ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ :

Μαλώνουν στη Super League γιατί δεν σέβονται τους κανόνες

Μαλώνουν στη Super League γιατί δεν σέβονται τους κανόνες

Ο Βασίλης Μάστορας αρθρογραφεί για την κακή συνεννόηση των ανθρώπων της Super League που βλάπτουν το ελληνικό ποδόσφαιρο

Πριν από δύο χρόνια έγινε μία κίνηση από τον ιδιοκτήτη της Ξάνθης, Χρήστο Πανόπουλο, ώστε να δημιουργηθεί ένα νέο πλαίσιο στο μοίρασμα της τηλεοπτικής πίτας. Ο στόχος ήταν ξεκάθαρος: να γίνεται μοιρασιά των τηλεοπτικών εσόδων με αξιοκρατικά κριτήρια, τέτοια που δεν θα προκαλούν ανισότητες. Η προσπάθεια, παρότι στη γέννηση της προκάλεσε ενθουσιασμό, τελικώς δεν απέφερε τα επιθυμητά αποτελέσματα. Αλλωστε συνήθως αυτό είναι το φινάλε των περισσοτέρων συμμαχιών στο εγχώριο επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Πάντα υπάρχει μία καλή αφορμή για να χαλάσουν οι συμφωνίες «κυρίων». Είτε θα είναι ένα κακό σφύριγμα του διαιτητή, είτε τα επιχειρηματικά συμφέροντα των παραγόντων, δύσκολα στεριώνουν οι συμμαχίες στο ποδόσφαιρο.

 

Γιατί όμως το εγχώριο επαγγελματικό ποδόσφαιρο έχει ανάγκη από συμμαχίες τη στιγμή που θεωρητικά οι ιδιοκτήτες δεν έχουν τίποτε να χωρίσουν και ο στόχος τους πρέπει να είναι ένα αξιόπιστο ποδοσφαιρικό προϊόν; Γιατί απλούστατα οι περισσότεροι ιδιοκτήτες ασχολούνται με το ποδόσφαιρο προκειμένου να «εισπράξουν» όλα τα παράπλευρα κέρδη. Μ’ αυτό το σκεπτικό οι μικρομεσαίοι επιστρατεύουν κάθε μέσο ώστε να παραμείνουν στη Super League και οι «μεγάλοι» για να κατακτήσουν τίτλους. Το ζήτημα είναι αν σέβονται τους κανόνες και τους νόμους στο κυνήγι των στόχων τους. Δυστυχώς όχι, είναι αβίαστα η απάντηση.

 

Οι ισχυροί βάζουν τους δικούς του κανόνες, οι ανίσχυροι ψάχνουν για παραγοντικούς πατερούληδες προκειμένου να έχουν στη στήριξη τους και ουδείς δίνει μία για το ποδοσφαιρικό προϊόν.

 

Γι’ αυτό επτά ομάδες βρήκαν τηλεοπτική στέγη δύο ημέρες πριν από την κλήρωση του Πρωταθλήματος και για τον ίδιο λόγο ακόμη είναι στον αέρα η ημέρα έναρξης της νέας διοργάνωσης. Καμία έκπληξη. Τι είχες Γιάννη, τι είχα πάντα. Προχειρότητα, εγωισμοί και κοντόφθαλμες αποφάσεις. Κι όταν κάποιος επιχειρεί να αλλάξει την εικόνα γρήγορα βρίσκεται μπροστά σε τοίχο. Ενώ οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες θα έπρεπε να είναι αυτοί οι οποίοι θα ανέβαζαν τον πήχη των απαιτήσεων, συνεχίζουν να «βράζουν» στο… ζουμί τους.

 

Focus

 

Το πρόβλημα δεν είναι να βρει μία ομάδα της Football League τις 5.000 ευρώ, ώστε να δηλώσει συμμετοχή στο νέο Πρωτάθλημα. Το ζήτημα είναι να υπάρχει ρευστό ώστε να μην «σκάσει» η ομάδα πριν από τα Χριστούγεννα. Μία τέτοια εξέλιξη θα είναι ένας πραγματικός διασυρμός με δεδομένο ότι όλοι ξέρουν ότι η απόφαση της συμμετοχής θα είναι προϊόν εγωισμού.

X