ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ :

«Κορεσμένος ο ΠΑΟΚ, έτσι μπορεί να επανέλθει η περσινή... πείνα»

«Κορεσμένος ο ΠΑΟΚ, έτσι μπορεί να επανέλθει η περσινή... πείνα»

O καθηγητής ψυχολογίας Γιώργος Παυλίδης στο Metropolis 95.5 για τον κορεσμένο ΠΑΟΚ και πώς μπορεί να επανέλθει η περσινή «πείνα» για τίτλους.

Την άποψη πως από τον φετινό ΠΑΟΚ λείπει η περσινή «πείνα» για τον τίτλο εξέφρασε ο Καθηγητής Ψυχολογίας Γιώργος Παυλίδης μιλώντας στο Metropolis 95.5 και την εκπομπή «Στη Σέντρα», υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα πως λείπει και το έξτρα κίνητρο που υπήρχε κατά τη διάρκεια της περσινής σεζόν από την προπέρσινη κλοπή του Πρωταθλήματος. Παράλληλα, ο κ. Παυλίδης επισήμανε πως είναι καθήκον του προπονητή να εμπνεύσει τους παίκτες του ώστε να επανέλθει η περσινή δίψα για τίτλους.

 

Αναλυτικά όσα είπε:

 

«Είναι δεδομένο από τη φύση πως ο "πεινασμένος" έχει έξτρα κίνητρο για την επίτευξη των στόχων που έχει θέσει. Είναι γεγονός πως ο ΠΑΟΚ δεν έχει την ίδια "πείνα", ενω πέρσι υπήρχε και το έξτρα κίνητρο της κλοπής του Πρωταθληματος. Ένα άλλο θέμα είναι και κατά πόσο μπορεί η ομάδα να αντέξει την ψυχολογική πίεση της προσμονής. Είναι άλλο πράγμα η ομάδα να έχει 34 χρόνια να πάρει έναν τίτλο και άλλο πράγμα να έχει κατακτήσει τίτλο την προηγούμενη χρονιά. Οι προσδοκίες είναι υψηλές και φέρνουν ψυχολογική πίεση στους παίκτες. Εκεί θα φανεί η στήριξη από τον κόσμο. Οι αποδοκιμασίες στην ομάδα όταν δεν πάει καλά ρίχνουν την ψυχολογία των παικτών».

 

Για το πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί ο κορεσμός: «Είναι θέμα προπονητή αυτό και έγκειται στη σχέση του με τους παίκτες. Ο προπονητής, όπως και ο δάσκαλος, πρέπει να χαίρει του σεβασμού των παικτών του. Ο σεβασμός κερδίζεται ή χάνεται με τη συμπεριφορά μας. Αν ένας προπονητής είναι δίκαιος και τον σέβονται οι ποδοσφαιριστές του, έχει πιθανότητες να πετύχει».

 

Για την παρορμητικότητα ορισμένων παικτών: «Κάθε ομάδα έχει μερικούς παίκτες με περισσότερες κίτρινες κάρτες από άλλους λόγω συμπεριφοράς. Αυτό οφείλεται στο ότι πολλοί εξ αυτών πιθανότατα έχουν παρορμητικότητα, η οποία είναι και κληρονομική. Όταν νευριάσουν δεν μπορούν να κρατηθούν. Στον ΠΑΟΚ τέτοιοι παίκτες είναι ο Μάτος, ο Ουάρντα κ.α.. Είναι κρίμα ο Ουάρντα με αυτό το ταλέντο να χαθεί. Χρειάζεται κάποιος να τον βοηθήσει, να καταλάβει τη δυσκολία που έχει εσωτερικά και να την αντιμετωπίσει».

X