ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ :

Και μετά Ιβάν και Γιώργο Σαββίδη ποιος;

Και μετά Ιβάν και Γιώργο Σαββίδη ποιος;

Ο Άρης Νικολάκης αρθρογραφει στην «Μ» και θέτει το ερώτημα ποιος θα μπορούσε να αναλάμβανε τον ΠΑΟΚ αν αποφάσιζε να αποχωρήσει η οικογένεια Σαββίδη

Καλός κι ευεργέτης κι άγιος ο Ιβάν Σαββίδης για τον ΠΑΟΚ αλλά… Αχ, αυτό το «αλλά». Αυτός ο αντιθετικός σύνδεσμος. Αλλά λοιπόν, αυτό το καράβι… Τι καράβι; Αεροπλανοφόρο είναι… Αυτό λοιπόν, το αεροπλανοφόρο δεν διοικείται εκ του μακρόθεν. Όταν ο πλοίαρχος αυτού του μαμούθ της θάλασσας  κι ο ύπαρχος τρέχουν πάνω-κάτω την υφήλιο για τις επιχειρήσεις τους, ο ΠΑΟΚ έχει ανάγκη κι ενός τρίτου!

  

Ενός προσώπου του οποίου η λάμψη της προσωπικότητας θα φωτίσει το ξέφωτο. Το «μέτωπο» των μαχών για το στέμμα. Ουδέν εκ των προσώπων τα οποία συνθέτουν το επιτελείο του «τσάρου της Τούμπας» διαθέτει αυτήν την ακτινοβολία. Ω; εκ τούτου παραμένουν όλα στα …δάσος.

    

Κι εκεί μάχες δίνουν. Όπως και να το κάνουμε όμως, στο…ξέφωτο ο «δικέφαλος» είναι ακέφαλος! Έτσι το κενό άσκησης εξουσίας – κι ουχί κάλυψης επειδή δόξα τω Θεώ για τον ΠΑΟΚ υπάρχει η οικογένεια Σαββίδη – θα καλυφθεί. Επί του παρόντος μένει ακάλυπτο. Και δρουν ανεξέλεγκτα αντίπαλοι κι άσπονδοι φίλοι…

   

Φυσικά, εννοούμε μόνον την αγωνιστική διάσταση. Οι άλλες πλευρές, διοικητική κι οικονομική, λειτουργούν δίχως πρόβλημα. Σαφές;

  

Η ΠΑΕ δηλαδή, με Ντούσαν Μπάγεβιτς, Με Βασίλη Δημητριάδη, με Νίκο Λυμπερόπουλο κάνει λάθος; Κάνει λάθος κι η ΠΑΕ Παναθηναϊκός με Βασίλη Κωνσταντίνου (όχι ως πρόεδρος βεβαίως βεβαίως…), Δημήτρη Σαραβάκο, Γρηγόρη Παπαβασιλείου;

  

Μία απορία έχουμε. Την έχουμε καιρό. Και την καταθέτουμε ξανά μανά…

  

Και βέβαια, δε θα υποδείξουμε εμείς στην οικογένεια Σαββίδη πως και τι πρέπει να πράξει, για να μην πηγαίνουν χαμένες οι θυσίες της για τον ΠΑΟΚ.

  

Και βέβαια, δεν δηλώνουμε ειδικοί για να προτείνουμε εμείς στην οικογένεια Σαββίδη με ποιους θα συγκροτήσει το επιτελείο της.

  

Και βέβαια, έξω από το χορό πολλά τραγούδια λένε αλλά – να το πάλι, το «αλλά» - όταν προσδοκούμε διαφορετικό αποτέλεσμα από τις ίδιες πράξεις… Ε, τότε ζούμε μία ουτοπία.

