ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ :

Ο ΠΑΟΚ και η προίκα του Ραζβάν και του Κυριάκου

Ο ΠΑΟΚ και η προίκα του Ραζβάν και του Κυριάκου

Η δεύτερη ανάγνωση του χάπι εντ στο σίραλ Βαρέλα και το στοίχημα που πρέπει να κερδίσει ο ΠΑΟΚ στη μετά-Κυριάκου εποχή. Γράφει ο Κώστας Πετρωτός.

Εμεινε ο Βαρέλα, έφυγε (;) ο Κυριάκος. Στη μικρή αυτή πρόταση συνοψίζεται το ρεπορτάζ της χθεσινής μέρας για τον ΠΑΟΚ. Καταγεγραμμένο, όμως, με απλοϊκό τρόπο, καθώς πίσω από τις δύο ειδήσεις "κρύβονται" ενδιαφέροντα μηνύματα προς αποκωδικοποίηση. Αν επιχειρήσει κανείς να αναλύσει τα δύο θέματα, καταλήγει σε μία λέξη που αποτελεί τη βάση της σκέψης του: Προίκα. Αυτή που αφήνουν στον ΠΑΟΚ για την πορεία του από εδώ και πέρα ο Ραζβάν Λουτσέσκου και ο Κυριάκος Κυριάκος.

 

Όχι, μην κάνετε... πονηρές σκέψεις. Καμία υπόνοια περί αποχώρησης και του Ρουμάνου τεχνικού (αν και η αλήθεια είναι πως ούτε ο Βολιώτης υπεύθυνος επικοινωνίας έχει φύγει ακόμη από την ΠΑΕ ΠΑΟΚ και μάλλον η διαδικασία οριστικής αποκοπής του θα πάρει αρκετό καιρό). Ο όρος προίκα επιλέχθηκε για να αναδείξει το έντονο αποτύπωμα που έχουν αφήσει οι δυο τους στον ΠΑΟΚ και στον τρόπο σκέψης των διοικούντων του.

 

Ας επιχειρήσω να γίνω περισσότερο κατανοητός.

 

Όσοι κατέγραψαν προσεκτικά τις λεπτομέρειες της επισημοποίησης της συμφωνίας Βαρέλα-ΠΑΟΚ θα στάθηκαν λίγο παραπάνω στο δημόσιο μεγάλο ευχαριστώ του έμπειρου αμυντικού του στον προπονητή του που μπήκε δίπλα σ' αυτό προς την οικογένεια Σαββίδη.

 

Ο 32χρονος στόπερ αντιλήφθηκε από πρώτο χέρι ότι, εν τέλει, αυτό που τον κράτησε στον ΠΑΟΚ με άκρως βελτιωμένες απολαβές είναι η επιμονή του Λουτσέσκου να αποτελεί τη βασική επιλογή του στην άμυνα και τα επόμενα χρόνια. Είναι ακριβώς ο ίδιος λόγος για τον οποίο ακόμη δεν έχουν κλείσει οριστικά και αμετάκλητα οι υποθέσεις Σάκχοφ και Κάνιας, παρότι καμία εξέλιξη δεν σημειώθηκε ούτε χθες (παρά τα αντιθέτως θρυλούμενα για τον Ουκρανό εκείνος παραμένει σταθερός στην άρνησή του). Ο κόουτς του ΠΑΟΚ δεν έχει σταματήσει να στέλνει μηνύματα στην διοίκηση της ΠΑΕ ότι θα ήθελε να δει και αυτούς στην ομάδα της νέας περιόδου. Τη δύναμη να "περνά" στον Σαββίδη τις επιθυμίες του, ακόμη κι αν αυτές κοστίζουν λίγο παραπάνω, ο Λουτσέσκου δεν την είχε, σ' αυτό το μέγεθος, τα προηγούμενα χρόνια. Μεγάλωνε σταδιακά όσο, με τη δουλειά και τις επιδόσεις της ομάδας του, κέρδιζε την εμπιστοσύνη του Ιβάν Σαββίδη. Πλέον, έφτασε να γίνει ο πιο ισχυρός πόλος στον αγωνιστικό-μεταγραφικό σχεδιασμό. Στην τελική κρίση του μεγαλομετόχου η δική του άποψη έχει μεγαλύτερη σημασία απ' όλες τις υπόλοιπες όταν το θέμα αφορά στο ποδοσφαιρικό τμήμα. Αυτό δεν συμβαίνει γιατί διαπίστωσε κάτι αρνητικό στον τρόπο που δουλεύει ο Μάριο Μπράνκο. Απλά, τον Ρουμάνο γνωρίζει πολύ καλά πλέον κι αυτόν εμπιστεύεται περισσότερο απ΄ όλους. Ο 50χρονος κόουτς, αυτό το καλοκαίρι, είναι ο βασικός άξονας στον σχεδιασμό του νέου ΠΑΟΚ, βρίσκεται στην κορυφή της ιεραρχίας κι αν σκεφτεί κανείς ότι ο ΠΑΟΚ άλλαζε προπονητές σαν τα πουκάμισα τα πρώτα χρόνια του Σαββίδη θα αντιληφθεί πόσο μεγάλη προίκα αφήνει για το μέλλον ο Ρουμάνος. Δικαιωματικά πήρε ακόμη... μεγαλύτερο χώρο στη λήψη αποφάσεων για τις μεταγραφές, τις ανανεώσεις και τις αποχωρήσεις κι αυτό είναι κάτι που θα φανεί πιο καθαρά και στη συνέχεια του καλοκαιριού.

