ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ :

Ντιμιτρόφ: «Σαφής η διάκριση μεταξύ ΠΓΔΜ και Βόρειας Ελλάδας»

Ντιμιτρόφ: «Σαφής η διάκριση μεταξύ ΠΓΔΜ και Βόρειας Ελλάδας»

Ελλάδα και Σκόπια συμφώνησαν στη συγκρότηση ομάδων εργασίας με επικεφαλής τους υπουργούς Εξωτερικών, ανέφερε ο Σκοπιανός ΥΠΕΞ.

 

Συγκρατημένα αισιόδοξος για επίλυση στο θέμα του ονομάτος των Σκοπίωνδηλώνει ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ, σε συνέντευξή του στο Reuters.

 

«Έχουμε τεράστια ευθύνη» είπε ο Ντιμιτρόφ, προσθέτοντας ότι η ΠΓΔΜ αντιλαμβάνεται τις ανησυχίες που μπορεί να έχουν οι γειτονικές χώρες.

 

«Είναι σαφές ότι η ταυτότητα είναι πολύ σημαντική για εμάς. Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο για να πείσουμε τους Έλληνες συναδέλφους μας ότι υπάρχει σαφής διάκριση μεταξύ της χώρας μας και μιας περιοχής που περιλαμβάνει τη βόρεια Ελλάδα», συνέχισε.

 

Όπως ανέφερε ο Σκοπιανός ΥΠΕΞ, Ελλάδα και Σκόπια συμφώνησαν στη συγκρότηση ομάδων εργασίας με επικεφαλής τους υπουργούς Εξωτερικών προκειμένου να ξεκινήσουν συνομιλίες για την εξεύρεση μιας λύσης στο θέμα του ονόματος.Ο Ντιμιτρόφ αναφέρθηκε στη συνάντηση που είχε την Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά. «Αναχωρήσαμε, πεπεισμένοι ότι υπάρχει θέληση και από τις δύο πλευρές να προχωρήσουμε προς τα εμπρός» είπε.«Αναμένω ότι η πρώτη συνάντηση μπορεί να γίνει ακόμη και τον Φεβρουάριο», πρόσθεσε.

 

Σχετικά με την ένταξη της χώρας του στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είπε ότι ελπίζει να οριστεί τον Ιούνιο μια ημερομηνία για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων, ενώ θα επιδιώξει να λάβει και μια πρόσκληση για να ενταχθεί η ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, στο οποίο είναι ήδη μέλη οι περισσότερες γειτονικές χώρες.Σημειώνεται ότι η επόμενη συνάντηση του διαμεσολαβητή του ΟΗΕ για το θέμα του ονόματος, Μάθιου Νίμιτς, με τους διαπραγματευτές της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ είναι προγραμματισμένη για την επόμενη Τετάρτη, 17 Ιανουαρίου στη Νέα Υόρκη. 

X