ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ :

Πέλκας, Μπίσεσβαρ και Ελ Καντουρί στον ρόλο του παίκτη που δεν υπάρχει

Πέλκας, Μπίσεσβαρ και Ελ Καντουρί στον ρόλο του παίκτη που δεν υπάρχει

Είναι βέβαιο ότι το ρόστερ του ΠΑΟΚ θα είναι πιο ποιοτικό από το περσινό. Αν «δυναμώσει» και ο άξονας θα είναι ασυναγώνιστο.

Είναι βέβαιο ότι πολύ σύντομα ο ΠΑΟΚ θα παρουσιάσει μια καλή εικόνα, πιστεύω πολύ καλύτερη από αυτή την… περίεργη που είχε παρουσιάσει πέρσι, τέτοια εποχή, με τα αδιέξοδα πειράματα του Αλεξάνταρ Στανόγεβιτς. Δεν γίνεται να βρίσκεται φέτος η ομάδα σε χειρότερη κατάσταση. Και να θέλουν να το «πετύχουν» προπονητής και παίκτες, είναι αδύνατο.

 

Είναι βέβαιο επίσης ότι το ρόστερ θα είναι πιο ποιοτικό σε σύγκριση με το περσινό. Με έναν καλό επιθετικό, με τον Ουάρντα να επανέρχεται και με έναν επίσης καλό μέσο, είτε τον Βέρνμπλουμ, είτε κάποιον άλλο, συν τους παίκτες που επέστρεψαν από δανεισμό, συν και τον Χατσερίντι, είναι προφανές ότι η ομάδα θα ενισχυθεί ουσιαστικά, καθώς δύο μόνο παίκτες από το περσινό ρόστερ θα λείπουν. Ο Μακ, που δεν πρόσφερε πολλά και ο Κάμπος, που δεν πήγε άσχημα, αλλά ποτέ δεν κατάφερε να γίνει βασικός.

 

Στους τερματοφύλακες υπάρχει πληρότητα, στα πλάγια της άμυνας επίσης, αν και τα μπακ απ του Μάτος και του Βιειρίνια είναι ένα ζήτημα, για το κέντρο της άμυνας δεν το συζητάμε καν, το ίδιο και για τα χαφ, αλλά και για την επίθεση, συνυπολογίζοντας φυσικά και τις μεταγραφές που θα γίνουν.

 

Η απορία που, προσωπικά, έχω, θα είναι πάλι η ίδια. Την έχω όλα τα τελευταία χρόνια. Τόσα χρήματα ξοδεύονται για μεταγραφές και τόσοι προπονητές έχουν αναλάβει την ομάδα τα τελευταία έξι χρόνια, επί παρουσίας Ιβάν Σαββίδη, επί εποχής, δηλαδή, που υπάρχει η άνεση να ανταποκριθεί η ΠΑΕ στις μεταγραφικές ανάγκες της ομάδας. Αλήθεια, κάποια από αυτά τα χρήματα δεν κρίθηκε ποτέ σκόπιμο να δαπανηθούν για να αποκτηθεί ένας κλασικός οργανωτής; Κανείς προπονητής δεν ένιωσε την ανάγκη της παρουσίας στην ομάδα ενός «10αριού»; Κανείς δεν θέλησε ποτέ να έχει στην ενδεκάδα έναν παίκτη δεξιοτέχνη, που να «βλέπει» γήπεδο, να μοιράζει έξυπνα μπάλα, να βγάζει κάθετες πάσες και να είναι ταχύς και εύστροφος;

 

Ειλικρινά, δεν ξέρω ποια είναι η απάντηση. Εκείνο που ξέρω είναι ότι ποτέ δεν αποκτήθηκε τέτοιος παίκτης. Μπορώ να θυμηθώ μόνο τον Νομπόα και τον Νάτχο, που ήταν δεξιοτέχνες, που είχαν ποιότητα, αλλά μάλλον «οκταροεξάρια» τους έλεγες και όχι «δεκάρια». Ακόμη και ο Μπίσεσβαρ, που θα μπορούσε να έχει στην ενδεκάδα έναν παίκτη δεξιοτέχνη, που να «βλέπει» γήπεδο, να μοιράζει έξυπνα μπάλα, να βγάζει κάθετες πάσες και να είναι ταχύς και εύστροφος;

 

