ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ :

Νέες εικόνες ντροπής από το hot spot στη Μόρια (ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ + ΒΙΝΤΕΟ)

Νέες εικόνες ντροπής από το hot spot στη Μόρια (ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ + ΒΙΝΤΕΟ)

Χιλιάδες πρόσφυγες στοιβαγμένοι μέσα και έξω από το hot spot ζουν στη Μόρια κάτω από άθλιες συνθήκες

 

Πάνω από 8.000 εγκλωβισµένοι πρόσφυγες στοιβάζονται σε έναν χώρο που σχεδιάστηκε για να εξυπηρετεί 3.000 άτοµα, ενώ οι προσφυγικές ροές συνεχίζονται και μάλιστα το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν αυξηθεί.

 

 

 

 

 

Στη Μόρια, στο οδοιπορικό του ΣΚΑΪ, η ξεθωριασμένη από την πολυκαιρία επιγραφή «Welcome to prison» (σ.σ. Καλωσήλθατε στη φυλακή) που αναγράφεται στον τοίχο, έξω από την είσοδο του καταυλισμού, δίνει το στίγμα για τα όσα βιώνουν οι «φιλοξενούμενοι» της Μόριας.

 

Παιδιά πίσω από μεταλλικά πλέγματα, κοντέινερ ασφυκτικά γεμάτα με πρόσφυγες, σκηνές πρόχειρα στημένες, κάδοι γεμάτοι με σκουπίδια, άνθρωποι με χαρτιά στα χέρια να τριγυρνούν μέσα στο κέντρο, είναι μερικές μόνο από τις εικόνες εξαθλίωσης που αντικρίζει κανείς στο «κολαστήριο της Ευρώπης», όπως έχει χαρακτηριστεί ο προσφυγικός καταυλισμός.

 

 

 

 

Πρόσφυγες καταγγέλλουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν: Ένας πατέρας δύο παιδιών περιγράφει τις άσχημες συνθήκες που επικρατούν τους τέσσερις μήνες που βρίσκεται στη Μόρια, αναφέροντας ότι τα παιδιά είναι καθημερινά άρρωστα.

 

 

 

 

Μία μητέρα από το Αφγανιστάν, που διαμένει στον καταυλισμό με τον γιο της, αποκαλύπτει ότι κάθε βράδυ σημειώνονται συγκρούσεις μεταξύ των φιλοξενούμενων, ενώ καταγγέλλει ότι το προσωπικό δεν επιτρέπει στους Άραβες να χρησιμοποιήσουν τις τουαλέτες, χωρίς προηγουμένως να παρακαλέσουν: «Ο γιος μου έχει δύο εβδομάδες να κάνει μπάνιο», λέει χαρακτηριστικά.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα έχει λάβει μεγάλο ύψος ευρωπαϊκών κονδυλίων για τη Μόρια, ενώ μέχρι σήμερα μόνο λίγα διεθνή μέσα ενημέρωσης είχαν λάβει άδεια για να καταγράψουν την κατάσταση.

 

 

X