ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ :

Κρίνοντας και συγκρίνοντας δηλώσεις και συμπεριφορές

Κρίνοντας και συγκρίνοντας δηλώσεις και συμπεριφορές

Από τον σιβυλλικό, τακτικιστή και κρυψίνοα Σέρβο, στον απόλυτο, ανυποχώρητο και στρέϊτ Ρουμάνο. Βίοι παράλληλοι και συσχετισμοί εντός της Τούμπας

Με αφορμή την αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε ο Βλάνταν Ίβιτς στον Κώστα Πετρωτό στο σχόλιο μας θα επιχειρήσουμε μία δημοσιογραφική προσέγγιση, συγχρόνως και μία σύγκριση απαλλαγμένη προκαταλήψεων και παντός είδους ευνόητων εξαρτήσεων των χαρακτήρων και των όσων συνδέουν τους δύο συμπαθείς κόουτς (Ίβιτς - Λουτσέσκου) με τον ΠΑΟΚ.

 

Όντως ενδιαφέρουσα η συνέντευξη, από τη στιγμή μάλιστα που ο Βλάνταν θα μιλούσε για πρώτη φορά ύστερα από έναν χρόνο συνειδητής και προγραμματισμένης σιωπής. Η προοπτική το να αναφερθεί, επαναλαμβάνουμε για πρώτη φορά, στους λόγους της «αποχώρησής» του καθιστούσαν τη συνέντευξη εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και ελκυστική.

 

Είναι αλήθεια ότι ο έμπειρος συνάδελφος έδωσε χώρο και άνεση με γενναιοδωρία στον Σέρβο κόουτς και με τις εύστοχες ερωτήσεις του τον… «ώθησε» επιδέξια να κινηθεί στα πλαίσια εκείνα που θα έριχναν φως στα όσα σκοτεινά και υπαινικτικά διέρρεαν κατά καιρούς κάποιοι καλοθελητές με αφορμή την απομάκρυνσή του από τον ΠΑΟΚ. Ή καλύτερα της μη αποδοχής από μέρους του της πρότασης ανανέωσης που του έκανε ο Ιβάν  Σαββίδης. Διάβασα με προσοχή το «δισέλιδο» της συνέντευξης και στάθηκα, επίσης με την ίδια προσοχή, στις ερωτήσεις και ιδιαίτερα στις απαντήσεις που δόθηκαν. Τα συμπεράσματά μου; Φιλοδοξία και πρόσθεση μου είναι να τα συνδέσω με τα αντίστοιχα δικά σας, είτε αυτά είναι θετικά, είτε αρνητικά.

 

Ερωτά ο Κώστας Πετρωτός το θεμελιώδες και κυρίαρχο της υπόθεσης: «Γιατί έφυγες;». Η απάντηση τού Βλάνταν είναι η εξής: «Τον λόγο τον ξέρει εκείνος που πρέπει να τον γνωρίζει» (προφανώς εννοώντας τον Σαββίδη) προσθέτοντας και 2-3 αόριστες λεξούλες για κάποια πιθανά εσωτερικά προβλήματα που υπήρχαν.

 

Ερώτηση δεύτερη: «Στον ΠΑΟΚ όλοι φωνάζουν για τον τρόπο που χάθηκε το Πρωτάθλημα! Ποια είναι η γνώμη σου για τις παραμέτρους όπως η διαιτησία;». Απάντηση: «Δεν θέλω να σχολιάσω τη διαιτησία». Ερώτηση για την περίπτωση τού θέατρου που έπαιξε ο ανεκδιήγητος προπονητής του Ολυμπιακού Γκαρθία σε σύγκριση με τη δική του περίπτωση. Απάντηση: «Δεν θέλω να συγκρίνω τον τραυματισμό του με τον δικό μου. Χτυπήθηκα εγώ, χτυπήθηκε κι αυτός. Από εκεί και πέρα ας πει ο καθένας ό,τι θέλει».

 

Ανάμεσα σε αυτές τις ερωτήσεις υπάρχει μία μακροσκελέστατη παρέμβαση και αναφορά για τις ικανότητες του Μίχελ και ένα υψηλού τόνου εγκώμιο το οποίο για κανέναν λόγο δεν θα ήθελα να συνδυάσω με πιθανές αλληλοκαλύψεις που υπήρχαν, όπως την περίπτωση-σκάνδαλο της μεταγραφής του Μπρίκιτς. Σε αυτό το σημείο ακριβώς ο Βλάνταν κάνει αναφορά στο γεγονός ότι τη διαφορά του φετινού ΠΑΟΚ την έκανε ο Βιεϊρίνια (!!!), αγνοώντας προφανώς, ή ανενημέρωτος, για το γεγονός ότι αυτός τον οποίον εγκωμίαζε, ως ιδανικό τεχνικό διευθυντή, πάλεψε με νύχια και με δόντια για να μην έρθει ο Βιεϊρίνια στην Τούμπα.