Ειλικρινά, δεν ξέρω ποια είναι η απάντηση. Εκείνο που ξέρω είναι ότι ποτέ δεν αποκτήθηκε τέτοιος παίκτης. Μπορώ να θυμηθώ μόνο τον Νομπόα και τον Νάτχο, που ήταν δεξιοτέχνες, που είχαν ποιότητα, αλλά μάλλον «οκταροεξάρια» τους έλεγες και όχι «δεκάρια». Ακόμη και ο Μπίσεσβαρ, που θα μπορούσε πέρσι να παίξει αυτόν τον ρόλο αν τον εμπιστευόταν ο Λουτσέσκου, είναι περισσότερο ο παίκτης που θα κινηθεί από τα αριστερά, μισός χαφ – μισός επιθετικός και όχι ο κλασικός οργανωτής, που θα κυριαρχήσει με την παρουσία του στον χώρο του κέντρου.

 

Απ’ ό,τι φαίνεται, ούτε φέτος θα γίνει η μεταγραφή ενός τέτοιου παίκτη. Ο Λουτσέσκου βολεύεται με Πέλκα, Ελ Καντουρί και Μπίσεσβαρ, ποντάροντας και στον Μαουρίσιο, για την επιθετική ανάπτυξη της ομάδας, έχοντας ήσυχο το κεφάλι του για τα πλάγια και ιδιαίτερα για την πολυτιμότατη επιθετική συνεισφορά του Μάτος και του Βιειρίνια, που, με τα προσόντα που διαθέτουν, είναι ταυτόχρονα και αμυντικοί και χαφ και επιθετικοί.

 

Πιστεύει ότι σε κάθε αγώνα, πότε χάρη σε κάποιους χαφ, πότε χάρη σε άλλους, πότε χάρη σε όλους μαζί, η ομάδα θα παίζει καλό ποδόσφαιρο, θα έχει καλή ανάπτυξη, θα δημιουργεί ευκαιρίες, θα σκοράρει και θα παίρνει τις νίκες για να επιτύχει και στους τρεις φετινούς στόχους της. Μακάρι να μην πέφτει έξω, μακάρι όλοι οι παίκτες να ανταποκριθούν άριστα στην εμπιστοσύνη που τους δείχνει και εύχομαι να μη φανεί ποτέ η απουσία ενός μπαλαδόρου οργανωτή, για να μην πούμε ποτέ ότι «δεν τσουλάει η ομάδα».

 

Αφορμή γι’ αυτόν τον προβληματισμό παίρνω από την εικόνα στα δύο πρώτα φιλικά παιχνίδια. Εννιά στις δέκα καλές φάσεις βγήκαν από τα πλάγια και όχι από τον άξονα. Οι πτέρυγες του ΠΑΟΚ θα είναι πάλι πανίσχυρες. Αυτό άρχισε να φαίνεται από τώρα. Το ερώτημα, όμως, είναι αν αρκούν οι δυνατές πτέρυγες σε περίπτωση που δεν ακολουθήσουν οι χαφ και ιδιαίτερα εκείνοι από τους οποίους  περιμένεις «να κάνουν παιχνίδι», όπως λέμε. Ναι, στο σύγχρονο ποδόσφαιρο, όλοι «κάνουν παιχνίδι», όλοι αμύνονται, όλοι επιτίθενται και αυτό το έμαθαν ακόμη και οι πέτρες. Αλλά εδώ μιλάμε για έναν συγκεκριμένο ρόλο που δεν υπάρχει στον ΠΑΟΚ, επειδή δεν υπάρχει ο παίκτης που θα τον υπηρετήσει.

 

Προσωπικά, πιστεύω πιο πολύ στον Πέλκα και τον Μπίσεσβαρ. Αλλά περιμένω φέτος κάτι, σ’ αυτόν τον τομέα, από τον Ελ Καντουρί. Αν ο Μαροκινός, που δείχνει να βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση, κατορθώσει να είναι ο παίκτης που ο ΠΑΟΚ πίστευε ότι είναι όταν τον αποκτούσε, τότε η ομάδα θα γίνει πανίσχυρη και στον άξονα. Αν πρόκειται πάλι να ψάχνει ο Λουτσέσκου να του βρει ρόλο σαν αριστερό χαφ, το κέρδος για τον ΠΑΟΚ θα είναι ελάχιστο, όπως ήταν και πέρσι.


*Από την έντυπη έκδοση της Metrosport (2/7)

X