ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ :

Η μεταμόρφωση του ΠΑΟΚ θα έρθει (αν έρθει), προ ή κατόπιν εορτής;

Η μεταμόρφωση του ΠΑΟΚ θα έρθει (αν έρθει), προ ή κατόπιν εορτής;

Ο Στέλιος Γρηγοριάδης αρθρογραφεί για την έλλειψη χημείας, τις ευθύνες των παικτών, την σύγχυση Λουτσέσκου και τα λάθη του καλοκαιριού

Aπό πού να αρχίσεις και πού να τελειώσεις...

 

Ας αρχίσουμε από τον Λουτσέσκου. «Αυτό που λείπει είναι η χημεία και υπάρχει σίγουρα και έλλειψη αυτοπεποίθησης», είπε μετά το 0-0 στη Ριζούπολη. «Δεν πήγαμε στο ένας με έναν, φοβηθήκαμε να πάρουμε αυτή την ευθύνη. Ο μόνος που κατάφερε να το κάνει αυτό στο τέλος του αγώνα ήταν ο Μάτος»

 

Καλά τα λέει. Μόνο που τη «χημεία» ο προπονητής τη βρίσκει. Ο προπονητής «μπολιάζει» αυτοπεποίθηση στην ομάδα όταν είναι καλός ψυχολόγος και ξέρει να μιλάει στην καρδιά και το μυαλό των παικτών.  Και ο προπονητής είναι εκείνος που υποχρεώνει τους παίκτες που μπορούν να παίρνουν πρωτοβουλίες, είτε για να παίξουν ένας με έναν είτε για οτιδήποτε άλλο. Αν όλα αυτά και αρκετά άλλα δεν είναι δουλειά του προπονητή να τα «περάσει» στους παίκτες, τότε δεν βλέπω για ποιο λόγο πρέπει να υπάρχει ο προπονητής.

 

 Συνεπώς, καλά θα κάνει να πάψει να περιγράφει τα προβλήματα και τις αδυναμίες ο Λουτσέσκου και να δουλέψει για να ξεπεραστούν. Το τι λείπει και το τι δεν πάει καλά το βλέπει όλος ο κόσμος. Δεν περιμένει να του το πει ο Λουτσέσκου. Από τον Λουτσέσκου περιμένει δουλειά. Και, μέχρι στιγμής, δεν βλέπει τίποτε. Απολύτως τίποτε. Βελτίωση μηδέν.

 

Προσωπικά, το έγραψα από την πρώτη στιγμή. Ο Λουτσέσκου στον ΠΑΟΚ πρέπει να αποδείξει ότι είναι μάγκας. Αν δεν αποδειχθεί μάγκας, δεν πρόκειται να πετύχει. Για την ώρα, μόνο μάγκας δεν δείχνει και δεν μπαίνω καν στο θέμα της διαχείρισης των παικτών, της τακτικής και των αλλαγών στη διάρκεια των αγώνων. Είναι ολοφάνερο ότι ο Ρουμάνος βρίσκεται σε πλήρη σύγχυση. Κι αν δεν συνέλθει από το vertigo δεν θα καταφέρει ποτέ να μετατρέψει σε ομάδα τον... Πύργο της Βαβέλ.

 

Πάμε στους παίκτες. Κακός ο Στανόγεβιτς, δεν τους έκανε προπονήσεις της προκοπής, δεν τους έδωσε καλή φυσική κατάσταση, δεν δούλεψε καθόλου τακτική. «Λίγος» ο Λουτσέσκου, δεν μπορεί να τους κάνει ομάδα, είναι άσχετος, είναι... είναι. Ας το δεχτούμε. Ερώτηση: 11 παίκτες που φορούν τη φανέλα του ΠΑΟΚ χρειάζονται προετοιμασία φοβερή και προπονητή σπουδαίο για να κερδίσουν 10 παίκτες που φορούν τη φανέλα του Απόλλωνα;

 

