ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ :

Μαρία Αριστοτέλους: «Οι νικητές δεν τα παρατούν ποτέ» (vid)

Μαρία Αριστοτέλους: «Οι νικητές δεν τα παρατούν ποτέ» (vid)

Η 26χρονη Κύπρια πρωταθλήτρια στο άλμα επί κοντώ καταθέτει τις δικές τις απόψεις και εμπειρίες σε μία συνέντευξη εφ' όλης της ύλης.

Δυστυχώς στις μέρες μας δεν έχουν όλα τα αθλήματα το αντίκρισμα που θα έπρεπε από τον κόσμο, πιθανόν σε αυτό να φέρουμε ευθύνη και εμείς οι ίδιοι.. οι αθλητικογράφοι. Πιθανόν η έλλειψη γνώσεων αλλά και η απαξίωσή από την πολιτεία προς αυτά τα παιδιά. 

 

 

Η Μαρία Αριστοτέλους ασχολείται με τον στίβο εδώ και 13 χρόνια, προπονείτε σε επαγγελματικό επίπεδο ενώ είναι και απόφοιτη Νομικής. Η μεγαλύτερη της προσωπική επιτυχία είναι το χρυσό στους Βαλκανικούς αγώνες και ο προσωπικός της στόχος η συμμετοχή στους Ολυμπιακούς. Την Κυριακή κέρδισε το χάλκινο μετάλλιο σε αγώνες στην Θεσσαλονίκη. To metrosport.gr τη συνάντησε και η Κύπρια πρωταθλήτρια μίλησε εφ' όλης της ύλης.

 

 

Μαρία θέλω να πάμε λίγο πίσω στον χρόνο.. Πως ξεκίνησε η σχέση σου με τον αθλητισμό;

«Στην ηλικία των 5 ετών, ξεκίνησα με ενόργανη γυμναστική όπου προπονήθηκα για 6 χρόνια. Στην συνέχεια έλαβα μέρος σε πολλά ομαδικά αθλήματα μέχρι τα 14 μου όπου οι γυμναστές μου με παρότρυναν να ασχοληθώ με τον στίβο και έτσι κατέληξα στο άλμα επί κοντώ. Φέτος είναι η 13η χρονιά προπόνησης.»

 

 

Ποιες είναι οι δικές σου προσωπικές επιτυχίες;

«Aπό την πρώτη κιόλας χρονιά που έλαβα μέρος σε αγώνες δεν έλειπα ποτέ από τα μετάλλια αν και αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι στην Κύπρο το άλμα επί κοντώ δεν είναι ευρέως γνωστό. Έχω κερδίσει Παγκύπρια πρωταθλήματα σε όλες τις ηλικίες: Κορασίδες, νεανίδες και γυναίκες καθώς επίσης και Παγκύπριους μαθητικούς αγώνες γυμνασίων και λυκείων. Τα τελευταία χρόνια είμαι μέρος της Εθνικής ομάδας Στίβου με πολλές συμμετοχές σε ΑΜΚΕ, Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα Ομάδων, Βαλκανικά, κτλ και αυτό με κάνει ιδιαίτερα χαρούμενη. Έχω 3 μετάλλια στους ΑΜΚΕ – δύο αργυρά και ένα χάλκινο- και ένα χρυσό στους Βαλκανικούς αγώνες.»

 

 

 

 

Ποια από αυτές θα ξεχώριζες;

«Η αλήθεια είναι ότι δεν μπορώ να διαλέξω μία συγκεκριμένα ( γέλια ) .. Αναμφίβολα η μεγαλύτερη μου εμπειρία ήταν η συμμετοχή μου στους Κοινοπολιτειακούς αγώνες τον Απρίλιο που μας πέρασε και η κατάκτηση της 12ης θέσης σε ένα αγώνα που είχα την ευκαιρία να αγωνίζομαι μαζί με μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα στον κόσμο. Κατόπιν ξεχωρίζω το χρυσό μετάλλιο που έχω κερδίσει στους Βαλκανικούς αγώνες τον προηγούμενο Ιούλιο στην Σερβία. Γενικότερα όμως, έχω την 3η καλύτερη επίδοση καλύτερη επίδοση Παγκύπρια ανέκαθεν με 4.10 (1η η Μαριάννα Ζαχαριάδη+ με 4,45 και 2η η Άννα Φοιτίδου με 4.40). Επίσης μπορώ να ξεχωρίσω τους Παγκύπριους Αγώνες Γυναικών το 2014, όπου κατέκτησα για πρώτη φορά το χρυσό μετάλλιο, δεν θα το ξεχάσω ποτέ μου, ήταν από τις πιο συγκινητικές μου στιγμές. Από τότε μέχρι σήμερα είμαι Παγκυπριονίκης στο άλμα επί κοντώ.  Αν μπορώ να επιλέξω ένα ακόμα θα ήταν το Χάλκινο μετάλλιο που πήρα στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα κλειστού στίβου τον περασμένο Φλεβάρη.»

