ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ :

Η οριστική απόφαση της NOVA και ο κίνδυνος που ελλοχεύει

Η οριστική απόφαση της NOVA και ο κίνδυνος που ελλοχεύει

Μετά και την ενημέρωση από την Nova άνοιξε ξανά το ζήτημα για το πως θα καταφέρουν να πορευτούν οι μικρομεσαίες ομάδες

Μετά την επίσημη ενημέρωση του χρηματιστηρίου από τη NOVA/Forthnet ότι πλέον θα προχωρήσει σε διμερείς συμβάσεις με τις ΠΑΕ της Super League για το 2018-‘19, μπαίνει πλέον ένα πελώριο ζήτημα για τα έσοδα των μικρομεσαίων ομάδων του Πρωταθλήματος.

 

Οπως γίνεται εύκολα αντιληπτό είναι διαφορετικά ο Πλατανιάς ή ο Λεβαδειακός να διαπραγματεύονται κάτω από την ομπρέλα όλων των υπολοίπων ομάδων, και κυρίως των αυτών του big 4, απ’ ότι να συζητούν μόνες με το τηλεοπτικό κανάλι. Η αλήθεια είναι ότι ακόμη υπάρχουν ελπίδες να αργήσει ο οικονομικός «θάνατος» των μικρομεσαίων ομάδων για δύο λόγους: πρώτον γιατί δεν αποκλείεται να εκδηλώσει ενδιαφέρον για τα τηλεοπτικά δικαιώματα όλων των ομάδων άλλος τηλεοπτικός φορέας από τον ανταγωνισμό (Cosmote TV, ΕΡΤ, ΑΝΤ1) ή ακόμη και ο νέος αγοραστής της NOVA/Forthnet, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας πώλησης του συνδρομητικού.

 

Υπενθυμίζεται ότι η Nova είχε προτείνει στη Super League τη μείωση των ομάδων από 16 σε 12 καθώς και την ανάδειξη του πρωταθλητή από play offs. Σε ανάλογα συμπεράσματα κατέληξε και έρευνα διεθνών συμβουλευτικών οίκων που είχε παραγγείλει η ίδια η Super League. Όμως το καλοκαίρι του 2017 οι παράγοντες της Λίγκας αναίρεσαν μέσα σε λίγους μήνες τη δική τους απόφαση σχετικά με τη μείωση των ομάδων. Κι αυτό γιατί οι πολιτικές που ακολουθούν οι ιδιοκτήτες είναι κοντής πνοής, ενώ οι ισχυροί οικονομικά παράγοντες αδιαφορούν για την τύχη των μικρομεσαίων ομάδων.

 

Η Nova/Forthnet που αποφασίζει με τεχνοκρατικά κριτήρια, επιθυμεί να εξασφαλίσει τα δικαιώματα αυτά με λιγότερα χρήματα από όσα θα δαπανούσε και για τις 15 ομάδες της Super League (ο ΠΑΟΚ έκανε διμερή σύμβαση). Μάλιστα τα ηγετικά στελέχη της Κάντζας εκτιμούν ότι τα αδιέξοδα στα οποία ίσως φέρει η απόφαση της NOVA/Forthnet στη Super League μπορεί να αποτελέσουν και την αφετηρία για αλλαγή φιλοσοφίας της Λίγκας.

 

Σε κάθε περίπτωση πάντως, ακόμη κι αν υπάρξει μία πρόσκαιρη λύση, είναι αναγκαίο οι ιδιοκτήτες των ΠΑΕ να αναθεωρήσουν τον τρόπο που αντιμετωπίζουν τον Συνεταιρισμό. Εκτός κι αν οι big 4 θέλουν εξαθλιωμένες οικονομικά τις μικρομεσαίες ομάδες ώστε να δημιουργήσουν… δορυφόρους. Εξέλιξη η οποία θα σημάνει την καταστροφή του επαγγελματικού ποδοσφαίρου.

 

 

Focus

 

H πληροφορία ότι ο πρόεδρος της Super League Γεώργιος Στράτος βρίσκεται σε τραγική ψυχολογική κατάσταση μετά την ανακοίνωση των ετήσιων απολαβών του προέδρου της ισπανικής Λίγκας, Χαβιέρ Τέμπας οι οποίες φθάνουν ετησίως στο 1,2 εκατομμύριο ευρώ δεν έχει διασταυρωθεί ακόμη.

X