ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ :

Και στο διηνεκές να τα μεταθέσουν…

Και στο διηνεκές να τα μεταθέσουν…

Ο Δημήτρης Κανελλάκης γράφει για την πρωτοβουλία Φάμελλου για τα χρέη των ερασιτεχνικών σωματείων και την αναζήτηση της φόρμουλας για την αποφυγή τους

 

Θεωρώ πολύ σημαντική την πρωτοβουλία του αναπληρωτή υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Σωκράτη Φάμελλου, να αναζητηθεί φόρμουλα που θα επιτρέψει την αντιμετώπιση και την λύση του οδυνηρού προβλήματος των χρεών για τα ερασιτεχνικά σωματεία και ιδιαίτερα τον Ηρακλή και τον Αρη που οφείλουν εκατοντάδες εκατομμύρια στο κράτος και σε ιδιώτες.

 

Θα περίμενα, βέβαια, αυτή την πρωτοβουλία να λάβει, ως καθ’ ύλην αρμόδιος, ο υφυπουργός Αθλητισμού. Είτε ο νυν, κ. Βασιλειάδης, είτε ο προκάτοχός του, κ. Κοντονής.

 

Εστω και έτσι, όμως, αν είναι να υπάρξει σοβαρή διερεύνηση και μεθοδική προσπάθεια για να βρεθεί μια λύση, δεν θα τα χαλάσουμε στο ποιος ανακίνησε το θέμα.

 

Το ζήτημα είναι να βρεθεί εκείνος ο τρόπος που θα επιτρέψει και πρόκληση να μην υπάρξει, διότι στο παρελθόν έχουμε δει τόσες χαριστικές ρυθμίσεις που κανείς μας, νομίζω, δεν διανοείται ότι θα γίνει άλλη μία, αλλά και οι σύλλογοι να μην εξαφανιστούν από προσώπου γης.

 

Διότι στο τεράστιο αυτό θέμα, υπάρχουν δύο πολύ σημαντικές παράμετροι. Αφενός η αναζήτηση και η απόδοση των ευθυνών σε αυτούς που επέτρεψαν να δημιουργηθούν αυτά τα υπέρογκα χρέη και αφετέρου τα σωματεία, που χρησιμοποιήθηκαν ώστε να γίνουν αξιόποινες πράξεις και ορισμένοι να εξασφαλίσουν τεράστια οικονομικά οφέλη.

 

Οι περισσότεροι από αυτούς που θήτευσαν στις διοικήσεις σωματείων τις περιόδους κατά τις οποίες εκτοξεύτηκαν τα χρέη τους, είναι ήδη αντιμέτωποι με την δικαιοσύνη. Όπως και πολλοί από αυτούς που σε συνεργασία με τους παράγοντες των ομάδων εκμεταλλεύτηκαν δυνατότητες που υπήρχαν για παράνομο πλουτισμό.

 

Η απόδοση ευθυνών, ωστόσο, στους προαναφερθέντες, δεν αρκεί για να απαλλαγούν, ως αθλητικές οντότητες, τα σωματεία. Εξακολουθούν να κουβαλάνε χρέη τα οποία δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν, ούτε ποτέ θα μπορέσουν. Για τον απλούστατο λόγο ότι δεν έχουν έσοδα. Που και να είχαν, είναι τόσα μεγάλα τα χρέη, ώστε, και στο διηνεκές να τα μεταθέσει κάποιος, πάλι δεν θα εξοφληθούν.

 

Αρα, ο μοναδικός τρόπος για να παραμείνουν ζωντανά σωματεία όπως ο Ηρακλής και ο Αρης, είναι να βρεθεί νομική φόρμουλα μέσω της οποίας οι ευθύνες θα βαραίνουν μόνο τα φυσικά πρόσωπα και όχι τους ερασιτεχνικούς συλλόγους.

 

Μόνο έτσι θα μπορέσουν να κάνουν μια καινούργια αρχή. Μόνο έτσι θα μπορέσουν να προσελκύσουν και πάλι ανθρώπους για να συμμετάσχουν στις διοικήσεις τους, αφού τώρα υπάρχει ο κίνδυνος να καταλογιστούν ποινικές ευθύνες ακόμη και σε αυτούς που δεν συμμετείχαν στις διοικήσεις που δημιούργησαν χρέη…    

X