ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ :

Κιλκίς, το σπίτι της κτηνοτροφίας

Κιλκίς, το σπίτι της κτηνοτροφίας

Ο αγροτικός πλούτος της Περιφερειακής Ενότητας του Κιλκίς

 Τα βουνά, οι λίμνες, οι καταρράκτες, τα ποτάμια, η πλούσια χλωρίδα και πανίδα, οι αρχαιολογικοί χώροι, οι εκκλησίες και τα μοναστήρια, τα γραφικά χωριά και τα μνημεία είναι τα στοιχεία τα οποία περιγράφουν την Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς.

 

Στην περιοχή παράγονται φημισμένα προϊόντα, όπως το ξινόμαυρο κρασί (ΠΟΠ) και η ποικιλία νεγκόσκα στη Γουμένισσα, το γάλα αγελάδας και τα λουκάνικα στο Νέο Γυναικόκαστρο, τα τουρσιά και τα ζυμαρικά της Βάθης, τα κεράσια Φιλυριάς και τα βατόμουρα στα Κρούσια, τα τυριά και τα ψάρια της Δοϊράνης, το μέλι Γεράκωνας και Αμάραντων, τα βότανα και τα αρωματικά φυτά που συναντώνται σε όλη την έκταση της.

 

Δεδομένου ότι η κτηνοτροφία αποτελεί κυριαρχική παραδοσιακή δραστηριότητα, παράγονται ονομαστά και ποιοτικά γαλακτοκομικά προϊόντα ΠΟΠ, όπως φέτα, κασέρι, μανούρι και μπάτζος.

 

Η επίδραση στην τεχνική παραγωγής από τις παραδοσιακές τεχνικές των Ποντίων έχει ως αποτέλεσμα την παραγωγή προϊόντων όπως το γαϊς τυρί, το ταν, τα τσιορτάνια, το τσεμέν, το πασκιτάν, το στιολακίκ κ.ά.

 

Τοπικές νοστιμιές: τζιγεροσαρμάδες, κεφτεδάκια με μακάλο, τανομένος σορβάς, ντολμαδάκια Ευρωπού, αγριογούρουνο στιφάδο, ελάφι στο φούρνο με κλιματσίδες, ζαρκάδι κοκκινιστό κ.ά.

 

Φημισμένα γλυκά που προσφέρονται στο Κιλκίς είναι: ωτία, πουρμάς, πισία, χαβίτς, μαλαχτά, στιριχτά, γιαγλία αλλά και γλυκά του κουταλιού και μαρμελάδες.

 

ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΕΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Ιστοσελίδα: http://www.pkm.gov.gr/
facebook: https://www.facebook.com/pkmakedonias
twitter: https://twitter.com/PKMakedonias

 

X