ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ :

Κοινός ο… παρονομαστής κερκίδας και γηπέδου!

Κοινός ο… παρονομαστής κερκίδας και γηπέδου!

Ο Αρης Νικολάκης τονίζει πως το παιχνίδι της Κυριακής προσφέρεται για ηθική ικανοποίηση, αν οι συμπεριφορά όλων των εμπλεκόμενων είναι αυτή που πρέπει

Λοιπόν, ο ΠΑΟΚ έχει 51 βαθμούς (του αφαιρέθηκαν πέρυσι δύο… προκαταβολικά, για εφέτος) κι ο Ολυμπιακός έχει 45. Ο ΠΑΟΚ είναι αήττητος στο Πρωτάθλημα (με 10/10 νίκες στην έδρα του) κι ο Ολυμπιακός (με 8ν/1ισ/1ητ στην έδρα του) έχει 2 ήττες. Ο ΠΑΟΚ έχει γκολ 37-8 κι ο Ολυμπιακός 35-9). Ο ΠΑΟΚ θέλει 5,9 τελικές/ 1 γκολ κι ο Ολυμπιακός… περισσότερες.

  

Για να μην πολυλογούμε και σε δίνες αριθμών μπλεχθούμε… Ο ΠΑΟΚ υπερέχει ελαφρώς ή μη σε κάθε αγωνιστική σύγκριση του εφέτος με τον Ολυμπιακό. Δε χωρά καν κουβέντα περί τούτου. Εξάλλου η βαθμολογική τους διαφορά …κραυγάζει από μόνη της. Δεν χρειάζεται… ψιθύρους στήριξης!

  

Βάλτε και την έδρα στην… εξίσωση. Για να φαντασθείτε την πιθανή εξέλιξη της στο κυριακάτικο ντέρμπι.

  

Στο ντέρμπι όμως, δεν παίζουν αριθμοί. Ακόμη κι όταν άνθρωποι τους διαμορφώνουν, δεν παίζουν αριθμοί. Στο ντέρμπι άνθρωποι παίζουν. Κι ανάλογα με το παιγνίδι τους διαμορφώνονται οι αριθμοί.

  

Ένδεκα εναντίον ένδεκα την Κυριακή, στην Τούμπα. Τι σημαίνει τούτο; Σημαίνει απλά, πως με τη σέντρα κάθε ομάδα επιχειρεί, να αποδείξει στον αγωνιστικό χώρο την ισχύ της. Ο ΠΑΟΚ έχει αποδείξει πως έχει τη μεγαλύτερη. Ναι αλλά… Χρειάζεται να το αποδείξει ξανά. Κόντρα μάλιστα, στον Ολυμπιακό ο οποίος ευθέως αμφισβητεί τη μεγαλύτερη αγωνιστική ισχύ του ΠΑΟΚ.

  

Ως εκ τούτων αναδεικνύεται ο υψηλότατος βαθμούς δυσκολίας και για τους γηπεδούχους και για τους φιλοξενούμενους. Και με άλλα λόγιο; Δε θα είναι περίπατος το ντέρμπι για τον ΠΑΟΚ. Δεν θα είναι ανάλογα φυσικά, για τον Ολυμπιακό…

  

Ο ΠΑΟΚ έχει πολλά, πάρα πολλά αβαντάζ. Αυτά δεν καθιστούν το έργο του ευκολότερο εάν κι εφ’ όσον δεν κατατεθούν στο… ταμείο του αγώνα. Εάν κι εφ’ όσον δεν πιστοποιηθούν (στην ουσία… Αποδειχθούν) στον αγωνιστικό χώρο.

  

Για να πολυλογούμε και πάλι. Μπορεί ως ντέρμπι να δίνει τρεις βαθμούς όπως όλοι οι αγώνες στο Πρωτάθλημα αλλά… Στη συγκεκριμένη περίπτωση η νίκη του ΠΑΟΚ θα δώσει ...έξι βαθμούς. Τούτο δε, επειδή θα κόψει τρεις από τον Ολυμπιακό!

  

Όπως και να το κάνουμε δηλαδή, η νίκη στο ντέρμπι της Κυριακής θα είναι μεγαλύτερη από κάθε άλλη στο εφετινό Πρωτάθλημα. Μεγαλύτερη ίσως, κι από εκείνη του Α΄ γύρου. Ίσως επειδή τότε άνοιξε ο κύκλος του Πρωταθλήματος τυπικά, για τον ΠΑΟΚ. Και τώρα, ουσιαστικά κλείνει.

  

Είναι πάντως, ηλίου φαεινότερη η σοβαρότητα με την οποία ο ΠΑΟΚ ως ομάδα γενικά, αντιμετωπίζει την κρισιμότητα του κυριακάτικου ντέρμπι. Είναι δείγμα της ωριμότητας του. Με αυτές – σοβαρότητα κι ωριμότητα -  φτιάχνει… Ισιάζει την ψυχοσύνθεση του κόσμου του. Αυτός,  ο κόσμος του ΠΑΟΚ – βλέπετε - εύλογα στραβώνει κόντρα στον Ολυμπιακό. Γενεές επί γενεών φίλων του «δικέφαλου» έζησαν στο πετσί τους …κακουργήματα με θύτη τον Ολυμπιακό και θύμα τον ΠΑΟΚ!

   

Είναι και νωπές οι πρόσφατες μνήμες από το περυσινό… κακούργημα. Με την παράσταση του εκ Πειραιά θιάσου επί σκηνής Τούμπας της υποδειγματικότερης συμπεριφοράς όλων εποχών στις κερκίδες. Προστίθενται κι αυτές στον δυσθεώρητο όγκο των παλαιότερων.

  

Αυτή η Κυριακή βέβαια, προσφέρεται για ηθική ικανοποίηση! Αυτή – πέρα από την στέψη του ΠΑΟΚ ως Πρωταθλητή – επιθυμεί διακαώς ο κόσμος του. Κι οφείλει να βοηθήσει γι’ αυτήν.

  

Θα βοηθήσει μόνον εάν… Ισιώσει κι αυτός, ο κόσμος του, την ψυχοσύνθεση του, όπως την ίσιωσε ως ομάδα γενικά, ο ΠΑΟΚ. Κι επιμένουμε: Καθαρό μυαλό και γαλήνια ψυχή. Υπομονή κι επιμονή  για ενενήντα λεπτά… Είναι το μυστικό της επιτυχίας και στη κερκίδα και στο γήπεδο!

 

*Από την έντυπη έκδοση της Metrosport (8/2)

X