Η Marie Harel (Μαρί Χάρελ) είναι η δημιουργός του διάσημου τυριού καμαμπέρ. Γεννήθηκε στο χωριό Καμαμπέρ της Γαλλίας στις 28 Απριλίου 1761.
Η Γαλλίδα τυροκόμος ήταν εκείνη η οποία παρασκεύασε για πρώτη φορά το τυρί καμαμπέρ, με το λευκό περίβλημα και την έντονη μυρωδιά, στα τέλη του 18ου αιώνα.
Σύμφωνα με τον τοπικό μύθο, που μάλλον επιβεβαιώνεται ιστορικά, η Marie Harel που εργάζονταν σε τοπικό τυροκομείο πήρε τη συνταγή για το τυρί από τον ιερέα Charles-Jean Bonvoust, ο οποίος είχε βρει καταφύγιο στο χωριό κατά τη Γαλλική Επανάσταση. Ο ιερέας κατάγονταν από την περιοχή Brie (Μπρι) κοντά στο Παρίσι, όπου παρασκευαζόταν το τυρί μπρι, που είναι παρόμοιο με το καμαμπέρ.
Η βασική συνεισφορά της Harel ήταν ότι ανέπτυξε ένα δίκτυο παραγωγής και εμπορίας του τυριού καμαμπέρ σε ευρεία κλίμακα και το έκανε γνωστό στη Γαλλία, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο, με το πέραμα του χρόνου.
Για περισσότερα από 100 χρόνια η οικογένεια της Marie Harel παρήγαγε κατ’ αποκλειστικότητα το τυρί καμαμπέρ. Ο εγγονός της Cyrille Paynel, ο οποίος γεννήθηκε το 1817, δημιούργησε ένα εργοστάσιο τυριού στο γαλλικό διαμέρισμα Καλβαντός. Μόλις το 1870 άλλοι παραγωγοί τυριού από την περιοχή άρχισαν να χρησιμοποιούν το όνομα καμαμπέρ.
Η Marie Harel απεβίωσε στις 9 Νοέμβριο 1844 στο χωριό Βινμουτιέ του Νομού Ορν της Νορμανδίας, όπου βρίσκεται και το άγαλμά της.
πηγή: perierga.gr