ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ :

Καθρέφτης των ομάδων               οι γηπεδικές υποδομές

Καθρέφτης των ομάδων               οι γηπεδικές υποδομές

Ο Βασίλης Μάστορας αρθρογραφεί για τα εμπορικά κέρδη που διαθέτει ένα σύγχρονο γήπεδο και τις υποδομές που είναι ο καθρέφτης των ομάδων

Oλα τα ποδοσφαιρικά γήπεδα του πλανήτη έχουν μικρή ή μεγάλη ιστορία. Κουβαλούν αναμνήσεις, συνδέονται με τα έντονα συναισθήματα των φιλάθλων και αποτελούν σημείο αναφοράς για πολλές ιστορίες. Είναι νόμος αυτό. Από τη στιγμή που τα γήπεδα στη μακρόχρονη ιστορία τους στις κερκίδες τους φιλοξένησαν αθλητικά γεγονότα τα οποία είναι πηγή συναισθημάτων και ανθρώπους λογικό είναι να υπάρχουν στις μνήμες χαραγμένες αναμνήσεις.

 

Αυτό δε σημαίνει ότι οι αναμνήσεις και οι ιστορίες των γηπέδων μπορούν να αποτελέσουν εμπόδιο στην εξέλιξη. Οι ποδοσφαιρικές ανώνυμες εταιρείες είναι στην ουσία εταιρείες αθλητικού θεάματος. Αρα θα πρέπει να προσφέρουν στους θεατές τις καλύτερες δυνατές συνθήκες παρακολούθησης των αγώνων. Μέχρι τη δεκαετία του ’90 όταν οι επιλογές αθλητικού θεάματος για του φιλάθλους ήταν συγκεκριμένες, κανένας δε λογάριαζε τις συνθήκες των γηπέδων. Πλέον οι εποχές έχουν αλλάξει. Οι φίλαθλοι έχουν  εικόνα απ’ όλα τα γήπεδα του πλανήτη, οπότε έχουν και μέτρο σύγκρισης. Οπότε εύκολα βάζουν στον εαυτό τους το ερώτημα: «γιατί εμείς να φιλοξενούμαστε σε υποβαθμισμένα γήπεδα;». Μπορεί κάτι τέτοια να ξεχνιούνται όταν το μυαλό το επηρεάζει το θυμικό, αλλά τις περισσότερες φορές επικρατεί η λογική και εκεί αρχίζουν να μπαίνουν διλήμματα του τύπου: γήπεδο ή τηλεόραση; Και επειδή ο κόσμος είναι πλέον υποψιασμένος ο μέσος φίλαθλος αποφασίζει αφού εξετάσει όλα τα δεδομένα.

 

Τα εμπορικά κέρδη για μία ΠΑΕ η οποία διαθέτει ένα σύγχρονο γήπεδο είναι γνωστά. Τα έσοδα αυξάνονται θεαματικά καθώς είναι αυξημένες και οι προσφερόμενες υπηρεσίες.

 

Ποια μπορεί να είναι η θέση των Fun; Κάνουν λάθος όσοι πιστεύουν ότι οι fun της ομάδας θα αισθάνονται άβολα σ’ ένα σύγχρονο γηπεδικό περιβάλλον. Αλλωστε στην ιστορία του ποδοσφαίρου υπάρχουν πολλά παραδείγματα τα οποία αποδεικνύουν ότι όλοι χωρούν σ’ ένα σύγχρονο γήπεδο. Το σημαντικότερο; Καλή η ιστορία των ομάδων, η δυναμική του κόσμου της και τα εκατομμύρια του ιδιοκτήτη, αλλά μία ομάδα χωρίς υποδομές δεν είναι ελκυστική για ποδοσφαιριστές από το πάνω ράφι. Γιατί οι υποδομές είναι ο καθρέφτης της.     

 

FOCUS

To να αλλάξει έδρα η Εθνική ομάδα μπορεί να έχει βάση, αλλά η πιθανή επιλογή της Τούμπας με ποια κριτήρια θα αποφασιστεί; Γιατί το Καυτανζόγλειο μία χαρά στάδιο είναι και έχει μάλιστα και ανακατασκευασμένο χορτοτάπητα.

X