ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ :

«Ο ΠΑΟΚ δεν χρειάζεται θρόνο γιατί κάθεται δίπλα στον Θεό»

«Ο ΠΑΟΚ δεν χρειάζεται θρόνο γιατί κάθεται δίπλα στον Θεό»

Ο συναισθηματικός και παρορμητικός ηγέτης του ΠΑΟΚ «άνοιξε την ψυχή του» - Αρθρογραφεί ο Δημήτρης Μπούζας

Οι στιγμές ιστορικές. Η ψυχική ευφορία ανεπανάληπτη. Ο ηγέτης των τροπαιούχων, άτομο με ξεχωριστή ιδιοσυγκρασία και ευαισθησίες, αυτές τις υπέροχες και μαγικές στιγμές τις μοιράζεται με όλους αλλά και τις ζει ο ίδιος με έναν δικό του τρόπο. Προφανώς γιατί πιστεύει ότι μέσα από αυτές αναδύονται ευκαιρίες, αλλά και υποχρεώσεις, στις οποίες επιβάλλεται να τοποθετηθεί.

 

Είτε απολογούμενος, για τα όσα ακόμα δεν κατάφερε, είτε υποσχόμενος με την ευθύτητα και ειλικρίνεια που τον χαρακτηρίζουν πως θα συνεχίσει αποφασισμένος να ολοκληρώσει το όραμά του για την ομάδα, που πλέον την έχει ταυτίσει με το ίδιο του το πεπρωμένο. Επίσης, μέσα από αυτές τις στιγμές, όπως αυτές που ζει σήμερα η “οικογένεια ΠΑΟΚ”, θεωρεί ότι έχει το δικαίωμα απευθυνόμενος σε συγκεκριμένους “διώκτες” και “ανταγωνιστές”, τόσο του ιδίου όσο και της ομάδας του, να τους προειδοποιήσει (και όχι να τους απειλήσει), επιδιώκοντας να τους σωφρονίσει και να τους επαναφέρει στον… “ίσιο δρόμο”.

 

Νωπές οι δηλώσεις του στη διάρκεια του Πρωταθλήματος, με τις οποίες τους ζητούσε να αλλάξουν νοοτροπία, τακτική και συνήθειες με τις οποίες κατέστρεψαν το ελληνικό ποδόσφαιρο: “καλώ τους Αθηναίους και τους Πειραιώτες να φανούν έξυπνοι και να δουν τα πράγματα διαφορετικά απ’ ότι μέχρι τώρα τα έβλεπαν”, τους διαμήνυσε σε ήρεμο -σχεδόν σε πατρικό - ύφος πριν ακόμα η δική του ομάδα στεφτεί Πρωταθλήτρια και πετύχει το ιστορικό νταμπλ μαζί με το ευρωπαϊκό αήττητο. Στο ίδιο μήκος κύματος και σήμερα τούς στέλνει και πάλι το εξόχως σημαντικό και ουσιώδες μήνυμα: “ο ΠΑΟΚ δεν χρειάζεται θρόνο αυτοκράτορα γιατί καθόμαστε δίπλα στον Θεό και θα συνεχίσουμε”. Πιθανότατα να δυσκολευτούν να το “μεταφράσουν”, γι’ αυτό θα κάνουμε τον κόπο να τους το αποκωδικοποιήσουμε κατά κάποιο τρόπο.

 

Ο Ιβάν λέει λοιπόν στους χαλίφηδες του λεκανοπεδίου, ότι αυτός και η ομάδα του δεν έρχονται να διεκδικήσουν θρόνους και “θώκους”. Δεν είναι στις προθέσεις τους να γίνουν δυνάστες, εξουσιαστές, φεουδάρχες και στυγνοί δικτάτορες σ’ έναν χώρο που έχει κακοποιηθεί επί 10έτιες βάναυσα. Δεν έχουν σκοπό να τις “αντικαταστήσουν” επιστρατεύοντας τον θεσμικό φασισμό που επέβαλλαν και εμπέδωσαν εκείνοι. Έρχονται όπως ακριβώς το επιτάσσουν οι αρχές τους και οι αξίες τους. Μαχητές της αλήθειας και της ισονομίας. Επαναστάτες, αλλά παντοίε με αιτία. Αυτό που είπε ο Ιβάν, ότι δηλαδή ο ΠΑΟΚ δεν χρειάζεται θρόνο αυτοκράτορα γιατί κάθεται δίπλα στον Θεό, λέει πολλά. Σχεδόν τα πάντα! 

 

Άλλωστε, η φετινή κρυστάλλινη και ολόφωτη διαδρομή της κατάκτησης των τριών τροπαίων είναι η μεγαλύτερη απόδειξη της διαφοράς του “τότε” με το “σήμερα.
“Δώσαμε ξεκάθαρες απαντήσεις σε όσους ήθελαν να πεθάνουμε, για να μην συνεχίσουμε την προσπάθεια για την ανάπτυξη του ποδοσφαίρου. Είμαι περήφανος για όσα πετύχαμε. Θα συνεχίσουμε την προσπάθεια μας με ακόμα μεγαλύτερο ζήλο. Τρία χρόνια ζητούσαμε το VAR και δικαιωθήκαμε. Ο τελικός του Κυπέλλου με 1.000 οπαδούς στο αχανές ΟΑΚΑ για μένα ήταν μία γενοκτονία ποδοσφαίρου.

 

Στόχος μας είναι να φέρουμε ξανά τον κόσμο στα γήπεδα”. Συμπληρωματικές αλλά εξίσου σημαντικές και οι τελευταίες επισημάνσεις από τον ηγέτη των νταμπλούχων. Ο χρόνος και ο τρόπος που έγιναν, από πλευράς του καλοπροαίρετου και συναισθηματικού Ιβάν, αφήνουν νομίζουμε πολλά περιθώρια σε κάποιους “μπερδεμένους”, εκεί κάτω στο λεκανοπέδιο, να το… καλοσκεφτούν. Αν και δεν υπάρχουν ελπίδες να αλλάξουν. Σε αυτήν όμως την περίπτωση να ξέρουν ότι δεν θα έχουν καμία δικαιολογία, ότι δεν προειδοποιήθηκαν, γι’ αυτό που πιθανότατα θα υποστούν για δεύτερη φορά.

 

Υ.Γ.: Είπε “πολλά” ο απομακρυνθείς από τον ΠΑΟΚ, πολύ πριν από την λήξη του συμβολαίου του, Σλοβάκος πρώην τεχνικός σύμβουλος και βετεράνος διαιτητής, Λούμπος Μίχελ, στην πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη τού Κώστα Πετρωτού.


Δεν είπε όμως κουβέντα για την “ταμπακιέρα”, ότι δηλαδή ήταν αυτός που πάλεψε με νύχια και με δόντια για να μην γίνει η μεταγραφή του Βιεϊρίνια! Ενός παίκτη που άλλαξε τη μοίρα και το επίπεδο στην κυριολεξία του ΠΑΟΚ στα δύο χρόνια της καταλυτικής του αρχηγικής παρουσίας. Όσο για την ντουλάπα του, κρύβει αρκετούς σκελετούς, παλτά και ημίπαλτα. Για 3-4 πετυχημένες μεταγραφές στα τόσα χρόνια, με τα τόσα εκατομμύρια, δεν νομίζουμε ότι υπάρχει χώρος για συζήτηση.

 

*Από την έντυπη έκδοση της Metrosport (14/5)

X