ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ :

Ο Πάκο ξέρει, οι… κύκλοι, όμως;

Ο Πάκο ξέρει, οι… κύκλοι, όμως;

Ο Μάνος Χατζάκης αρθρογραφεί για το μεγάλο ντέρμπι και τις ατάκες του Πάκο Ερέρα πριν από αυτό

Ωρες απέμειναν πριν τη σέντρα του τοπικού ντέρμπι μεταξύ Αρη και ΠΑΟΚ. Παιχνίδι που, σύμφωνα με τον Πάκο Ερέρα, δίνει έξι βαθμούς. Και, ω του θαύματος, ο Ισπανός –μέσω των δηλώσεων του – στο επίσημο κανάλι της ΠΑΕ, δίνει μεγαλύτερη διάσταση στο συγκεκριμένο παιχνίδι, όπως κάνουν και οι υποστηρικτές των «αιωνίων» της Θεσσαλονίκης, παραδεχόμενος ότι το συγκεκριμένο 90λεπτο είναι διαφορετικό από τα υπόλοιπα.

 

Στο φύλλο της Πέμπτης, μεταφέρθηκε στο ρεπορτάζ της εφημερίδας ότι ο Ερέρα προτρέπει τους ποδοσφαιριστές του να ζουν το κάθε παιχνίδι σαν να είναι το τελευταίο της καριέρας τους. Βιάστηκαν, λοιπόν, οι –πάντα – πρόθυμοι κύκλοι να πουν τα δικά τους και πως ο προπονητής του Αρη δεν είπε τα παραπάνω λόγια. Η αλήθεια είναι πως οι ατάκες, που χρησιμοποιεί είναι πανομοιότυπες, πριν από κάθε παιχνίδι. Τι ζητά από την ομάδα του; Μα, να δίνει τα πάντα ασχέτως ονόματος αντιπάλου. Εάν διαβάσει κάποιος προσεκτικά και με λίγη καλή προαίρεση το ρεπορτάζ, θα δει ότι τα λόγια του 65χρονου τεχνικού δεν ειπώθηκαν συγκεκριμένη ημέρα, αλλά είναι κομμάτι των γενικότερων προτροπών του, όσον αφορά τη νοοτροπία που θέλει να τους δώσει. Κι έτσι ενεργεί και κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας για το αυριανό παιχνίδι. Πατώντας στις ίδιες γραμμές.

 

Πού βρίσκεται, λοιπόν, το παράλογο της υπόθεσης; Ο κόσμος θέλει τη νίκη, αντιμετωπίζει το ντέρμπι ως κάτι ξεχωριστό (το δείχνει η κίνηση στα εισιτήρια από το πρώτο λεπτό της έκδοσής τους) και το αποδεικνύει και η δήλωση του ίδιου του Ερέρα στο επίσημο κανάλι της ΠΑΕ. «Παιχνίδι έξι βαθμών», είπε. Για ορισμένους, η ερμηνεία είναι μονοδιάστατη και έχουν τους λόγους τους, για να πράττουν κατά αυτό τον τρόπο. Δεν πρόκειται να αλλάξουν κατεύθυνση.  Μήπως είναι μυστικό ότι η ψυχολογία παικτών, προπονητών και κόσμου αλλάζει άρδην, μετά από νίκη σε τοπικό ντέρμπι; Πόσο μακριά από την πραγματικότητα είναι κάποιοι και πόση εμπάθεια φανερώνουν στις δημόσιες τοποθετήσεις τους;

 

Για τον Ισπανό, η νίκη δίνει κάτι παραπάνω. Οι τρεις βαθμοί θα αποτυπωθούν στον βαθμολογικό πίνακα και οι άλλοι τρεις θα «μετρήσουν» στο πρεστίζ και την καθημερινότητα των φιλάθλων.

 

Ο Πάκο το γνωρίζει. Οι… κύκλοι, όχι;

 

Από την έντυπη έκδοση της Metrosport (20/10)

X