ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ :

Πέλλα: Τα κεράσια, τα μήλα και οι κόκκινες πιπεριές

Πέλλα: Τα κεράσια, τα μήλα και οι κόκκινες πιπεριές

Ο πλούτος της Περιφερειακής Ενότητας της Πέλλας

 Στην Πέλλα καλλιεργούνται σιτάρι, καλαμπόκι, φασόλια, φακές, ρόδια, μούσμουλα, δαμάσκηνα, κυδώνια, σύκα, κάστανα, κλπ

 

Περίφημα είναι τα κεράσια Εδέσσης, τα μήλα Παναγίτσας, καθώς και πλήθος άλλων φρούτων από τα οποία γίνονται τα παραδοσιακά γλυκά κουταλιού, οι μαρμελάδες, οι κομπόστες και τα ηδύποτα.

 

Όσον αφορά σε κηπευτικά, χαρακτηριστικές είναι οι πιπεριές Μπαχόβου ή Αριδαίας ή τσούσκες κόκκινες. Το κόκκινο πιπέρι, γνωστό ως Κρατζοβίτικο ή μπούκοβο, παράγεται στο Πιπεροχώρι ή αλλιώς Γαρέφι.

 

Τα κτηνοτροφικά προϊόντα περιλαμβάνουν κρέατα από πρόβατα, βοοειδή, χοίρους, όρνιθες αλλά και λουκάνικα με πράσο ή άλλα αρωματικά, πρόβειο γιαούρτι και τυριά, όπως μπάτζος, φέτα (Π.Ο.Π.) και κασέρι.

 

Παράγονται, επίσης, τοπικοί οίνοι ΠΓΕ, λευκοί, ροζέ και ερυθροί καθώς και αποστάγματα αυτών, όπως το τσίπουρο και τη ματανίτσα σέρμπιτ.

 

Τοπικές νοστιμιές: τραχανάς, τσουμπλέκι, γριβάδι με κρεμμύδι στον φούρνο, γουλιανός με μαϊντανό και σκόρδο, ψητό κολοκύθι κίτρινο, παστός βακαλάος με ρύζι, λαχανοντολμάδες, χοιρινό με πράσα και δαμάσκηνα, χοιρινό με κυδώνια, κάστανο και αμπελόφυλλα, πίτες (γαλατόπιτα, πρασόπιτα, ριζόπιτα).

 

Ονομαστά γλυκά είναι: το γλυκό κεράσι, το γλυκό ρούπκο, οι λαγγίτες, οι τηγανίτες, πιτουλίτσες, το πετμέζι από σύκο ή σταφύλι.

 

ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΕΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Ιστοσελίδα: http://www.pkm.gov.gr/
facebook: https://www.facebook.com/pkmakedonias
twitter: https://twitter.com/PKMakedonias

X