 

Ο Κυριάκος κατάλαβε ότι ο ρόλος του είναι πολλά περισσότερα από ποδόσφαιρο

 

Ας πάμε και στην προίκα του Κυριάκου Κυριάκου. Αν ήμουν ένα από τα νέα παιδιά που άρχισε στα χρόνια του Σαββίδη το ρεπορτάζ του ΠΑΟΚ, θα μου ήταν πολύ πιο εύκολο να μιλήσω επί προσωπικού για τον υπεύθυνο επικοινωνίας της ΠΑΕ. Γνωριζόμαστε όμως πάνω από μία 15ετία, από το τέλος της περιόδου Μπατατούδη, στα δύσκολα χρόνια Γούμενου και στην γεμάτη παρεξηγήσεις και "ταμπέλες" πενταετία Ζαγοράκη-Βρύζα. Οπότε, κάθε σχόλιο επί της προσωπικής σχέσης μαζί του μπορεί πολύ εύκολα να παρεξηγηθεί.

 

Θα πω μόνο ότι ήμουν από εκείνους τους ρεπόρτερ που, όπως ο ίδιος έγραψε, είχαμε διαφωνίες (όχι όμως και ιδιαίτερες εντάσεις), παράλληλα, όμως, ανέκαθεν υπήρχε κατανόηση και εκτίμηση. Θα προσθέσω και ότι απέδωσε στο 100% του ρόλου του ως ο κοινωνός των θέσεων του ΠΑΟΚ από την ώρα που βρήκε έναν ισχυρό εργοδότη να δημιουργήσει ένα εργασιακό περιβάλλον χωρίς ανασφάλειες και με έμφαση σε κάθε λεπτομέρεια που συνιστά επικοινωνία μεγάλης ομάδας.

 

Η τρομερή εξέλιξη των new media του ΠΑΟΚ, οι καινοτόμες πρακτικές που ακολουθεί η ομάδα για τα ελληνικά δεδομένα είναι μία τρανταχτή απόδειξη όλων όσων προανέφερα, όμως για μένα το πιο σημαντικό είναι η επιμονή του να εφαρμόζει στην πράξη αυτό που ανέφερε χθες και στο μήνυμά του μέσω facebook "να πείσω τον κόσμο ότι οι επικοινωνιακές μάχες κερδίζονται κυρίως με ευγένεια, αισθητική, επιχειρήματα, αυστηρότητα κι ευθύτητα στα μηνύματα και όχι με προσβολές, κραυγές και... γιαταγάνια".

 

Σ' αυτό τον τομέα ο Κυρ-Κυρ, όπως τον προσφωνούμε όλοι στην καθημερινότητα του ρεπορτάζ του ΠΑΟΚ, έκανε σταθερά πρωταθλητισμό τα τελευταία χρόνια και οφείλουμε όσοι ασχολούμαστε ενεργά με τον αθλητισμό να του το πιστώσουμε. Κατάλαβε γρήγορα ότι η δουλειά του δεν περιορίζεται απλά στο ποδόσφαιρο, αλλά έχει και έναν άκρως παιδευτικό ρόλο, ειδικά από τη στιγμή που κάθε δική του δημόσια ανάρτηση ή κουβέντα, λόγω θέσης και ομάδας που εκπροσωπεί, έχει τεράστια διείσδυση τόσο στις μικρές ηλικίες που διαμορφώνουν χαρακτήρα, όσο και στο ουδέτερο κοινό που δεν ταυτίζεται με μία ομάδα ό,τι κι αν αυτή κάνει.

 

Αυτή την προίκα αφήνει πίσω του ο Κυριάκος Κυριάκος και είναι μεγάλο στοίχημα να την διατηρήσουν αναλλοίωτη, γιατί όχι και να μη τη μεγαλώσουν, οι διάδοχοί του.

 

Όσο για τον ρόλο του βουλευτή που θα επιδιώξει να έχει μετά από 40 μέρες; Όταν επί 15 και πλέον χρόνια συνδιαλέγεται με τον πολύ δύσκολο χώρο των ρεπόρτερ του ΠΑΟΚ και καταφέρνει να επιβιώνει, τότε έχει περάσει το μεγαλύτερο τεστ και είναι πανέτοιμος για τον πολιτικό στίβο...

X