ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ :

Ολα τριγύρω αλλάζουν κι όλα τα ίδια μένουν

Ολα τριγύρω αλλάζουν κι όλα τα ίδια μένουν

Ο Βασίλης Μάστορας αρθρογραφεί για τους προβλέψιμους ιδιοκτήτες των ΠΑΕ και τις δικαιολογίες που υπάρχουν κάθε χρονιά

Βαρετά προβλέψιμοι είναι οι ιδιοκτήτες των ΠΑΕ της Super League1. Παρότι κάθε χρόνο εντοπίζονται τα κραυγαλέα λάθη τα οποία έχουν ως αποτέλεσμα να αρχίζει το Πρωτάθλημα με εκκρεμότητες την επόμενη χρονιά, πάλι γίνονται τα ίδια. Λες και θέλουν να ακολουθούν τις... παραδόσεις. Αν κάποιος έχει λόγους να βρει δικαιολογίες υπάρχουν κάθε φορά πολλές πρόχειρες, αλλά το ζήτημα είναι πόσο εξυπηρετούν αυτές τα συμφέροντα των ΠΑΕ και κατ’ επέκταση της διοργάνωσης.

 

Είναι μία πραγματικότητα ότι το “σπάσιμο” της κεντρικής διαχείρισης των τηλεοπτικών δικαιωμάτων “τραυμάτισε” το Πρωτάθλημα. Οσο όλες οι ομάδες διαπραγματεύονταν κεντρικά το προϊόν τους είχαν μεγαλύτερη δυναμική και γινόταν καλύτερη κατανομή των εσόδων. Από τη στιγμή που η κάθε ΠΑΕ τράβηξε τον δικό της δρόμο άρχισαν τα προβλήματα. Πέρυσι τέτοια εποχή επτά ομάδες ήταν τηλεοπτικά άστεγες κι αν δεν έδειχνε αντανακλαστικά ο υφυπουργός Αθλητισμού δεν θα άρχιζε το Πρωτάθλημα ή αν άρχιζε θα διεξάγονταν με άνισους όρους, από τη στιγμή που επτά ομάδες δεν θα είχαν τα έσοδα από το τηλεοπτικό συμβόλαιο.

 

Ο Παναθηναϊκός χωρίς να ανοίξει μύτη πήγε στη NOVA απ’ όπου πήρε τα ίδια περίπου χρήματα και χωρίς τον κίνδυνο να παρακρατούνται οι δόσεις από το δημόσιο στο οποίο οφείλει κάποια εκατομμύρια. Ο Αρης δεν αντέδρασε και πήρε κι αυτός ένα καλό συμβόλαιο για τα επόμενα τρία χρόνια. Και επειδή η νέα κυβέρνηση θεωρεί ότι για τη Δημόσια τηλεόραση είναι βαρίδια τα συμβόλαια που επέβαλε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, τρίβει τα χέρια της που απαλλάχθηκε από δύο βαριές συμβάσεις.

 

Ετσι όπως εξελίσσεται η ιστορία των τηλεοπτικών δικαιωμάτων, το πιθανότερο είναι όλη η Super League1 κάποια στιγμή να βρει στέγη στη NOVA, οπότε πολύς θόρυβος για το τίποτε.

 

Πάντως όταν θα καθίσει η σκόνη οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να προβληματιστούν για την επόμενη ημέρα του επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Να συζητήσουν τους λόγους που πλην της NOVA και της κρατικοδίαιτης ΕΡΤ κανένα άλλο τηλεοπτικό κανάλι δεν νοιάστηκε για τα τηλεοπτικά δικαιώματα της Super League, αλλά και πού πάει το ποδόσφαιρο. Αρκεί βεβαίως τα συμπεράσματα τα οποία θα προκύψουν να αξιολογηθούν και να αξιοποιηθούν. Διαφορετικά μια χαρά “κολυμπούν” στα θολά νερά.


FOCUS

Eξυπνος άνθρωπος είναι ο Θόδωρος Καρυπίδης, οπότε θα πρέπει να κάνει και αντίστοιχη επιλογή για τον διάδοχο τού Ντίνου Διαμαντόπουλου. Γιατί ένας διοικητικός ηγέτης που οραματίζεται η ομάδα του να κάνει το βήμα παραπάνω θα πρέπει να προσλαμβάνει στελέχη που μπορούν να προσδώσουν λάμψη στο club και έχουν “καθαρό” βιογραφικό και ποινικό μητρώο.

 

*Από την έντυπη έκδοση της Metrosport (24/8)

X