 

Το πώς δένουν αυτά τα οξύμωρα, του πολύτιμου και του αυτοκαταστροφικού, εμείς πολύ δύσκολα μπορούμε να το αντιληφθούμε. Προχωρώντας και μπαίνοντας στην ερώτηση για την απώλεια του τίτλου από τον φετινό ΠΑΟΚ, ο Βλάνταν προσπερνώντας περίεργα τα δύο τρομακτικά διαιτητικά και θεσμικά σκάνδαλα και το στήσιμο, το εξόφθαλμο, που έγινε στον ΠΑΟΚ, απαντά: «Όσον αφορά το Πρωτάθλημα σας είπα ότι, στον πρώτο γύρο ο ΠΑΟΚ έχασε πόντους που μπορούσε να κερδίσει, γιατί δεν έπαιζε και στην Ευρώπη. Από ‘κει και πέρα έκανε έναν πολύ καλό δεύτερο γύρο κερδίζοντας όλα τα ματς, εκτός από ένα. Σίγουρα υπάρχει πίκρα για τον ΠΑΟΚ που χάθηκε το Πρωτάθλημα». Την κατάκτηση του Κυπέλλου τη χαρακτήρισε, βέβαια, δικαιότατη. 

 

Μένοντας σε αυτά τα περιληπτικά, αλλά πολύ αντιπροσωπευτικά και χαρακτηριστικά, σχηματίζουμε την άποψη ότι ο συμπαθής Βλάνταν προφανώς δεν ένοιωσε την ανάγκη να πει δύο κουβέντες για όλα όσα φοβερά και ανομολόγητα έγιναν σε βάρος του ΠΑΟΚ, στα δύο καθοριστικά για το Πρωτάθλημα παιχνίδια. Τσιμουδιά (ούτε κιχ) για τη διαιτησία! Διπλωματική και ανεξήγητη, πέρα ως πέρα, η απάντηση για το θέατρο Γκαρθία. «Χτυπήθηκα και ‘γω, χτυπήθηκε κι αυτός. Ας κρίνουν άλλοι και όχι εγώ».

 

Απίστευτο! Αλήθεια, δεν αισθάνθηκε την πρόκληση και την παρόρμηση, σε μια περίπτωση για την οποία ο ίδιος κατηγορήθηκε ότι έπαιξε θέατρο από τους Αθηναίους, να πάρει θέση και να τους φτύσει κατάμουτρα;  Οι ύμνοι για τον Σλοβάκο τεχνικό διευθυντή δικαιολογημένοι, αλλά όπως προαναφέραμε σε κόντρα με τη διαπίστωση ότι ο εξαιρετικός αυτός τεχνικός διευθυντής ήταν εκείνος που αγωνίστηκε με νύχια και με δόντια να μη γίνει η μεταγραφή ενός παίκτη (Βιερίνια) για τον οποίο ο Βλάνταν είπε ότι, ήταν αυτός που έκανε τη μεγάλη φετινή διαφορά. Η απάντηση στην ερώτηση για τον παραγκωνισμό του Πέλκα με δυο κουβέντες και δίχως να πείσει.

 

Αυτά τα ολίγα, αλλά νομίζουμε σημαντικά για να μπορέσει να βγάλει κανείς κάποιο συμπέρασμα για τα όσα είπε (επαναλαμβάνουμε και για τα όσα δεν είπε) ο Σέρβος κόουτς. Όσοι περίμεναν να μάθουν τους λόγους της «αποχώρησής» του, ασφαλώς δυσαρεστήθηκαν και δεν δικαιολογούν την απόφασή του να μην αναφερθεί συγκεκριμένα σε γεγονότα και σε ονόματα. Άλλωστε  δεν υπήρχε λόγος να μην το κάνει, από τη στιγμή που κράτησε πολύ σωστά για έναν χρόνο την σιωπή του και ήταν απαλλαγμένος τουλάχιστον από τις ευθύνες που θα μπορούσαν να του καταλογίσουν για διασπορά ανησυχητικών προφανώς… ειδήσεων.

 

Προπονητής τώρα στην Μακάμπι και μεθαύριο προφανώς σε άλλη ομάδα. Είναι επαγγελματίας. Πίσω του άφησε ένα κενό και το ίδιο το σκοτάδι, όπως το είχε αφήσει από την πρώτη μέρα που έφυγε από την Τούμπα. Μέσα από τις απαντήσεις του, θα μου επιτραπεί να πω ότι, εγώ διαπίστωσα -χωρίς να θέλω να συμφωνήσετε και μαζί μου- έναν πανέξυπνο τακτικιστή, ο οποίος επεδίωξε και επιδιώκει να κρατήσει όλες τις πόρτες ανοιχτές. Έναν πολιτικάντη, σιβυλλικό και κρυψίνοα, μακριά από τη φωτιά και με σκέψεις πιθανής συνεργασίας σε όλα τα μήκη και πλάτη εκτός κι εντός των ΠΑΟΚτσήδικων προδιαγραφών. Στον αντίποδα και για να κάνουμε και τις συγκρίσεις μας, έχουμε σήμερα τον Ραζβάν Λουτσέσκου με μια τελείως διαφορετική «εικόνα». Ενας απόλυτος, ανυποχώρητος και επαναστάτης, που δεν διστάζει να τα βάλει με όλους και με όλα, αδιαφορώντας αν κλείνει πόρτες και έχοντας μοναδικό του σκοπό να υπερασπιστεί το δίκιο και τα συμφέροντα της ομάδας του.

 

Υ.Γ.: Δεν ξέρω αν συμφωνείτε με τα όσα κατέθεσα παραπάνω. Θέλω να πιστέψετε όμως πως αυτή την «ανάγνωση» και την προσεκτική «ερμηνεία» των όσων είπε ο συμπαθέστατος Βλάνταν Ίβιτς, στην αποκλειστική συνέντευξή του, την έκανα έχοντας κατά νου και αναγνωρίζοντας και την προσφορά του στον ΠΑΟΚ. 

X