ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ :

Μόνο αν οι ιδιοκτήτες το επιβάλλουν στους προπονητές

Μόνο αν οι ιδιοκτήτες το επιβάλλουν στους προπονητές

Ο Δημήτρης Καννελάκης καταθέτει την άποψη για την μη αξιοποίηση των ελπιδοφόρων ταλέντων των ακαδημιών

Χρόνια τώρα συζητάμε για τα ταλέντα που βγαίνουν από τα τμήματα υποδομής των ομάδων, παιδιά για τα οποία όλοι μιλάνε με τα καλύτερα λόγια για τις προοπτικές τους, τα οποία, όμως, δεν παίρνουν τις ευκαιρίες που χρειάζονται για να δείξουν την αξία τους.

 

Ψάχνουμε να βρούμε γιατί δεν τα στηρίζουν οι ομάδες τους, γιατί ενώ –κάποιες απ’ αυτές- ξοδεύουν τεράστια ποσά για τις ακαδημίες τους, τα παιδιά που ξεχωρίζουν προτιμούν να τα δώσουν δανεικούς και στο ρόστερ τους να βάλουν παίκτες που αγοράζουν από άλλες ομάδες.  

 

Η απάντηση είναι απλή. Μας την έδωσε χθες ο Βασίλης Γεωργόπουλος.

«Δεν υπάρχει η βούληση. Όταν οι ιδιοκτήτες των ομάδων αποφασίσουν να στηρίξουν αυτά τα παιδιά, τότε θα δείτε πολύ περισσότερα να καθιερώνονται», ξεκαθάρισε ο προπονητής της εθνικής Παίδων.

 

Αυτή είναι η αλήθεια. Οσο οι ιδιοκτήτες δεν επιβάλλουν στους προπονητές να έχουν ως προτεραιότητα την ανάδειξη των ταλέντων της ομάδας, τόσο θα συζητάμε για παιδιά με εξαιρετικές προοπτικές, τα οποία, όμως, καταλήγουν στο τέλος να πηγαίνουν δανεικοί, κάθε χρόνο σε διαφορετική ομάδα.

 

Ειδικά όταν μιλάμε για μεγάλες ομάδες, στις οποίες οι προπονητές θέλουν να περιορίζουν στο ελάχιστο το ρίσκο, ο μοναδικός τρόπος για να εμπιστευτούν έναν ταλαντούχο ποδοσφαιριστή, είναι να τους το επιβάλλει ο ιδιοκτήτης.

 

Να τους ξεκαθαρίσει, πριν ακόμη υπογράψει συμβόλαιο μαζί τους, ότι πιο πολύ κι από την κατάκτηση του πρωταθλήματος, τον ενδιαφέρει η προώθηση των νεαρών ποδοσφαιριστών από την ακαδημία στην επαγγελματική ομάδα και η στήριξή τους προκειμένου να αποδείξουν την αξία τους.

 

Και στήριξη, βέβαια, δεν είναι να δώσει ο προπονητής 1-2 ευκαιρίες σε ένα απ’ αυτά τα παιδιά και μετά να τον βάλει στην άκρη, ούτε στο πρώτο άσχημο παιχνίδι να τον στείλει στον πάγκο και να τον ξεχάσει εκεί.

 

Στήριξη σημαίνει να επιμείνει, ακόμη κι όταν ο νεαρός θα κάνει… κοιλιά, ακόμη κι όταν σε κάποια παιχνίδια θα είναι κατώτερος των περιστάσεων.

Όλα αυτά, όμως, προϋποθέτουν ότι θα υπάρχει συμφωνία ιδιοκτήτη-προπονητή πως είναι στρατηγικός στόχος η προώθηση των ταλαντούχων ποδοσφαιριστών στην επαγγελματική ομάδα,  εμπιστοσύνη και υπομονή για όσο χρόνο χρειαστεί μέχρι να αποδειχτεί αν μπορούν ή δεν μπορούν να καθιερωθούν.

 

Αν δεν υπάρχουν όλα τα παραπάνω, θα εξακολουθήσουμε να αναρωτιόμαστε για ποιο λόγο χάνονται τα ταλέντα στο ελληνικό ποδόσφαιρο και γιατί βρισκόμαστε αντιμέτωποι με το φαινόμενο κάποιες ομάδες στην Superleague να παίζουν μόνο με ξένους παίκτες…      

X