Χρειάζονται τόσοι και τόσοι έμπειροι παίκτες του ΠΑΟΚ τις ικανότητες ψυχολόγου του προπονητή τους για να βρουν αυτοπεποίθηση; Χρειάζεται μαεστρία από τον πάγκο για να πάρουν οι πιο έμπειροι και οι πιο ικανοί τρεις – τέσσερις πρωτοβουλίες για να διαλύσουν τον... Αλμπάνη και τους άλλους ταλαίπωρους παίκτες του νεοφώτιστου Απόλλωνα; Χρειάζεται ο Μακ, που έρχεται και ξεκούραστος από τον πάγκο, την καθοδήγηση του προπονητή του για να κάνει έστω ένα μπάσιμο στην εξαντλημένη άμυνα του Απόλλωνα; Ας είμαστε σοβαροί. Κύριοι υπεύθυνοι για τα χάλια της ομάδας είναι οι παίκτες. Τους Λεβαδειακούς, τους Απόλλωνες και τις... Εστερσουντ τους κερδίζεις χωρίς καν προπονητή, αρκεί να αποδείξεις στην πράξη ότι είσαι ανώτερος.

 

Κι ας καταλήξουμε στα... υψηλά κλιμάκια. Για το φετινό αλαλούμ στον ΠΑΟΚ υπαίτιοι, αυτονόητα, είναι οι κουμανταδόροι. Αυτοί που παίρνουν τις αποφάσεις και, φυσικά, αυτός που πληρώνει και που, για πολλοστή φορά, δεν βλέπει, μέχρι στιγμής, να πιάνουν τόπο τα χρήματά του. Κανείς δεν υποχρέωσε τον επίσημο ΠΑΟΚ να καθυστερήσει απελπιστικά τις μεταγραφές. Κανείς Στανόγεβιτς και κανείς Λουτσέσκου δεν κάθισαν στον πάγκο του ΠΑΟΚ με το ζόρι. Κάποιοι τους επέλεξαν και τους προσέλαβαν. Επίσης, κανείς από όσους άχρηστους παίκτες μάζεψε ο ΠΑΟΚ την τελευταία τριετία δεν φόρεσε με το ζόρι την ασπρόμαυρη φανέλα. Κι αυτούς κάποιοι τους επέλεξαν και τους πρόσφεραν τα ωραία συμβόλαιά τους. Και επειδή σε ένα μαγαζί την κεντρική ευθύνη την έχει πάντα το αφεντικό, νομίζω ότι καλό θα ήταν να διδαχτεί από όλα αυτά τα λάθη ο Ιβάν Σαββίδης για να πάψει να πετάει τα χρήματά του στη λεκάνη, όπως ο ίδιος είχε πει κάποια στιγμή.

 

Φέτος το καλοκαίρι παρουσιάστηκε η ευκαιρία να γίνουν όλα σωστά για να δημιουργηθεί μια ομάδα ανώτερη από τον Ολυμπιακό και να πάρει το Πρωτάθλημα, αλλά έγιναν όλα λάθος, με συνέπεια τώρα να τρέχουν και να μην προλαβαίνουν. Μακάρι να προλάβουν πριν χαθεί το τρένο. Γιατί, ακόμη και αν δεχτούμε ότι αυτή η ομάδα με αυτόν τον προπονητή χρειάζεται πίστωση χρόνου για να παρουσιάσει ένα καλύτερο πρόσωπο, το ερώτημα είναι πότε θα το παρουσιάσει. Προ ή κατόπιν εορτής;

 

ΥΓ 1. Αν δεν κάνω λάθος, ο Λουτσέσκου δεν προσλήφθηκε στον ΠΑΟΚ για να... βλέπει το όνειρο της κατάκτησης του Πρωταθλήματος. Προσλήφθηκε για να οδηγήσει την ομάδα στην κατάκτηση του Πρωταθλήματος. Του είπαν ξεκάθαρα ότι αυτός είναι ο στόχος και δέχτηκε να τον υπηρετήσει. Δεν χρειαζόταν να τον πληρώνει ο ΠΑΟΚ για να βλέπει απλώς όνειρα...

 

ΥΓ2. Ενα σοβαρό ερώτημα που πρέπει να μας απασχολήσει είναι αν μπορεί μια... λεγεώνα ξένων να συγκροτήσει αξιόμαχη ομάδα, ικανή για τίτλους. Ο ΠΑΟΚ μοιάζει όντως φέτος με τον Πύργο της Βαβέλ και το πρόβλημα δεν είναι απλά ότι δεν υπάρχουν Ελληνες παίκτες στους «βασικούς». Το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει συναίσθημα ΠΑΟΚ και συναίσθηση του τι εστί ΠΑΟΚ. Αλλά γι’ αυτό θα τα πούμε αύριο.

 

 

 

X