ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ :

Μπελεβώνης: «Τα προβλήματα είναι πολλά,δεν είναι ο κ. Σαββίδης»

Μπελεβώνης: «Τα προβλήματα είναι πολλά,δεν είναι ο κ. Σαββίδης»

Ο πρόεδρος του Παναιτωλικού σχολίασε την πιθανότητα να μείνουν χωρίς τηλεοπτική στέγη ορισμένες ομάδες της Super League

Ο Μάκης Μπελεβώνης φιλοξενήθηκε στην εκπομπή «Τρίτο Ημίχρονο» του Metropolis 95.5 και αναφέρθηκε στο θέμα των ομάδων που βρίσκονται χωρίς τηλεοπτική στέγη, στην πιθανή αλλαγή της ποινής για τη μη αδειοδοτούμενες ομάδες, αλλά και για τη λήψη των μέτρων που θα αναβαθμίσουν το Ελληνικό ποδόσφαιρο.

 

 Αναλυτικά:

 

Για τη μη εύρεση τηλεοπτικής στέγης: Εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο από το να περιμένουμε. Έχουμε κάνει συζητήσεις με τις ομάδες που αυτή τη στιγμή δεν έχουν τηλεοπτική στέγη, αναζητώντας μία λύση. Θα είναι πολύ άσχημο αν μείνει έστω και μία ομάδα χωρίς τηλεοπτική στέγη. Εμείς προσπαθούμε με όλες μας τις δυνάμεις για να αποτρέψουμε αυτό το σενάριο. Είναι σαν κάποιος άλλος εξωγενής παράγοντας να καθορίζει με ποιους όρους θα γίνει το πρωτάθλημα. Κάτι τέτοιο δεν είναι ούτε δίκαιο, ούτε σωστό.

 

Για το αν υπάρχει ζήτημα βιωσιμότητας στις ομάδες χωρίς τηλεοπτική στέγη: Για όλες τις ομάδες, το τηλεοπτικό συμβόλαιο ήταν η βασική χορηγία. Αν δε βρούμε τηλεοπτικό συμβόλαιο θα έχουμε άμεσα θέμα βιωσιμότητας.

 

Για το ποιες θα είναι οι οικονομικές επιπτώσεις στον Παναιτωλικό: Νομίζω πως σε ομάδες όπως ο Παναιτωλικός, το κέρδος από το τηλεοπτικό συμβόλαιο ήταν κοντά στο 1,5 εκατομμύριο ευρώ. Αυτό σημαίνει πως το 50% του μπάτζετ αυτό τον ομάδων καλυπτόταν από αυτό το συμβόλαιο. Δεν είναι πολλά τα έσοδα μας, ενώ τα εισιτήρια δεν καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες μας. Αν δε βρεθεί τηλεοπτική στέγη, θα μιλάμε πραγματικά για ένα άλλο Πρωτάθλημα. Επίσης η ψαλίδα των εσόδων των μεγάλων ομάδων από των μικρών έχει μεγαλώσει ακόμα περισσότερο, ενώ θα έπρεπε να συμβαίνει το αντίθετο. Άρα μιλάμε για ένα μη ανταγωνιστικό Πρωτάθλημα. Σε μία χώρα που θέλει να έχει ένα ανταγωνιστικό Πρωτάθλημα, οι μικρές ομάδες έχουν περισσότερα έσοδα απ’ ότι οι μεγάλες.

 

Για το πως οι μεγάλες ομάδες θα μπορούσαν να βοηθήσουν τις μικρές: Το προηγούμενο διάστημα είχε γίνει μία συζήτηση, όμως το αρνητικό είναι πως ακόμα και μερικές μικρές ομάδες, εξυπηρετούσαν τα συμφέροντα των μεγάλων, χωρίς να καταλαβαίνουν τις επιπτώσεις που θα υπάρχουν για αυτές. Ελπίζω ότι η πολιτεία και οι αρμόδιοι φορείς θα εξετάσουν το πρόβλημα και θα πάρουν ουσιαστικές αποφάσεις.

