ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ :

Μακεδονική Κουζίνα: Μλήνα

Μακεδονική Κουζίνα: Μλήνα

Εύκολη και πεντανόστιμη...

ΥΛΙΚΑ

Για τη ζύμη:

4 φλιτζάνια τσαγιού αλεύρι

3-4 κουταλιές σούπας λάδι

2 κουταλάκια γλυκού κοφτά αλάτι

ζωμό από ένα βρασμένο κοτόπουλο (όσο πάρει)

1 αυγό σε θερμοκρασία δωματίου

2 κουταλιές σούπας γάλα

 

Για τη γέμιση:

2 φλιτζάνια τσαγιού κίτρινο ρύζι βρασμένο

1 κοτόπουλο βρασμένο και ξεκοκαλισμένο (χωρίς την πέτσα)

1/2 κιλό φρέσκα μανιτάρια ψιλοκομμένα

5 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα

1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1/2 κιλό τυρί φέτα περασμένο από χοντρό τρίφτη

1 φλιτζάνι τσαγιού λάδι, αλάτι, πιπέρι

 

EΚΤΕΛΕΣΗ

Για τη ζύμη : σε μία λεκάνη ανακατεύουμε το λάδι με το αλεύρι και το αλάτι τρίβοντάς τα με τα δάχτυλά μας. Προσθέτουμε λίγο-λίγο το ζωμό εξακολουθώντας το δούλεμα με τα χέρια μέχρι να ενωθούν τα υλικά. Βάζουμε σε μία αλευρωμένη επιφάνεια τη ζύμη και τη δουλεύουμε καλά μέχρι να πετύχουμε μία ζύμη σφιχτή, ελαστική και λεία. Όταν η ζύμη είναι έτοιμη, ανοίγουμε έξι φύλλα τα οποία λαδώνουμε ελαφρώς.

 

Για τη γέμιση:

Σε ένα βαθύ τηγάνι ρίχνουμε το λάδι, σοτάρουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και το ξερό κρεμμύδι και προσθέτουμε τα μανιτάρια. Αφού μαραθούν τα μανιτάρια, προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κοτόπουλο, το αλάτι, το πιπέρι και λίγο από το ζωμό και αφήνουμε το μείγμα να βράσει για λίγα λεπτά. Προσθέτουμε το ρύζι (μισοβρασμένο) και το τυρί.

Απλώνουμε σε λαδωμένο ταψί τρία φύλλα, βάζουμε τη γέμιση και σκεπάζουμε με τα άλλα τρία φύλλα. Χτυπάμε το αυγό με το γάλα και αλείφουμε με το μείγμα την επιφάνεια της πίτας, τη χαράζουμε και την ψήνουμε.

X