  

Καταθέτουμε και σήμερα στη «Μ» την ταπεινή μας άποψη, τονίζουμε για πολλοστή φορά πως μεταξύ των άλλων μετά από την οικογένεια Σαββίδη, ο ΠΑΟΚ δεν έχει άλλο πρόσωπο έκφρασης. Δεν εκφράζεται καν, στους αγώνες όπως εκφράζονται ο Ολυμπιακός, η ΑΕΚ κι ο Παναθηναϊκός.

  

Και μη μας πείτε για το Γραφείο Τύπου της ΠΑΕ ΠΑΟΚ. Ουδόλως υστερεί των ομολόγων του. Στερείται πάντως, του μπροστάρη της άμεσης (στη βράση κολλάει το σίδερο) δημόσιας live έκφρασης όπως διαθέτουν τα γραφεία Τύπου Ολυμπιακού, ΑΕΚ και Παναθηναϊκού. Και το Γραφείο Τύπου της ΠΑΕ ΠΑΟΚ δεν δύναται να κόβει και να ράβει στα αποδυτήρια μέσα κι έξω από την Τούμπα. Δεν είναι ο ρόλος του.

  

Με λίγα λόγια; Λείπει ο μάχιμος ενσωματωμένος επικεφαλής φύσει και θέσει της ομάδας στα «μέτωπα» των μαχών!

  

Εδώ πριν και μετά από κάθε αγώνα του Ολυμπιακού βγαίνει ο Σάββας Θεοδωρίδης κι εκφωνεί το διάγγελμα των «ερυθρόλευκων». Δεν αρέσει σε όλους τους άλλους. Αρέσει στους «ερυθρόλευκους». Περνά μηνύματα  προς πάντα αποδέκτη. Το θεωρείτε εσείς αμελητέο γεγονός;

   

Εμείς θεωρούμε, πως ένα τέτοιο στέλεχος (από τον ευρύ ορίζοντα φίλων του «δικέφαλου» με προσωπικότητα)…  Ανάλογη λάμψης με τα προαναφερόμενα και με κύρος ώστε και μόνο με την παρουσία του, να κυριαρχεί εντός κι εκτός αποδυτηρίων (δίχως να εμπλέκεται στα πόδια του προπονητή) χρειάζεται στον ΠΑΟΚ.

 

Δε θα λύσει όλα τα προβλήματα. Θα λύσει αρκετά…

 

Μετά τον Ιβάν και τον Γιώργο Σαββίδη λοιπόν, ποιος  κρατά το τιμόνι του … αεροπλανοφόρου στις αεροναυμαχίες; Χάσκει κενό άσκησης εξουσίας στην αγωνιστική πλευρά του ΠΑΟΚ. Τρία μηνύματα από διαφορετικά πρόσωπα  εστάλησαν στο ίδιο πρόσωπο, στον πάγκο του ΠΑΟΚ – κατά την διάρκεια του ντέρμπι με την ΑΕΚ -  για να ενημερωθεί ο προπονητής περί της ανάγκης αντικατάστασης του Κάρλος Σαμπράνο ένεκα απειλής αποβολής του. Κι είδαμε τι έγινε!

  

Είναι κακό μεν. Είναι αναγκαίο δε.  Ο Ιβάν δεν δύναται, να παρίσταται 24 ώρες, το 24ωρο στον ΠΑΟΚ. Τόσο χρόνο φυσικά, κρατά η έννοια του «τσάρου της Τούμπας» για τον ΠΑΟΚ αλλά ο ΠΑΟΚ χρειάζεται και τη φυσική του  παρουσία. Δεν είναι δυνατή. Είναι δυνατή πάντως, η κάλυψη άσκησης εξουσίας με έναν τρίτο αξιοσέβαστο – με δικό βάρος επί σκηνής ήτοι στο…ξέφωτο - στο τιμόνι του αεροπλανοφόρου, όπως είναι ο ΠΑΟΚ για τα δεδομένα του ελληνικού ποδοσφαίρου. Ακόμη και δίπλα στον ύπαρχο, Γιώργο Σαββίδη.  Να πατούν στα αποδυτήρια (εντός κι εκτός Τούμπας) και να

X