ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ :

Λεφτά υπάρχουν για το Euro 2028 και το Μουντιάλ του 2030;

Λεφτά υπάρχουν για το Euro 2028 και το Μουντιάλ του 2030;

Το ζήτημα είναι πόσο θα στοιχήσει στην εγχώρια οικονομία, άρα στην τσέπη του Ελληνα φορολογούμενου, η ανάληψη μίας από τις δύο διοργανώσεις

Σήμερα έπεσαν οι υπογραφές για το μνημόνιο συνεργασίας της Ελλάδας με Βουλγαρία, Σερβία και Ρουμανία για την από κοινού υποψηφιότητα της διεκδίκησης του Euro 2028 και του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 2030.

 

Μετά την τελευταία συνάντηση των υπουργών Αθλητισμού των τεσσάρων κρατών ο κ. Βασιλειάδης δήλωσε ότι: “Προχωράμε μαζί όχι μόνο για να διεκδικήσουμε μία μεγάλη αθλητική διοργάνωση αλλά για να διεκδικήσουμε ένα καλύτερο μέλλον και ένα καλύτερο αύριο για όλη την περιοχή μας».

 

Αυτή είναι η πολιτική θέση. Παρόμοιες εκφράστηκαν κατά την διεκδίκηση από τη χώρα μας κι άλλων μεγάλων διοργανώσεων στο παρελθόν, αλλά στο τέλος εκείνο που έμεινε ως προίκα ήταν οι υποδομές και τεράστιες “μαύρες τρύπες” στην οικονομία. Το χειρότερο αθλητικό deal της χώρας ήταν η Ολυμπιακοί Αγώνες για τους οποίους ακόμη δεν έχει προσδιοριστεί όλο το κόστος διεξαγωγής τους.

 

Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ πριν γίνουν κυβέρνηση, υποστήριζαν ότι “αποτελεί κοινή πίστη πως τα ιλιγγιώδη ποσά που δαπανήθηκαν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 έχουν σχέση με την εκτόξευση του δημόσιου χρέους και του ελλείμματος”. Αρα δεν φοβάται η κυβέρνηση μήπως και πέσει στην ίδια παγίδα;

 

Η διοργάνωση ενός Euro ή ενός Μουντιάλ δεν είναι Ολυμπιακοί Αγώνες, αλλά δεν θα γίνουν τζάμπα. Αν σκεφτούμε ότι του Μουντιάλ της Ρωσίας στοίχισε περίπου 15 δισ. στη διοργανώτρια χώρα και 14 δισ. στη Βραζιλία εύκολα μπορεί ναι βγει το ποσό που θα δαπανήσει η Ελλάδα, παρότι το κόστος θα επιμερισθεί σε τέσσερις χώρες.

 

Με δεδομένο πάντως ότι το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2030 θα διεξαχθεί τουλάχιστον με 48 ομάδες σημαίνει ότι στην Ελλάδα θα απαιτηθούν τέσσερα γήπεδα που θα πληρούν τα δεδομένα που απαιτεί η FIFA.

 

Παρότι η επιτυχία της διεκδίκησης του Euro συγκεντρώνει λίγες πιθανότητες, ακόμη δυσκολότερη είναι αυτή του Μουντιάλ του 2030 για το οποίο υπάρχουν ήδη δύο υποψηφιότητες: η μία από τις Αργεντινή, Ουρουγουάη, Παραγουάη, και η άλλη από τις Αλγερία, Μαρόκο, Τυνησία.

 

Είναι σίγουρο ότι θα προκύψουν και άλλες. Θεωρητικά για το Μουντιάλ του 2030, το οποίο θα γιορτάζει την συμπλήρωση 100 χρόνων από το πρώτο Μουντιάλ, έχουν προβάδισμα οι ευρωπαϊκές υποψηφιότητες. Κι αυτό γιατί θα έχει προηγηθεί το Μουντιάλ 2026 στην Αμερική (Καναδάς, Μεξικό, ΗΠΑ) και αυτό του 2022 στην Ασία (Κατάρ). Υπάρχει όμως ένα ρεύμα που επηρεάζεται από το συναίσθημα όποτε ίσως να έχει προβάδισμα η τριάδα με παρούσα την Ουρουγουάη.

 

Σε κάθε περίπτωση όμως ό,τι κι αν γίνει το ζήτημα είναι πόσο θα στοιχήσει στην εγχώρια οικονομία, άρα στην τσέπη του Ελληνα φορολογούμενου, η ανάληψη μίας από τις δύο διοργανώσεις. Γιατί συνήθως εκεί πάει ο τελικός λογαριασμός.

 

Από την έντυπη έκδοση της Metrosport

X