λόγω έλλειψης γιατρών. Πολλά νοσοκομεία έχουν προβλήματα και σε ότι αφορά τους αναισθησιολόγους. Ακόμη και δύο ή τρεις αναισθησιολόγοι αν υπάρχουν, επειδή αυτοί εφημερεύουν επτά ημέρες το μήνα, ένα περιφερειακό νοσοκομείο μπορεί να μείνει από αναισθησιολόγο σε κάποια εφημερία. Αν προκύψει, επομένως, έκτακτο περιστατικό, αυτό πρέπει να διακομιστεί και χάνεται πολύτιμος χρόνος, γεγονός που μπορεί να αποβεί μοιραίο για τη ζωή του. Στη Φλώρινα π.χ. μας κατήγγειλαν ότι ορισμένα περιστατικά πηγαίνουν ακόμη και στα Σκόπια για νοσηλεία».

 

Για τις ανεκπλήρωτες υποσχέσεις της κυβέρνησης για προσλήψεις νέου προσωπικού: «Στα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει προσληφθεί κανείς μόνιμος υπάλληλος παρά μόνο 600 υπάλληλοι από μια προκήρυξη του 2014. Προκηρύχθηκαν 1660 θέσεις μόνιμου προσωπικού και μας δεσμεύθηκαν ότι αυτοί θα προσληφθούν τέλος του 2016. Βγαίνει το 2017 και τώρα βγαίνουν οι προσωρινοί πίνακες. Δηλαδή πάμε για 2018 και βλέπουμε. Το πρόβλημα είναι ότι χρειάζονται λεφτά. Και οι προσλήψεις και η ανανέωση του εξοπλισμού θέλουν χρήματα και ο Τσίπρας εφαρμόζει μνημόνια, όπως και οι προηγούμενοι. Πήρε λαϊκή εντολή για εφαρμογή του παράλληλου προγράμματος. Υποσχέθηκε ότι θα έβρισκε λεφτά από τη φοροδιαφυγή και τη φοροκλοπή, όμως, έριξε λευκή πετσέτα. Τα συμφέροντα, βλέπετε, άλλαξαν ονοματεπώνυμο με αποτέλεσμα τα πρωτογενή πλεονάσματα να προκύπτουν από την υγεία. Η πρόταση η δική μας που έγινε στη Νάουσα ήταν όλο το πλεόνασμα, αυτό που με αίμα πέτυχε ο ελληνικός λαός να μη δοθεί για ένα πιάτο φαγητό, αλλά να δοθεί στην υγεία».

 

Για τα φαινόμενα ορισμένοι γιατροί να παίρνουν φακελάκι: «Το φακελάκι έχει μειωθεί αρκετά στα χρόνια της κρίσης. Κάποιοι μεγαλογιατροί ενδεχομένως παίρνουν φακελάκια. Πρέπει γι' αυτό να συκοφαντήσουμε όλο το ιατρικό σώμα; Αν πράγματι υπάρχει φαινόμενο διαφθοράς, ο Πολάκης είναι ο αρμόδιος υπουργός και πρέπει να το πατάξει. Δεν είναι συνδικαλιστής, πλέον. Υπάρχουν πολλοί γιατροί που πρέπει να εφημερεύουν 30 μέρες και παίρνουν λεφτά για επτά ημέρες. Να μη συκοφαντούμε ένα ολόκληρο σώμα που παλεύει για να κρατήσει το σύστημα υγείας ζωντανό».

 

Για το φαινόμενο αρκετοί γιατροί του ΕΣΥ να δουλεύουν παράλληλα και στην ιδιωτική υγεία: «Κανονικά ο γιατρός του ΕΣΥ απαγορεύεται να δουλεύει στον ιδιωτικό τομέα. Αν το κάνουν κάποιοι αυτό είναι παράνομο. Σε όλα τα επαγγέλματα υπάρχουν και κακοί επαγγελματίες. Είναι δουλειά του υπουργείου να πατάξει τέτοια φαινόμενα, τα οποία εκμεταλλεύονται τον ασθενή. Με τους μάχιμους γιατρούς δίνουμε καθημερινά μια μάχη για τη ζωή. Δεν μπορούμε να παίρνουμε μερικούς γιατρούς με απλωμένο το χέρι και να γενικεύουμε. Αυτό το κάνει ο Πολάκης για να δείξει ότι το σύστημα δεν δουλεύει με ευθύνη των γιατρών».

 

Για την αίσθηση που υπάρχει στον κόσμο ότι υπάρχει μια γενικότερη τάση προώθησης της ιδιωτικής υγείας: «Τα δημόσια νοσοκομεία εξυπηρετούν στις μέρες της κρίσης 30% περισσότερο κόσμο από ότι παλιότερα. Ασφαλώς υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που πηγαίνουν στον ιδιωτικό τομέα. Από τη στιγμή που τα δημόσια νοσοκομεία έχουν τα χάλια τους, είναι λογικό ο κόσμος να στρέφεται τον κόσμο στον ιδιωτικό τομέα και αναγκάζεται να ξεπουλιέται για να βρει εκεί την υγεία του. Αν βελτιώσουμε τον δημόσιο τομέα, ο κόσμος επειδή πληρώνει και ένα σκασμό φόρους για το σύστημα υγείας, θα επιστρέψει. Όταν δεν δίνεις λεφτά και μειώνεις τα κονδύλια για τα κοινωνικά αγαθά, οι πολίτες θα ξεπουληθούν για να τα βρουν αλλού».

X