 

Για το αν είναι αισιόδοξος για την εύρεση λύσης: Προς το παρόν δεν υπάρχουν εγγυήσεις προς αυτή την κατεύθυνση. Ίσως όμως να είναι και λάθος το να φαίνεται πως τα μόνα προβλήματα που απασχολούν τις ομάδες είναι τα οικονομικά. Ο μεγαλομέτοχός μας αναγκάζεται να βάζει μεγάλα ποσά κάθε χρόνο για να καλύψει τα όποια κενά. Θα πρέπει βοηθήσουμε αυτούς που ρίχνουν πραγματικά πολλά χρήματα στο ποδόσφαιρο για να το αναβαθμίσουν. Αντ’ αυτού όμως βλέπουμε πως συμμετέχουν ομάδες στο Πρωτάθλημα που κατηγορούνται για στημένα παιχνίδια. Επίσης οι διακοπές των Πρωταθλημάτων δεν δίνουν πραγματική λύση στο πρόβλημα.

 

Για το αν άλλαξε κάτι μετά την τελευταία διακοπή: Θα πρέπει να περιμένουμε για να δούμε. Νομίζω πως τόσο η Κυβέρνηση όσο και η ΕΠΟ βρίσκονται με την πλάτη στον τοίχο και θα πρέπει να πάρουν μέτρα. Η αλήθεια είναι πως φέτος υπήρχαν βελτιώσεις σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, αλλά δυστυχώς οι βελτιώσεις φάνηκε πως δεν ήταν αρκετές.

 

Για το θέμα του Ιβάν Σαββίδη: Εμείς σαν Παναιτωλικός προσπαθήσαμε να κρατήσουμε μία ουδέτερη στάση που θα βοηθούσε στη συνέχιση και ολοκλήρωση του Πρωταθλήματος. Το σίγουρο είναι πως κανείς δε συμφωνεί με τη συγκεκριμένη εικόνα και δυστυχώς τον αδικεί ένα ατυχές περιστατικό. Ο κ. Σαββίδης είναι από τους ανθρώπους που πήραν μία ομάδα με προβλήματα, χωρίς να έχουν την οποιαδήποτε βοήθεια και την έφτασε εκεί όπου έχει φτάσει σήμερα. Το θέμα είναι πως αν ο Σαββίδης ήταν το μοναδικό πρόβλημα θα έπρεπε να τιμωρηθεί παραδειγματικά, αλλά εδώ τα προβλήματα φαίνεται πως είναι πάρα πολλά. Θα πρέπει λοιπόν να εξετάσουμε όλα αυτά τα προβλήματα για να πάρουμε τα απαραίτητα μέτρα.

 

Για την πρόταση μερικών ομάδων για αλλαγή στις ποινές της μη αδειοδότησης, εξαιτίας της μη εύρεσης τηλεοπτικού συμβολαίου: Στο τελευταίο Δ.Σ. της Super League, ο Παναθηναϊκός έθεσε αυτό το ζήτημα, αλλά δεν πέρασε γιατί δεν συγκέντρωσε τις απαραίτητες ψήφους. Προς το παρόν δεν υπάρχουν συγκεκριμένες αποφάσεις, αλλά θα συνεχιστούν οι συζητήσεις με τις ομάδες που δεν έχουν τηλεοπτικό συμβόλαιο.

 

Για τη στάση του Παναιτωλικού στη ψηφοφορία: Εμείς έχουμε πάντα μία πάγια στάση. Έχουμε δει και στο παρελθόν να αλλάζουν οι ποινές μεσούσης της χρονιάς. Τότε προβλεπόταν υποβιβασμός, κάτι που στη συνέχεια δεν ίσχυσε. Πέρυσι ο Ηρακλής υποβιβάστηκε με αυτή τη διάταξη. Νομίζω πως ακόμα ένα πρόβλημα στο Πρωτάθλημά μας είναι και αυτό. Βλέπουμε να μη τηρούνται οι κανόνες, ενώ δε σεβόμαστε τους θεσμούς και τους κανόνες.

 

Τέλος, συμπλήρωσε: Είναι απίστευτο το γεγονός πως ιστορικές ομάδες όπως είμαστε εμείς, ο Ατρόμητος και η Ξάνθη δεν έχουμε εξασφαλίσει τηλεοπτικό συμβόλαιο. Δεν γίνεται να γίνεσαι τηλεοπτικός χορηγός σε ένα Πρωτάθλημα και να μην εξηγείς τους τρόπους με τους οποίους επέλεξες τις ομάδες που θα καλύψεις. Ξαναλέω όμως ότι το πρόβλημα είναι δικό μας καθώς δεν απαιτήσαμε κεντρική διαχείριση.

X