ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ :

Καραμπινάτη περίπτωση εφαρμογής των άρθρων 28, 29 και (-6 βαθμοί)

Καραμπινάτη περίπτωση εφαρμογής των άρθρων 28, 29 και (-6 βαθμοί)

Ο Δημήτρης Μπούζας αρθρογραφεί για την έκθεση του παρατηρητή διαιτησίας που δεν αφήνει κανένα περιθώριο στα πειθαρχικά όργανα της ΕΠΟ

 

Γνωρίζοντας εκ των προτέρων, ότι από αυτή την «ιστορία» δεν θα προκύψει τίποτα το ιδιαίτερα σοβαρό και ότι οι όποιες ποινές θα επιβληθούν δεν θα είναι παρά προσχηματικές και δεν θα «πειράξουν» όσο και όπως θα έπρεπε τους ένοχους, επανερχόμενοι σήμερα στο σχόλιο μας, θα επιχειρήσουμε απλά μια αναφορά σε κάποιες εξελίξεις που υπήρξαν χθες. Κι αυτό, γιατί στις χθεσινές «Ελεύθερες Σκέψεις» καταθέσαμε τις απόψεις μας για τα όργια των «επιστημόνων» και τις συνέπειες που θα έπρεπε να έχουν. Πρώτα – πρώτα παρατηρήσαμε ότι «σπρώχτηκαν» στη γωνία και δεν μπήκαν στη λίστα των όσων σημαντικών αφορούσαν τα γεγονότα του «κολαστηρίου», σημαντικές παράμετροι και γενεσιουργές αιτίες (με ελάχιστες εξαιρέσεις).

 

Οι πάντες -ή σχεδόν όλοι- επικεντρώθηκαν στις φαιδρές κινήσεις αντιπερισπασμού των γηπεδούχων, στην επίθεση του γραφικού εκπροσώπου τους στην αστυνομία, αλλά και όλα όσα δευτερευούσης σημασίας, ήπια και ανακουφιστικά, για το θρύλο. Όπως εκείνο το αναμάσημα… «χωρίς διακριτικά» που κατά κόρον χρησιμοποιήθηκε από την προπαγάνδα του λιμανιού. Λίγοι ήταν εκείνοι που επιχείρησαν να μπουν βαθιά μέσα στα γεγονότα, να κάνουν τομές, να βρουν τις πραγματικές διαστάσεις τους και να αναζητήσουν τις πηγές από που ξεκίνησαν, αλλά και τους εμπνευστές και ηθικούς αυτουργούς των εκτρόπων. Μερικοί «έβγαλαν λάδι» τους τραμπούκους και «έκλεισαν το λογαριασμό» με κάποιες πιθανές ποινές χάδια που θα επιβληθούν. Οι περισσότεροι απέφυγαν όπως ο διάβολος το λιβάνι, να αναφερθούν στη αφαίρεση βαθμών. Ίσως σήμερα να ισχυριστούν (;) ότι δεν γνώριζαν ακριβώς και λεπτομερώς τις εκθέσεις, ιδιαίτερα των παρατηρητών του αγώνα. Γιατί της αστυνομίας έγιναν γνωστές από την πρώτη στιγμή. Υπάρχει βέβαια μια υποψία ότι γνώριζαν το τι υπέστη ο κ. Λασκαράκης, οι διαιτητές, η αντίπαλη ομάδα και όποιον συναντούσαν μπροστά τους οι αφιονισμένοι κρετίνοι του λιμανιού.

 

Προφανώς όμως, συνηθισμένοι από το παρελθόν να μην έδωσαν την ανάλογη σημασία σε ό,τι ανέφερε ο θαρραλέος πρόεδρος της ΕΠΣ Θεσσαλίας. Ο τελευταίος με τρεις σταράτες κουβέντες, διαολόστειλε όλη αυτή τη «συμμορία» και την παρέδωσε… γυμνή μπροστά στην δικαιοσύνη. Η έκθεση Λασκαράκη βάζει πολλά προβλήματα, αλλά και διλήμματα σε αυτούς που καλούνται να αποφασίσουν. Αναφέρει ξεκάθαρα ότι τα γεγονότα του Φαλήρου εμπίπτουν στα πλαίσια της εφαρμογής του άρθρου 29, το οποίο σαφέστατα αναφέρει την περίπτωση της αφαίρεσης έξι βαθμών. Κάτι που επιμελέστατα απεκρύβη από το σύνολο των ΜΜΕ, ιδιαίτερα στις πρώτες μέρες και πριν δημοσιοποιηθεί η έκθεση Λασκαράκη. Βέβαια το πιθανότερο που θα προκύψει από αυτή την υπόθεση είναι αυτό που αναφέραμε και χθες και επαναλαμβάνουμε και σήμερα. Ότι δηλαδή οι ποινές δεν θα είναι ανάλογες της ενοχής και των όσων επιτάσσει το άρθρο 29. Ωστόσο η ερυθρόλευκη παράγκα αυτογελοιοποιούμενη στην κυριολεξία προφανώς και ανήσυχη μην τυχόν και βρεθεί κανένας νέος Λασκαράκης μέσα στα θεσμικά όργανα που θα κρίνουν τα έκτροπα, ξεκίνησε μια ενορχηστρωμένη επίθεση εναντίον της ΕΠΟ, της επιτροπής εξομάλυνσης και πιο συγκεκριμένα του Κύπριου Κωστάκη Κουτσοκούμνη. Επιθέσεις – σικέ; Κατ’ εντολή συγκεκριμένου παράγοντα;

