ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ :

Πιερία: Η ιχθυόσκαλα της Κατερίνης και οι παραδοσιακές πίτες

Πιερία: Η ιχθυόσκαλα της Κατερίνης και οι παραδοσιακές πίτες

Ο αγροτικός πλούτος της Περιφερειακής Ενότητας της Πιερίας

 Η περιοχή παρουσιάζει ποικίλη γεωμορφολογία. Είναι ορεινή στα νότια και δυτικά, ενώ το παραλιακό της τμήμα είναι μια εκτεταμένη και πλούσια πεδιάδα.

 

Στα ορεινά χωριά δεσπόζουν τοπικά προϊόντα όπως το κρέας, τα τυροκομικά και τα χορταρικά. Αντίθετα, στις παραλιακές περιοχές κυριαρχούν τα ψάρια. Στην περίφημη ιχθυόσκαλα της Κατερίνης συναντώνται μεγάλες ποσότητες από μουρμούρες, γλώσσες, κεφαλόπουλα και τσιπούρες.

 

Σημαντική είναι και η μυδοκαλλιέργεια στην περιοχή, όπου τα μύδια σερβίρονται στα πιάτα όλης της χώρας.

 

Αντιπροσωπευτικά αγροτικά προϊόντα της Πιερίας είναι τα φρέσκα φρούτα, όπως ακτινίδια, μήλα, ροδάκινα και κράνα, γαλακτοκομικά, σιτηρά, κηπευτικά, κάστανα, μέλι, πουλερικά και θηράματα εκτροφείων.

 

Τοπικές νοστιμιές: Οι πίτες στην περιοχή – αλμυρές ή γλυκές – αποτελούν την κορυφαία γεύσης της παραδοσιακής κουζίνας. Περιλαμβάνουν χορτόπιτες με άγρια χόρτα, πρασόπιτες, κρεατόπιτες με γίδα ή τράγο ανακατεμένο με τραχανά και τυρί, κολοκυθόπιτες και «χτυπητή» τυρόπιτα.

 

Ενδιαφέρουσα γαστριμαργική προσέγγιση συνιστά το πάντρεμα των ψαριών με χορταρικά και λαχανικά.

 

Γλυκά του κουταλιού όπως συκαλάκι, μήλο ή άγριο καρπούζι, καθώς και το αρωματικό κόκκινο λικέρ από κράνα, συνθέτουν τα τοπικά κεράσματα.

 

ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΕΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Ιστοσελίδα: http://www.pkm.gov.gr/
facebook: https://www.facebook.com/pkmakedonias
twitter: https://twitter.com/PKMakedonias

X