ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ :

Η κουζίνα του Αγίου Όρους

Η κουζίνα του Αγίου Όρους

Ο αγροτικός πλούτος του Αγίου Όρους

 Η αγιορείτικη κουζίνα διαμορφώθηκε στη σημερινή της μορφή υπό τους κανόνες ενός αυστηρού θρησκευτικού πλαισίου, τα διαθέσιμα τοπικά υλικά και την αποχή από κάποιες τροφές.

 

Η μοναδικότητα της μαγειρικής τέχνης του Αγίου Όρους έγκειται στη δημιουργία μοναδικών συνταγών με περιορισμένα και λιτά υλικά.

 

Η συγκεκριμένη κουζίνα προσφέρει μια ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε λαχανικά, τρόφιμα θρεπτικά και περιεκτικά σε γεύση.

 

Χαρακτηριστικό της Αγιορείτικης Κουζίνας είναι ότι συχνά στις συνταγές το ρόλο της λιπαρής ουσίας κατέχει το ταχίνι.

 

Επιπλέον, το κρέας απουσιάζει από το εδεσματολόγιο, ενώ τη θέση του παίρνουν τα θαλασσινά και τα ψάρια.

 

Κατά τις περιόδους ιχθυοφαγίας, τα ψάρια γίνονται ψαρόσουπες, στο φούρνο ή τηγανητά. Συνδυάζονται μοναδικά με διάφορα φρέσκα λαχανικά και χόρτα εποχής από τους κήπους και τα περιβόλια των μονών.

 

Ο παστός μπακαλιάρος αποτελεί βασικό συστατικό των συνταγών με ψάρι λόγω της ευκολίας στη συντήρηση του.

 

Τα όσπρια αποτελούν, επίσης, βασική πρώτη ύλη στη Αγιορείτικη κουζίνα και σερβίρονται καθημερινά μόνα τους ή συνδυάζονται με λαχανικά.

 

Νοστιμιές Αγίου Όρους: ψαρόσουπα, πλακί ψάρι στο φούρνο, μπακαλιάρος σκορδαλιά, μπακαλιάρος αχνιστός χωρίς λάδι, καλαμαράκια αχνιστά ή γεμιστά με ρύζι και σταφίδες, σουπιές γιουβέτσι με κριθαράκι, χταπόδι στιφάδο ή κοκκινιστό στο φούρνο με πατάτες, ρεβιθοκεφτέδες, φακές σούπα αλάδωτες, φασόλια μαυρομάτικα με μάραθο και σπανάκι, μπακλαβάς λαδερός, χαλβάς σιμιγδαλένιος, σταφιδόπιτα, ταχινόπιτα, λουκούμια, κολυβοζούμι.

 

ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΕΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Ιστοσελίδα: http://www.pkm.gov.gr/
facebook: https://www.facebook.com/pkmakedonias
twitter: https://twitter.com/PKMakedonias

 

X