ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ :

Ολλανδικό project μείωσης των φυτοφαρμάκων για μια πιο βιώσιμη γεωργία

Ολλανδικό project μείωσης των φυτοφαρμάκων για μια πιο βιώσιμη γεωργία

Παράδειγμα προς μίμηση το ολλανδικό όρμα για φυτοπροστασία

 

Project με στόχο μια πιο βιώσιμη γεωργία παρουσίασε η κυβέρνηση της Ολλανδίας θέτοντας στο προσκήνιο την προστασία των φυσικών πόρων και την μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

 

Με ορίζοντα το 2030, το σχέδιο των Ολλανδών στηρίζεται πάνω σε δύο αρχές, την ευφυή γεωργία και τις καινοτόμες μεθόδους βελτίωσης των φυτών.

 

Η Υπουργός Γεωργίας, Καρόλα Σούτεν, δήλωσε σχετικά: «Τα φυτοφάρμακα είναι σημαντικά για την εξασφάλιση καλής και υψηλής ποιότητας παραγωγής. Ωστόσο, η σημερινή εξάρτηση από αυτά είναι τέτοια που χρειαζόμαστε μια ριζική αναδιάρθρωση για να μειώσουμε και τις περιβαλλοντικές συνέπειες. Εκεί όπου τα φυτοφάρμακα παραμένουν απαραίτητα, η χρήση τους θα πρέπει να είναι “έξυπνη”, ώστε να ελαχιστοποιούνται οι περιβαλλοντικές εκπομπές και να εξασφαλίζεται η ανάπτυξη των καλλιεργειών με ελάχιστα υπολείμματα».

 

Για να επιτευχθεί το φιλόδοξο αυτό σχέδιο, η κυβέρνηση επικεντρώνεται στην ενίσχυση της φυσικής άμυνας των φυτών μέσω της γενετικής βελτίωσης τους. Έτσι, τα φυτά θα γίνουν πιο ανθεκτικά στις ασθένειες και στα παράσιτα και θα χρειάζονται λιγότερα φυτοφάρμακα.

 

Κάτι που αποτελεί και έναν από τους βασικούς στόχους του σχεδίου, όπως ανακοίνωσε και το Υπουργείο Γεωργίας της Ολλανδίας. «Στόχος μας είναι η διαφύλαξη του φυσικού περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας των υγιών ειδών και μιας σαφούς οικονομικής προοπτικής για τους αγρότες».

 

Άλλος ένας συντελεστής του project είναι και η χρήση πρακτικών γεωργίας ακρίβειας, ως μέσο για τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής μέσω της περιορισμένης χρήσης φυτοφαρμάκων.

 

«Εκεί όπου τα φυτοφάρμακα είναι αναγκαία, απαιτείται η χρήση νέων τεχνικών για την ελαχιστοποίηση των εκπομπών στο περιβάλλον», όπως τόνισε σε ανακοίνωση του το Υπουργείο Γεωργίας της χώρας.

 

ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΕΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Ιστοσελίδα: http://www.pkm.gov.gr/
facebook: https://www.facebook.com/pkmakedonias
twitter: https://twitter.com/PKMakedonias

 

X