 

Το μυαλό του καθένα πηγαίνει προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση. Γιατί στα αλήθεια όλοι γνωρίζουν πως και την επιτροπή εξομάλυνσης και τον Κωστάκη Κουτσοκούμνη τους επέλεξε και τους επέβαλλε στο ελληνικό ποδόσφαιρο ο γιος του Σάββα Θεοδωρίδη. Αλήθεια τι να κρύβεται πίσω από αυτή την υποκρισία και φαρσοκωμωδία; Πέρα βέβαια από το γεγονός ότι κάποιοι δε διστάζουν να αυτογελοιοποιηθούν εκφοβίζοντας τον εαυτό τους ή την σκιά τους. Επαναλαμβάνω για πολλοστή φορά ότι δεν πιστεύω πως οι κάφροι και οι κρετίνοι, οι φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί και όλο το κακό συναπάντημα, θα τύχουν της ποινής που τους αξίζει. Το κλείνω εδώ το θέμα και σας δίνω ένα μικρό συνοπτικό σημείωμα των χθεσινών εξελίξεων: «Η πειθαρχική επιτροπή της ΕΠΟ κάλεσε για σήμερα (Πέμπτη) στις 16:00 σε απολογία την ΠΑΕ Ολυμπιακός, με κατηγορητήριο τον… μισό Πειθαρχικό Κώδικα!

 

Συγκεκριμένα, οι «ερυθρόλευκοι» κατηγορούνται για μεμονωμένα επεισόδια, για εκτεταμένα επεισόδια, αλλά κυρίως: Για άσκηση βίας σε βάρος αξιωματούχων του αγώνα και συγκεκριμένα κατά παρατηρητών και διαιτητών.

 

Για το τι ισχύει με τα εκτεταμένα επεισόδια το αναλύσαμε νωρίτερα. Όμως ας θυμηθούμε τι αναφέρει το Άρθρο 29 περί «Βίας», το οποίο επίσης συμπεριλαμβάνεται στο κατηγορητήριο που συνέταξε η πειθαρχική επιτροπή:

 

«Οποιοσδήποτε χρησιμοποιεί βία ή προσπαθεί να επηρεάσει έναν αξιωματούχο αγώνα ή ομάδα για να προβεί σε ορισμένες ενέργειες ή να τον παρεμποδίσει εν γένει με οποιονδήποτε τρόπο από το να ενεργήσει ελεύθερα στο πλαίσιο των καθηκόντων του, θα τιμωρείται με χρηματική ποινή 50.000 ευρώ τουλάχιστον και αγωνιστικό αποκλεισμό ή απαγόρευση εισόδου στον αγωνιστικό χώρο 5, τουλάχιστον, ετών».

 

«Στις ως άνω περιπτώσεις, εάν υπαίτια είναι ομάδα, επιβάλλονται, ανάλογα με τη βαρύτητα του παραπτώματος, οι ποινές: α) διεξαγωγής αγώνα χωρίς θεατές, β) διεξαγωγής αγώνα σε ουδέτερο γήπεδο, γ) αφαίρεσης 6 βαθμών και, δ) υποβιβασμός ομάδας».

 

ΥΓ: Οι πληροφορίες αναφέρουν πως η επιτροπή εξομάλυνσης δια του κ. Κουτσοκούμνη στον οποίο οι εκπρόσωποι της θρυλική παράγκας επιρρίπτουν την βασική ευθύνη της παρέμβασης, για να διαγραφούν τα πολυεργαλεία τους, οι γνωστοί εκδωροσφαγείς διαιτητές, τους απάντησε λακωνικά: «Μα, εσείς μας καλέσατε να έρθουμε». Αλήθεια ποιους ή Ποιον υπονοούσε ο Κύπριος;

X