ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ :

Κινέζικα… εκατομμύρια

Κινέζικα… εκατομμύρια

Ο Γιώργος Μπούζος αρθρογραφεί για τα «τρελά» ποσά που ξοδεύουν οι Κινέζοι και για την ελληνική ποδοσφαιρική πραγματικότητα

Αν οδηγείς κινδυνεύεις να σου φύγει το τιμόνι από τα χέρια. Αν είσαι όρθιος στο άκουσμα της είδησης απειλείσαι με λιποθυμία. Γι΄ αυτό είναι προτιμότερο να σε βρει καθιστό. Ο Τέβες εισπράττει στην Κίνα- καθίστε αν παραμένετε όρθιοι και πάρτε καλού κακού μια βαθιά ανάσα- 115.000 ευρώ τη μέρα! Αυτό είναι μεροκάματο! Κι αν δεν σας ικανοποιεί αυτή η ανάγνωση, υπάρχει πιο… εύκολη. Ο Αργεντινός κερδίζει 2 ευρώ το δευτερόλεπτο!!!

 

Πιο λιανά δεν γίνεται. Είναι ο πιο ακριβοπληρωμένος ποδοσφαιριστής σήμερα στον πλανήτη. Όλα αυτά στην Κίνα. Εκεί που η τεράστια αγορά έχει ανοίξει άλλους ορίζοντες στο ποδόσφαιρο της χώρας. Τα λεφτά που πέφτουν ξεπερνούν και την πλέον οργιώδη φαντασία. Παράδειγμα ο Απόστολος Γιάννου, που ξεκίνησε από τον Απόλλωνα Καλαμαριάς, πήγε ΠΑΟΚ, Πανιώνιο, Αστέρα Τρίπολης. Η ετήσια αμοιβή του φθάνει το 1.500.000 ευρώ!

 

Δηλαδή ο Γιάννου παίρνει στην Κίνα διπλάσια από όσα παίρνουν για παράδειγμα στον ΠΑΟΚ, ο Τζάλμπα Κάμπος, ο Πρίγιοβιτς ή  ο Αθανασιάδης. Η Κίνα θυμίζει την Γη της Επαγγελματίας για ποδοσφαιριστές και προπονητές. Μόνο που το τελευταίο διάστημα ο νόμος αλλάζει και η στρόφιγγα αρχίζει να κλείνει. Ακόμα κι έτσι όμως ο πακτωλός των εκατομμυρίων συνεχίζει να τρέχει.

 

Αν αφήσουμε την Κίνα και επιστρέψουμε στα δικά μας, προσγειωνόμαστε στην σκληρή ελληνική πραγματικότητα. Μετά την περίοδο των παχέων αγελάδων, η οικονομική κρίση που μαστίζει την χώρα, δεν θα μπορούσε να αφήσει αλώβητο το ποδόσφαιρο. Θερίζει κι εκεί, τα μπάτζετ των ομάδων και τις αμοιβές των ποδοσφαιριστών.

 

Αν εξαιρέσουμε τις φωτεινές εξαιρέσεις των μεγάλων ομάδων και συγκεκριμένων παικτών, η μέση ετήσια αμοιβή ενός ποδοσφαιριστή στη Σούπερ λίγκα, κατά μέσο όρο, κινείται γύρω στις 70.000 ευρώ. Σε σύγκριση με την κοινωνία που στενάζει γύρω και τον κόσμο που προσπαθεί να τα βγάλει πέρα με μισθούς πείνας το ποσό δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητο.

 

Ευτυχώς ή δυστυχώς εδώ δεν είναι Κίνα αλλά Ελλάδα!

 

X