 

 

Ποιος είναι ο ρόλος του προπονητή στα ατομικά αθλήματα και ποιοι είναι οι στόχοι σου;

«Με τον κύριο Φώτη Στεφανή τα τελευταία 6 χρόνια που προπονούμαστε μαζί δουλεύουμε καθημερινά και σκληρά. Οι στόχοι κάθε χρονιά είναι πρώτα από όλα μία αξιοπρεπή αγωνιστική εμφάνιση, μετά να ξεπερνώ κάθε φορά τον εαυτό μου πετυχαίνοντας ατομικό ρεκόρ και τέλος οι διακρίσεις και η κατάκτηση της καλύτερης δυνατής θέσης ανάλογα με τον αγώνα. Σε ότι αφορά την φετινή χρονιά τα πράγματα δεν ήταν τόσο εύκολα αφού ένας τραυματισμός που είχα από πέρσι μας ταλαιπώρησε για μεγάλο χρονικό διάστημα και  φέτος. Επίσης το πολύ φορτωμένο αγωνιστικά πρόγραμμα αυτής της σεζόν  έκανε τα πράγματα ακόμη πιο δύσκολα. Παρόλα αυτά στον τελευταίο αγώνα που έκανα στην Θεσσαλονίκη ένοιωσα για πρώτη φορά το σώμα μου τελείως καλά και αυτό με κάνει αισιόδοξη για το μέλλον. Θεωρώ ότι στους επόμενους αγώνες θα κάνω μεγαλύτερα άλματα και γιατί όχι και ατομικό ρεκόρ.»  

 

 

Ποιο είναι το δικό σου προσωπικό ρεκόρ;

«Στον ανοιχτό στίβο είναι 4,10μ και στο άλμα επί κοντώ κλειστού στίβου είναι 4.05μ.»

 

 

Πως σου φάνηκαν οι αγώνες εδώ στην Θεσσαλονίκη την Κυριακή ; Κατάκτησες το χάλκινο μετάλλιο, είσαι ικανοποιημένη ;

«Να μου επιτραπεί η έκφραση, πιστεύω πως ήταν πιο “οικογενειακοί αγώνες”. Θέλω να σας ευχαριστήσω που με στηρίξατε σε αυτή την προσπάθεια, η παρουσία σας ήταν συγκινητική. Στους αγώνες συνήθως είναι μαζί μου ο αδελφός μου αλλά την Κυριακή για προσωπικούς λόγους δεν τα κατάφερε οπότε η δική σας παρουσία ήταν ακόμα πιο συγκινητική.. ένιωσα πως είμαι σπίτι μου και σας ευχαριστώ. Η εμφάνιση μου με ικανοποίησε και συνεχίζω ακόμη πιο δυναμικά για τους επόμενους αγώνες στην Αθήνα.»

 

 

 

Γνωρίζω ότι είσαι απόφοιτη νομικής.. Μπορεί ένας νέος να συνδυάσει πρωταθλητισμό και σπουδές;

«Θεωρώ πως για την δικιά μου γενιά τα πράγματα στον αθλητισμό είναι πολύ δύσκολα. Οι αυξημένες απαιτήσεις της σύγχρονης καθημερινότητας αναγκάζουν τους συνομήλικους μου να αφιερώνει ολοένα και περισσότερο χρόνο στην επαγγελματική τους ζωή ώστε να μην απομένει ελεύθερος χρόνος. Ωστόσο πιστεύω πως ο αθλητισμός αποτελεί πανεπιστήμιο από μόνος του και η ενασχόληση των νέων με αυτόν θα συμβάλει θετικά στην καταπολέμηση των σύγχρονων κοινωνικών προβλημάτων.. »

 

 

 

Κλείνοντας ένα μήνυμα τόσο στην πολιτεία όσο και στα νέα παιδιά…

«Έχουμε κουραστεί όλοι μας να κάνουμε εκκλήσεις για οικονομική στήριξη, πραγματικά έχουμε κουραστεί. Τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ελλάδα οι αθλητές του στίβου πολεμάμε μόνοι μας, με δικά μας λεφτά αγοράζουμε όλα τα απαραίτητα.. ακόμα και την ιατρική αποκατάσταση! Τι να πω; Ο αθλητισμός είναι αγάπη, εξάλλου.. Οι νικητές ποτέ δεν τα παρατούν κι αυτοί που τα παρατούν ποτέ δεν νικούν, αυτό είναι μήνυμα και προς τα νέα παιδιά. Ο καθένας μπορεί να κάνει το όνειρο του πραγματικότητα αρκεί να το θέλει, και το δικό μου όνειρο είναι οι Ολυμπιακοί!»

 

 

 

X